Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Verschillende soorten anticonceptie, hoe weet je wat bij jou past?

Verschillende soorten anticonceptie, hoe weet je wat bij jou past?

Steeds meer vrouwen stoppen met de pil. Met als reden, bijvoorbeeld, dat je elke dag kunstmatig hormonen in je lichaam brengt. Of vanwege de bijwerkingen. Maar wat je dan kunt gebruiken? We zetten de anticonceptiemogelijkheden op een rijtje, zodat jij kunt zien wat het best bij jou past.

De Pil

De pil is misschien wel de meest bekende vorm van anticonceptie. Hij heet misschien wel ‘de’ pil, maar er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen: de combinatiepil (met oestrogeen en progestageenhormoon) en de pil met alleen progestageen. Oestrogeen in de pil zorgt voor een voorspelbare menstruatie en progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Er zijn wel meer dan 18 verschillende merken pillen in omloop. De bijwerkingen verschillen per merk pil, maar veelgehoorde bijwerkingen zijn misselijkheid, migraine, hoofdpijn, schimmelinfecties, stemmingswisselingen en minder zin in seks. Daarnaast is de kans op trombose verhoogd door het gebruik van een pil met oestrogeen en progestageenhormoon.

Spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes: een koperspiraaltje en een hormoonspiraaltje. Je kunt het waarschijnlijk uit de naam al afleiden, maar het hormoonspiraaltje geeft hormonen (progestageen) af en het koperspiraaltje niet. Als een spiraaltje eenmaal is ingebracht, beschermt het 5 tot 10 jaar tegen zwangerschap. Hoe dat koperspiraal dan werkt? Koper maakt de zaadcellen van een man inactief. Eventuele bijwerkingen? ‘Bij vrouwen die een IUD als anticonceptiemiddel gebruiken, komen vaker infecties van de geslachtsorganen voor dan bij andere vrouwen. Hierdoor is de kans op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter dan normaal. Bij gebruik van het Mirena-IUD is dit risico lager dan bij gewone, zogenaamde koperhoudende IUD’s. Bij Mirena-gebruik zijn ook gevallen van borstkanker gemeld,’ aldus de bijsluiter van het hormoonspiraal Mirena. Daarnaast zijn vaak voorkomende bijwerkingen van een hormoonspiraal: hoofdpijn, buikpijn, ontstekingen van de vagina of schaamlippen.

Nuvaring

De Nuvaring is letterlijk een soort ring die je maandelijks zelf inbrengt, een beetje zoals je een tampon inbrengt. Ook deze methode maakt gebruik van hormonen: etonogestrel (progestageen) en ethinylestradiol (oestrogeen). Ook aan de Nuvaring kleven eventuele bijwerkingen. ‘Alle vrouwen die gecombineerde hormonale anticonceptiva gebruiken hebben een hoger risico op bloedstolsels in de aders (veneuze trombo-embolie [VTE]) of bloedstolsels in de slagaders (arteriële trombo-embolie [ATE]),’ aldus de bijsluiter. Dat geldt dus ook voor de pil en het spiraaltje. Daarnaast komt er vaak buikpijn, schimmelinfecties in de vagina, hoofdpijn, migraine, minder zin in seks en gewichtstoename voor.

Barrièremethode

Een condoom dus. Of een pessarium of portio-kapje. Maar het condoom is het meest bekend. De veiligheid van deze methode is afhankelijk van het gebruik, maar dat geldt eigenlijk voor elke vorm van anticonceptie die je zelf inneemt of in- of aanbrengt. Deze methode is iets minder betrouwbaar dan hormonale methodes, maar alsnog is de kans op zwangerschap heel erg laag. Het condoom is overigens wel de enige vorm van anticonceptie die ook beschermt tegen soa’s. Er bestaat ook een condoom voor vrouwen. Dat ziet er ongeveer hetzelfde uit als een regulier condoom, alleen dan brengt de vrouw het in. Het vrouwencondoom kan een uitkomst zijn voor mannen die een regulier condoom te strak vinden voelen. Omdat dit een hormoonvrije methode is, heb je hier geen bijwerkingen.

Methodes als de Lady-Comp

Methodes als die van de Lady-Comp zijn gebaseerd op het feit dat een vrouw tijdens haar cyclus maar op zes dagen zwanger kan worden. Door het dagelijks meten van je temperatuur herkent de Lady-Comp of je vruchtbaar bent of niet. Deze methode is net zo betrouwbaar als de pil en hormoonvrij, dus zonder bijwerkingen. De aanschaf van een Lady-Comp is niet heel goedkoop, maar wel eenmalig (voor lange tijd). Lady-Comp is op dit moment bezig met een campagne om het apparaat vergoed te krijgen vanuit de zorgverzekeraar. Ze hebben een brief opgesteld die je kunt downloaden en kunt sturen via hun website.

Er zijn natuurlijk nog meer anticonceptiemethodes zoals de anticonceptiepleister, de prikpil, het anticonceptiestaafje en sterilisatie, maar de bovengenoemde methodes zijn het meest gebruikt.

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij en waarom?

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |