Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Veganisme en herstellen van een eetstoornis

Hi, ik ben Marieke (26), de veganistische lifestyle-, en vitaliteitscoach van MaeVitae en hersteld van een eetstoornis, depressie en sportverslaving. Twee keer in de maand zal van mij een blog te lezen zijn op de website van The Green Happiness. De onderwerpen zullen vooral gaan over mentale gezondheid i.c.m. (veganistische)voeding. Mocht je een verzoek hebben of meer willen weten, schroom dan niet om je vraag te stellen.

avondeten, bord, diner

Kun je een eetstoornis herstellen met veganistische voeding?

Zoals je al aan de titel kunt zien, gaat mijn eerste blog over: Veganisme en herstellen van een eetstoornis. In mijn omgeving hoor ik steeds vaker dat mensen kiezen voor een veganistische leefstijl. Nu juich ik dat alleen maar toe, mits de redenen daarvoor goed zijn. Niet vanwege de keuze om af te vallen of omdat het een hype is. Tijdens mijn herstel werd er gezegd dat ik voor deze weg koos omdat ik niet wilde aankomen, omdat ik het deed vanuit mijn eetstoornis en niet vanuit mijn gezonde ik. Dit was echter niet waar. Ik ben niet alleen vanwege gezondheidsredenen veganistisch gaan eten, maar ook vanwege het dierenwelzijn en het milieu.

Regelmatig krijg ik de vraag of je kunt herstellen van een eetstoornis met een veganistische voeding. Mijn antwoord hierop is: JA, dat kan. Wel is het belangrijk dat je dit onder goede begeleiding doet en dat je goed weet waar je aan begint. Zeker wanneer je moet aankomen zijn de hoeveelheden aan de forse kant. Zelf heb ik heel veel gehad aan de boeken van The Green Happiness. Omdat dit gezonde en volwaardige maaltijden zijn wist ik dat ik voldoende voedingstoffen binnen kreeg en suppleerde vitamine D3 en B12. De boeken gaven mij ook een houvast met het regelmatig eten en het voelde veel beter dan de standaard eetlijst.

In het begin vond ik de hoeveelheden heel veel en ondervond ook lichamelijke klachten. Zo hield ik meer vocht vast en had ik vaak buikpijn omdat mijn lichaam deze hoeveelheden niet meer was gewend. Ook vanwege de hoeveelheid peulvruchten stribbelde mijn buik wat tegen aangezien ik dat nog nooit had gegeten. En nu wel moest vanwege de eiwitten.

Mentaal was het een hele strijd

Je weet dat je lichaam het nodig heeft en dat je haar voedt met volwaardige en gezonde producten, maar het aankomen in gewicht en omgaan met het volle gevoel is heel lastig. Uiteindelijk raakt je lichaam hieraan gewend en wordt het gewicht verdeeld over het hele lichaam. Alleen kost het meer tijd dan je misschien zou willen, maar neem hier ook de tijd voor. Dat is niet alleen beter voor je lichaam maar ook voor je mentale gezondheid is dit beter. Zo kun je het beter accepteren en aan de veranderingen wennen.

Ook is het belangrijk om te blijven praten met je omgeving, therapeut of diëtist. Waar loop je tegen aan ? Wat vind je moeilijk en met name wat gaat er in je om tijdens het koken of een eetmoment.

Jij komt er wel

Ga elke dag ook een half uurtje wandelen. Dat lijdt af van het eten, je beweegt op een normale manier waardoor je ook minder risico loopt op compensatiegedrag. Daarnaast is het heel normaal dat het de ene dag beter gaat dan de andere dag of dat je een terugval krijgt. Herstel gaat nu eenmaal niet in een rechte lijn. Wees juist die tegenslagen dankbaar omdat je daar van leert. De volgende keer zal je veel sneller over je terugval heen zijn of deze nog kunnen voorkomen, omdat je de signalen beter herkent. En mocht de tijd daar zijn. Ga een keer in de week helpen als vrijwilliger, zoek een bijbaantje voor een paar uur in de week of een thuisstudie zodat je op jouw tempo weer kan wennen aan het dagelijkse leven. En niet alleen maar gefocust bent op het eten, het aankomen en de eetstoornisgedachten.

Stap voor stap zal je merken dat je het beter los kunt laten. Alleen heb je het niet in een paar maanden opgelost. Als ik naar mijzelf kijk ben ik zeker 4 jaar bezig geweest om te herstellen en nog heb ik wel eens mindere dagen, maar die horen erbij en dat is helemaal goed.

Jij komt er wel. Blijf doorzetten en vertrouwen op je eigen ik.

Liefs, Marieke
Lifestyle- en vitaliteitscoach by MaeVitae

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |