Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Healthy Vegan On A Budget

Tips om gezonder te eten en minder geld uit te geven

Gezond en goedkoop, gaat dat überhaupt samen? Ja! Gezond of vegan eten betekent niet dat je ook meer geld hoeft uit te geven. Ook al zijn vleesvervangers vaak duurder dan goedkope spekreepjes of plofkip. Ook is een fles cola nog altijd goedkoper dan een verse smoothie en voor een zak gedroogd- of vers fruit betaal je meer dan een zak snoep. We know! Dus allereerst een reminder:

Jouw cellen worden gemaakt van datgene wat je eet. Cheap fastfood, maar wel lang jong en mooi blijven? Beetje gekke combinatie he… Hier komt het goede nieuws; goedkoper eten betekent ook heel vaak automatisch simpeler koken, gezondere maaltijden en less waste (minder plastic). Hoe dan? Wij hebben de 10 fijnste budget tips voor je op een rij gezet. Getest en wel.


1. Koop in bulk

De basis van je gerechten en waar je je calorieën uit haalt is (hoera) vegan, goedkoop en gezond! Aardappelen, rijst, bonen, havermout, granen. Hoe onbewerkter hoe goedkoper. Dus droge bonen ipv in pot. Simpele rijst ipv fancy linzen pasta. Je kunt deze ingrediënten lang bewaren en wanneer je ze groot inkoopt zijn ze nog extra goedkoop ook!

Dat geldt trouwens ook voor verse ingrediënten! Wanneer je bij een boer appels gaat plukken of bij lokale supermarktjes, markt of groenteboer vraagt om een grote hoeveelheid krijg je vaak een flinke korting. Jij kunt vervolgens die ingrediënten weer invriezen. Win win!


2. Supermarkt vs supermarkt

Waar doe jij je boodschappen? Ben je een koopjes struiner of ga je blindelings naar de dichtsbijzijnde supermarkt omdat ze daar alles hebben? Het scheelt nogal waar je boodschappen doet. Bij een budget supermarkt hebben ze misschien minder keus, maar de verse groenten en fruit afdeling is vaak heel goed. Bij de Turkse supermarkt op de hoek betaal je ook veel minder dan bij dure (bio) winkels of de grote supermarktketens. En als je in de buurt woont van veel boerderijen fiets daar dan eens langs. Vaak kun je voor een prikkie verse ingrediënten meekrijgen.

Ga op de markt vooral aan het einde van de dag langs. Vaak kun je dan extra goedkoop verse ingrediënten meekrijgen.


3. Freeeeeze

Als je dan in grote hoeveelheden op de markt, bij de boer of bij de goedkope supermarkt seizoensprodudcten hebt ingeslagen. Wat doe je dan? Je vriest het in! Groentes kun je in stukjes snijden en in een vrieszakje of bakje in de vriezer leggen. Hetzelfde geldt voor fruit. Ideaal voor smoothies, ijs of havermoutjes.

Je kunt ook alvast een bananenbrood maken (van al die rijpe bananen), brownies bakken, een lekkere pan soep maken en een grote curry. Vries dit vervolgens in porties in. Hier ga je heel blij van worden als je eens geen zin hebt om te koken. Ook juices of smoothies kun je maken en in glazen potjes/flessen bewaren in de vriezer.

En oke… Een grote vriezer is dus wel een must.


4. Keep it simple

Dit geldt voor meerdere dingen.

  • Houd je gerechten simpel. Je hoeft niet 10 ingrediënten in één maaltijd te doen (ook niet als het recept dat aangeeft). Zorg voor een goede kruidenkast zodat je het eten lekker op smaak kunt brengen, maar één of twee soorten groenten in een maaltijd is nog steeds heel erg lekker!
  • Dure ingrediënten of superfoods zijn vaak leuke extra’s, maar niet altijd nodig. En heb je een keer zo’n zak supergreens gekocht, zeewier of nootjes gekocht, maak het dan op voordat je wéér wat nieuws koopt. Zo zit je niet met 10 halfvolle zakken/potten in huis en het scheelt je heel wat geld want de meeste van deze superfoods kun je spaarzaam gebruiken.
  • Quinoa is leuk als ontbijtpapje, maar havermout kan net zo goed. Zoete aardappels nodig, maar zijn gewone aardappels goedkoper? Dan neem je die toch. Houd het simpel, voor jezelf en voor je portemonnee.
  • Keep it simple betekent misschien ook; eet minder. Gelijk een goeie dieettip :p Je hebt niet áltijd nog een extra snack nodig. Een appel en een grote kop thee is misschien ook prima.


5. Picknick, potluck, home cooked

Voor een meeting, date of afspraakje uit eten? Stel eens voor om allemaal wat te maken en neem dat mee naar het park. Hartstikke gezellig en een stuk goedkoper. Geen mooi weer? Dan kun je ook bij iemand thuis eten. Een potluck is echt Amerikaans, maar eigenlijk zo’n fijne manier om lekker, gezond én goedkoop te eten. Op deze manier hoeft niet één persoon in de keuken te staan en alle boodschappen te doen, maar kan iedereen wat lekkers meenemen. Kun je er zelfs een extra glas wijn bij drinken, want een fles uit de supermarkt is net zo duur als één glas het terras. Hetzelfde geldt voor alle kopjes thee… Oh en samen koken kan ook nog eens hartstikke gezellig (en romantisch) zijn!


5. Meal prep, coffee prep

Maak een grote pan soep, curry of andere simpele maaltijd. Voor een paar euro heb je een paar dagen heerlijk te eten! Als je ingrediënten en maaltijden van te voren een beetje prept dan kom je veel goedkoper de week door. Elke dag opnieuw de supermarkt in zorgt dat je sneller ”extra’s” haalt. Of je bent sneller geneigd buiten de deur wat te halen….

Prep ook smoothies en ontbijtjes, zoals overnight oats. En hoeveel kopjes koffie haal jij buiten de deur….? Je kunt ook een thermosfles koffie of thee maken voor onderweg.


7. Koop per stuk, zonder verpakking

No waste, no plastic. Beter voor het milieu en ook nog beter voor je portemonnee. Hiervoor ga je dus naar budgetsupermarkten, de markt of de Turkse supermarkt. Je hebt ook supermarkten waar je gedroogde spullen zoals gedroogd fruit, noten, granen, peulvruchten, rijst, pasta etc. zelf kunt afmeten. Hartstikke handig als je ingrediënten nodig hebt die je niet heel vaak gebruikt.8. Eat fresh

Niet al de voorgesneden groentenzakjes, maar gewoon 1-2 groentes van de markt. Half bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak het duurst. Of de afgebakken broodjes, koekjes en kant-en-klaar maaltijden. Het scheelt je enorm veel geld als je zelf je groenten snijd, kruiden en specerijen mixt, wraps of koekjes bakt.

>> Maak je eigen havermelk! Dit is echt de beste budget tip ever. Voor een pak plantaardige melk ben je zo 3 euro kwijt. Het dubbele van een kilo havermout waar je wel 10 keer zoveel melk uit kunt halen. Hoe maak je havermelk? Check het recept filmpje hier.


9. Koop in het seizoen (en in de aanbieding)

Die twee gaan vaak samen. Wat in de aanbieding is is vaak ook in het seizoen. In het seizoen eten en lokale producten is niet alleen goed voor onze gezondheid en voor het milieu, het is ook goed voor de portemonnee. Wanneer de peultjes niet helemaal in Kenia worden verbouwd, de mango’s vanuit Zuid-Amerika moeten worden ingevlogen of de aardbeien in dure kassen groeien dan is eten ineens een stuk goedkoper. Lekker boerenkool van Hollandse bodem, appels uit de boomgaard en bramen uit de duinen.


10. Wildplukken, kiemen en balkontuintjes

Super budget en ook nog eens heel leuk! Ga op zoek naar een boomgaard waar je appels, peren of pruimen kunt plukken. Ga de duinen in wanneer het bramentijd is en pluk je bakjes vol. En voel je je echt avontuurlijk? Ga dan eens op zoek naar brandnetels en andere soorten bladgroenten die we niet in de supermarkt vinden maar wel onwijs gezond zijn. Kan waarschijnlijk al in het stukje natuur dicht bij huis. Verdiep je wel even in wat eetbaar is en wat niet, maar dit opent heel wat (culinaire) deuren!

Zelf je eten verbouwen kost wel wat energie en tijd, maar dan heb je ook wat. Wil jij je groene vingers ontwikkelen start dan je eigen moestuintje. Kan ook al gewoon op het balkon in potten!

Het gemakkelijkste wat iedereen zelf kan verbouwen zijn kiemen! Kiemen zijn hartstikke duur als je ze in de supermarkt koopt. Ze zijn onwijs gezond en dus ook nog eens heel goedkoop als je ze zelf kweekt. Koop een zakje kiemzaden bij de biowinkel en kiem ze vervolgens volgende de aanwijzingen op het pakje. In een paar dagen heb je superveel kiemen.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |