Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Wasbare luiers – Wat, Waarom en Hoe dan?

Minder plastic en chemicaliën, sneller zindelijk

Dit is toch eigenlijk niet meer van deze tijd, denk ik terwijl ik de vuilnisemmer leeg. In slechts twee dagen tijd hebben we een aanzienlijke berg luiers en billendoekjes verzameld. We zijn uit logeren geweest en ik had geen zin om de wasbare luiers mee te nemen, maar misschien dat ik het volgende keer toch gewoon ga doen. Een extra zakje was meeslepen, hoe erg is dat nu?

De bewuste mens let tegenwoordig op zijn plastic gebruik, zo lijkt het. Minder wegwerp, minder voorverpakt en natuurlijke verzorgingsproducten zonder microplastics. Terug naar vroeger zou je kunnen zeggen, of misschien gewoon terug naar contact met de natuur. Zeker met kinderen begin ik meer na te denken over hoe wij de wereld voor hen achterlaten. Zullen ze nog koraal zien wanneer ze gaan duiken of alleen een soep van plastic? Zullen ze ooit nog een witte kerst hebben of warmt het daarvoor te veel op? 

Wasbaar?

Luiers hebben baby’s in grote aantallen nodig. Dat is niet alleen een behoorlijke uitgave, elke week weer, maar ook een berg aan plastic afval. Het alternatief? Wasbare luiers. Iehl, is dat niet vies? En zo’n gedoe? Ik hoor het je denken. Maar dat valt dus hartstikke mee! En ze zijn er ook nog in hartstikke leuke printjes. Als je er wat meer informatie over gaat zoeken vind je ze in allerlei soorten en maten. Zelf kon ik daardoor de bomen het bos niet meer zien. Wel/geen inleggers, overbroekjes of niet, drukknoopjes of klitteband en hoe werkt het nou precies? Bij deze een kort overzicht van de Wat, Waarom en Hoe van wasbare luiers. Bij twijfel? Gewoon een proefkitje bestellen. 

Waarom zou je kiezen voor wasbaar?

  • Het is beter voor het milieu. Eén kind gebruikt namelijk zo’n 6000 luiers. Wist je dat een wegwerpluier wel 500 jaar nodig heeft om te worden gecomposteerd? Daarnaast wordt er voor het produceren van een wegwerpluier zoveel water gebruikt dat je met wasbare luiers (ondanks alle wasjes die je moet doen) nog steeds water bespaart!
  • Geen chemicaliën. In wegwerpluiers zorgt de stof Sodium Polyacralyte ervoor dat de luier droog blijft, ondanks dat je kindje heeft geplast of gepoept. Deze stof mag sinds 1985 al niet meer in tampons worden gebruikt, maar worden dus wel in luiers gebruikt en komt dus op de gevoelige billetjes van je baby…
  • Het helpt je kind eerder zindelijk worden. Wegwerpluiers absorberen dusdanig (dmv chemicaliën) het vocht dat je kind niet voelt dat het heeft geplast. Kinderen die wasbare luiers dragen zijn daardoor over het algemeen een stuk sneller zindelijk. Wist je dat in de jaren 50 95% van de kinderen bij 18 maanden al zindelijk was terwijl dat nu slechts 10% is? En, je raad het al, in de jaren 50 waren er nog geen wegwerpluiers. 
  • Zacht voor de billetjes. Wasbare luiers bevatten dus geen chemicaliën en voor de gevoelige billetjes van je kindje is dat een stuk beter. De kans op luieruitslag is bij wasbare luiers een stuk kleiner. 
  • Je bespaart geld. Oké de initiële investering is groter (in één keer ben je al snel zo’n 500-600 euro kwijt), maar je bespaart op de lange termijn ook zo’n 1000 euro! Dat wordt zelfs meer wanneer je de luiers ook gebruikt voor een tweede of derde kindje. Of wanneer de de luiers tweedehands koopt of zelf doorverkoopt.
  • Wat ik zelf heb gemerkt is dat ik met een wegwerpluier nog wel eens lekkage heb aan de bovenkant (wéér baby schone kleertjes aan doen). Bij de Happy Naps is me dat vrijwel nooit overkomen.

Wat zijn wasbare luiers precies en hoe gebruik je ze?

Het zal je niet verrassen, wasbare luiers zijn dus; luiers die je in de was kunt doen! Nu zijn er allerlei verschillende soorten. Zelf gebruik ik de luiers van Happy Naps, omdat deze mij het meest praktisch lijken en simpel zijn in gebruik (ze lijken het meest op wegwerpluiers). Het zijn zogenaamde all-in-one luiers. Geschikt vanaf newborn tot aan peuter doordat je ze steeds weer kunt verstellen met drukknoopjes. Je hoeft dus niet een andere maat te kopen voor de eerste weken, maar gebruikt de hele tijd dezelfde luiers. In de luier doe je een inlegger die het vocht opvangt en in verschillende maten verkrijgbaar zijn om met je kindje mee te groeien. In de luier kun je vervolgens nog een bamboe inlegvel doen die een groot deel van de poep opvangt en je direct in de prullenbak gooit.

Hoe gebruik ik de luier? Ik leg de luier open, doe er een bamboo velletje in en vouw de luier om mijn baby haar billetjes heen. Zo simpel? Ja, eigenlijk niets anders dan een wegwerpluier.

Baby geplast of gepoept? Het bamboo velletje gooi ik in de prullenbak, de inlegger doe ik samen met de luier in de waszak. Poepvlekken spoel ik er met wat water meestal al wat vanaf. Dit hoeft niet per se, je kunt ook een voorwasje doen door alles in de wasmachine te spoelen. 

Wanneer de luiers en inleggers gewassen zijn laat ik de luiers drogen op een rekje. De inleggers gaan de droger in of laat ik drogen over de verwarming. Vervolgens de inleggers in de luiers vouwen en ze weer opvouwen. Ja, dat is dus even een extra werkje dat je niet hebt met wegwerpluiers. Maar eerlijk gezegd vind ik dat zelf wel een leuk klusje en die wasjes draai ik toch wel nu de baby er is…

Wel zo handig om te weten voordat je begint

  • De inleggers van nieuwe wasbare luiers moet je een aantal keren een nachtje laten weken in water en vervolgens wassen voordat je ze de eerste keer gebruikt. Net zoals bij nieuwe theedoeken kunnen ze na dat proces namelijk veel beter vocht opnemen. 
  • Maak het jezelf gemakkelijk door een startkit/bundel aan te schaffen, dan heb je alles wat je nodig hebt direct in één keer. Tip: mooi cadeau om (een bijdrage voor) te vragen voor je babyshower/ mama blessing. 
  • Een wasbare luier is wat dikker dan een wegwerpluier waardoor ik zelf merk dat ik wat sneller over ga op een grotere maat leggings/broekjes voor mijn baby. 
  • Meconium, de eerste poep van je baby, is zwart, plakkerig en lastig uit de luiers te wassen. Daarom heb ik zelf de eerste paar dagen van de kraamweek eco wegwerpluiers gebruikt. 

Mijn eigen ervaring

Bespaar ik nou echt geld? Ik weet het niet, de wegwerpluiers lijken continu in de aanbieding te zijn. Maar ik vind het belangrijk dat ik het milieu hiermee bespaar, minder chemicaliën in contact breng met mijn baby en minder plastic gebruik. 

Is het veel moeite? Nee, dat niet. Ik vind ze eigenlijk net zo makkelijk in gebruik als wegwerpluiers. Al vind ik het een nadeel dat je onderweg met een zak vieze luiers zit, dus dan gebruik ik regelmatig toch wegwerpluiers. Het extra wassen en de luiers vouwen vind ik eigenlijk wel een leuk klusje en is zo gedaan.

Lastig om te beginnen? Ik werd een beetje moedeloos en warrig toen ik ontdekte dat er zóveel verschillende soorten wasbare luiers zijn. Bang om een verkeerde keuze te maken en dan met een heleboel, net niet fijne, luiers te zitten. Happy Naps heeft dat echt wel heel gemakkelijk gemaakt. Overzichtelijk, duidelijke uitleg  (o.a in hun ebook) en wanneer ik toch een vraag had kreeg ik heel snel antwoord via een whatsapp berichtje. De luiers zijn fijn en hebben leuke printjes. 

Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt en ik ben ook van plan om de wasbare luiers te blijven gebruiken. Want, heel eerlijk, elke week zo’n berg wegwerpluiers en plastic, dat is toch niet meer van deze tijd?

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |