Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Voorbereiding op de kraamtijd – 7 musthaves

Maak van je slaapkamer je tempel

Na het lezen van boeken zoals ‘The Fourth Trimester’ en ‘De eerste veertig dagen’ ben ik me ervan bewust geworden dat het voor die eerste weken na de zwangerschap écht belangrijk is om rust te nemen. Dat betekent voor mij ook hulp vragen, iets wat ik lastig vind. Ik ben namelijk bang dat dit een teken van zwakte is. Als ik het zelf kan doen, of vind dat ik het zelf moet kunnen, dan doe ik dat ook. Nu kan ik er tijdens mijn zwangerschap al goed mee oefenen, want mijn lichaam geeft al aan dat het niet meer alles zelf kan. 

Volgens de Ayurveda hebben de eerste 40 dagen na de bevalling invloed op de komende 40 jaar van je leven! Het in de eerste zes weken rustig aan doen, veel op- en rondom bed blijven en je laten verzorgen is dus echt belangrijk. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje en voor de rest van het gezin en zelfs de hele maatschappij. Hoe fitter jij uit je postpartum tijd komt, hoe beter je weer voor anderen kunt zorgen. 

Voor het geval je een beetje bent zoals ik, zeg ik het nog een keer: blok zes weken vrij in je agenda en stel je in op rust! Verzamel een handvol mensen om je heen die je kunnen ondersteunen en verzorgen. En laat ze dat vooral ook doen. Zodat jij (en je partner) de tijd kunnen nemen om te wennen aan jullie baby. Mensen bij wie je helemaal jezelf kunt zijn, waar je bij kunt uithuilen, die een wasje willen draaien, de vaatwasmachine uit willen ruimen, boodschappen doen, eten koken of de (huilende) baby van je overnemen zodat jij even kunt douchen of slapen. 

7 MUSTHAVES VOOR EEN FIJNE KRAAMTIJD

*De spullen en bedrijven die ik noem zijn niet gesponsord. Wat ik deel is mijn eigen ervaring en de voorbereiding die ik tref voor mijn eigen postpartum periode. Dit zijn alleen spullen die ik daadwerkelijk zelf gebruik en heel fijn vindt. De lakens van Yumeko heb ik gekregen, mijn favoriete beddengoed merk (oprecht!).

#1 Fijn beddengoed

Vijf dagen ín bed, vijf dagen óp bed, vijf dagen óm bed. Dat is het advies in de Ayurveda voor een rustige overgang en herstel van je lichaam na de bevalling. Met andere woorden; de eerste twee weken na de geboorte breng je idealiter door in de slaapkamer en in bed. Wel zo fijn als je bed dan ook een plek is waar je graag wilt zijn. 

Voor mij betekende dat extra fijne en mooie nieuwe lakens kopen. Biologisch, want zo’n open pasgeboren baby’tje wil ik met zo min mogelijk schadelijk stoffen in contact brengen. En, heel eerlijk, mijn partner en ik merken ook echt wel verschil met slapen. Ik wilde geld besparen en had nieuwe lakens van de hema gekocht, prima dacht ik. Maar m’n vriend keek me aan, ‘not amused’. ‘’Koop maar weer die dure, die zijn wel écht veel lekkerder’’ zei hij. En hij heeft gelijk, voor deze wil je jezelf verwennen, zeker in de kraamtijd breng je namelijk écht veel tijd door in bed!

We hebben nu de linnen lakens van Yumeko op bed liggen. Een merk dat helemaal biologisch, maar ook Fairtrade produceert. Eigenlijk heel logisch om geen gifstoffen in je lakens te willen hebben als je bedenkt dat je bijna de helft van de tijd in bed doorbrengt (ook als je niet in de kraamtijd zit). Maar minder dan 1% van het katoen op de wereld is biologisch en zelfs minder dan 0.1% is Fairtrade! Gelukkig kan dat dus ook anders, zo laat Yumeko zien. Ook belangrijk, vind ik zelf, is dat de lakens die ze hebben écht mooi zijn én heel lekker zacht.  

Ik heb twee éénpersoonsdekbedden gekocht, omdat ik vermoed dat de baby de eerste weken/maanden veel bij ons in bed zal liggen (breastsleeping). Dat is zeker geen must, maar voor mij voelt het veiliger als mijn partner en ik dan elk een eigen dekbed hebben.

#2 Zachte comfortabele pyjama/huiskleding

Je hebt net geboorte gegeven aan een klein wonder, je lichaam voelt beurs, je borsten staan op spanning en jij en je baby zijn nog aan het oefenen met borstvoeden. Wel zo fijn als je dan iets zachts en comfortabels aan kunt doen. Liefst waar je je ook een beetje mooi in voelt en comfortabel genoeg om zo nu en dan familie en vrienden in te ontvangen.

Ik heb de pyjama en ochtendjas van Francis & Henry cadeau gedaan aan mezelf. Zo zacht! Ook al fijn tijdens de zwangerschap. Vergeet ook niet warme sokken te dragen, zelfs in de zomer en ook in bed! Warmte is volgens de Chinese gebruiken één van de belangrijkste dingen in postpartumzorg.

#3 Mandje met luierspullen voor de nacht

Wanneer je midden in de nacht een luier moet verschonen is het wel zo fijn als je de spulletjes in de buurt hebt liggen. Ik heb een klein mandje gevuld met twee (nacht)luiers, schoonmaakdoekjes en linoline zalf. 

Wij gebruiken wasbare luiers van HappyNaps. Alleen voor de eerste paar dagen heb ik een aantal eco wegwerpluiers gekocht. De eerste ontlasting, meconium is namelijk nogal zwart en plakkerig, wat lastig uit de luiers te wassen is.

#4 Borstvoedingskussen

Ik wist niet dat ik het nodig had, totdat ik ‘m voor mijn verjaardag kreeg en nu kan ik niet meer zonder. Al tijdens de zwangerschap! Met een kussen tussen je knieën slapen helpt namelijk om je baarmoeder (en baby) meer ruimte te geven. Maar één been er overheen opgetrokken ligt ook gewoon heel comfortabel doordat je een beetje op je buik kunt draaien. Daarnaast geeft het je buik ondersteuning. Fijn om dus alvast in huis te hebben om lekker te slapen tijdens je zwangerschap. Maar zeker ook fijn voor daarna!

Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, je bent je kindje véél aan het voeden in de eerste weken. Dan is het wel zo fijn als je er comfortabel bij kunt zitten. Zo’n kussen helpt daarbij. Zelf heb ik die van het merk Snoozzz.

#5 Maaltijden (in de vriezer en vrienden laten komen)

Voor je eigen herstel en voor het op gang laten komen van de borstvoeding is het belangrijk dat jij goed eet. In de Chinese- en Ayurveda postpartum zorg zweren ze bij warm, gemakkelijk verteerbaar voedsel. Je darmen zijn behoorlijk aan de kant geduwd tijdens de zwangerschap en met de bevalling, dus alles heeft z’n tijd nodig om weer een plek te vinden. Met warm, simpel voedsel ontlast je je spijsvertering.

In de eerste week kun je de kraamverzorgster vragen of ze voor jullie wilt koken, denk aan lekkere soepen, stoofpotjes en warme havermout als ontbijt. Fijn om tijdens je laatste weken zwangerschap alvast wat maaltijden in te vriezen. Maak ook een aantal goede snacks, want borstvoeding geven maakt je hongerig!

Zelf ga ik een zogenaamde mealtrain opzetten. Vrienden kunnen daarin aangeven wanneer ze langs willen komen om een maaltijd te brengen. Ik deel een aantal maaltijdsuggesties/recepten met ze ter inspiratie, maar verder kunnen ze zelf bepalen wat ze willen brengen. Soms blijven ze misschien wat langer en koken (en opruimen) ze bij ons thuis, maar soms is het misschien alleen even een pannetje langsbrengen. 

Voor vrienden fijn om te kunnen helpen, voor jou en je partner fijn om niet ook nog boodschappen te hoeven doen en te koken. 

#6 Sesamolie voor dagelijkse massages

Massages met sesamolie is een ander gebruik uit de Ayurveda en wordt aangeraden in de kraamtijd. Voor jezelf, maar ook voor je partner. Deze tip heb ik uit de podcast Mama’en, de aflevering met Victoria Hyndman. Ik houd van massages, ook nu in de zwangerschap vind ik het heerlijk om m’n buik, borsten, benen en billen dagelijks in te smeren met een olie. Dus zo’n ritueel in de kraamtijd lijkt me heerlijk. Je kunt jezelf een massage geven voordat je onder de douche stapt, maar ook fijn om de massage van je partner of een vriendin te krijgen. 

Verwarm de sesamolie even door de glazen fles in een bakje heet water te leggen of verwarm goed tussen je handen. Koop een goede kwaliteit biologische sesamolie hiervoor.

#7 Postpartum behandelingen inplannen

Met een bevalling is er niet alleen een baby geboren, maar ook een moeder. En dat is nogal wat! Je lichaam is zowel letterlijk als energetisch helemaal open gegaan. Je bent ineens verantwoordelijk voor het leven van een hulpeloos wezentje terwijl je de bevalling nog aan het verwerken bent. Je lichaam heeft negen maanden keihard gewerkt om dit mensje te maken en nog steeds is het keihard aan het werk. Om melk te produceren en om te herstellen na de bevalling. Een postpartum behandeling is dan ook niet een luxe, maar een must. In Oosterse tradities is het veel bekender en normaler dan hier in Nederland dat vrouwen in de kraamtijd worden verzorgd, massages krijgen, speciale kruidenbaden of een buikbinding. Gelukkig wordt het nu ook in Nederland steeds bekender en zijn er verschillende vrouwen die postpartum behandelingen, bij je thuis, aanbieden.

Denk aan behandelingen als:

  • een stoombad voor je yoni, om zo de heling van je baarmoeder en vagina te ondersteunen. 
  • een buikbinding, voor een gevoel van geborgenheid, de leegte in je buik op te vullen,  je lichaam te ondersteunen bloed, vocht en lucht af te voeren en om alle organen weer op z’n plek te krijgen na de zwangerschap.
  • moxa behandeling, waarbij een soort warme sigaar boven bepaalde punten wordt gehouden om levensenergie weer te laten stromen en bepaalde meridianen die openstaan na de geboorte juist te sluiten.
  • massages met Thaise kruidenstempels, werkt ontspannend maar bevordert ook herstel. De warme kruidenstempels worden op bepaalde acupunctuurpunten gedrukt om zo energie weer door de meridianen te laten stromen. 

Het is niet goedkoop en met alles wat je voor de baby al moet aanschaffen is dit misschien het eerste wat je laat schieten. Maar hier heeft ook jouw baby (en je partner) iets aan! Dus zet het niet op de laagste plek. Ook leuk om hiervoor een bijdrage te vragen aan je vrienden en familie. In plaats van het zoveelste schattige babypakje of die luiertaart op je babyshower 😉 

Zelf heb ik een behandeling met Layla Cremer ingeboekt, maar je hebt ook andere aanbieders, zoals Gentle Beginnings. Of zoek naar postpartum behandelingen in jouw omgeving.Heb jij nog een goeie tip voor de postpartum periode? Deel het hieronder! Meer over Tessa haar reis in het moederschap kun je volgen via Instagram.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |