Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Travel blog Panama

Wanneer je mijn persoonlijke Instagram een beetje hebt gevolgd (tessamoorman) heb je het allang gezien: de afgelopen twee maanden was ik in Panama en Costa Rica! Het leven als een digitalnomad ontdekken en de koude natte winter in Nederland ontvluchten. Naast de vegan & healthy hotspots die ik ben tegengekomen vind je in deze blog een verslag van waar ik ben geweest. Mocht je van plan zijn om naar Panama te gaan dan heb je hier misschien wat aan. En zoek je nog een fijne vakantiebestemming dan kan ik Panama zeker aanraden! Eerst vind je wat algemene informatie en vervolgens de plekken waar ik ben geweest. De blog is een beetje lang geworden, sorry! Maar Panama heeft gewoon zoveel leuke plekken.

Om je een beetje perspectief te geven hoe ik in de reis stond: die was voor mij een combinatie van chillen, mooie plekjes ontdekken en werken voor The Green Happiness en RYB playground. We zijn mede om die laatste reden niet ontzettend veel plekken afgegaan maar hebben wat leuke dingen uitgezocht om neer te strijken. Dagen dat ik achter m’n laptop zat vulde m’n vriend met wandelen, lezen, zonnen etc. Vanwege het tijdsverschil met Nederland zat ik zo nu en dan al vanaf 4 uur ‘s ochtends achter m’n laptop, daardoor had ik wel weer extra lange dagen!

Het weer & de mensen 
Ik was in de maand februari in Panama. Dit is het droge seizoen dus we hadden slechts af en toe een klein buitje. Verder was het aangenaam warm met temperaturen rond de 30 graden. In Boquete wat koeler, 20 graden.

De mensen in Panama zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Op veel plekken spreken ze ook prima Engels, alhoewel Spaans praten de communicatie wel een stuk gemakkelijker maakt en het wordt erg op prijs gesteld. Taxichauffeurs zijn de beste mensen om je Spaans mee te oefenen dus leef je uit!

Vegan & healthy eten in Panama 
In Panama heb je veel vers fruit, avocado’s en kokosnoten! Papaja, passievruchten, ananassen en meloenen. Voor het ontbijt en snacks tussendoor zit je dus helemaal goed als je net zo’n fruitlover bent als ik.

Vega opties zijn er vrijwel overal, soms wel goed vragen of de kaas kan worden weggelaten als je vegan wilt eten. Op veel plekken stonden er standaard vega en zelfs vegan gerechten op de kaart. Maar andere keren is het niet veel meer dan rijst met groenten of een pizza zonder kaas.

Wanneer je op een strand bent met kokosnoten zorg dan dat je iemand vindt die er eentje voor je uit de boom haalt en een manchetti heeft zodat je het kokoswater kunt drinken. Vervolgens kun je de kokosnoot openbreken en het vruchtvlees eruit eten.

Lekkere restaurantjes waar ik heb gegeten heb ik voor je verzameld en kun je binnenkort terugvinden bij hotspots.

Internet for the digital nomads 
Op best veel plekken in Panama hebben ze WiFi en redelijk goed bereik. Ik had direct een simkaartje gekocht voor m’n mobiel en dat werkte top. In veel stadjes is er op het plein gratis WiFi. Niet goed genoeg om filmpjes te kijken of dingen te downloaden, maar goed genoeg voor mails, apps, etc.

Niet alle hostels hadden echt goed internet, maar veel wel! Soms dus even zoeken en plannen als je internet nodig hebt om te werken, maar voor vakantie helemaal prima.

Getting around 
Bussen in Panama is prima! Er is slechts één grote hoofdweg van Panama City naar David waardoor er regelmatig bussen gaan. Wil je de afstand in één keer afleggen dan is de nachtbus prima te doen.

Op veel plekken in Panama werkt Uber gewoon! Maar ook de gewone taxi’s zijn prima betaalbaar en betrouwbaar. De mensen zijn enorm behulpzaam en willen je oprecht goed op weg helpen.

Van Panama City naar Bocas del Toro kun je ook vliegen. Een piepklein vliegtuigje brengt je in no-time naar de zonnige eilanden. Ons vliegtuig had wel wat vertraging, maarja dat hoort hier een beetje bij het reizen…


The places I’ve visited

Panama City 
Wij vlogen op Panama City en bleven daar een paar dagen zodat we vrienden konden ontmoeten die weer terug naar huis gingen. Een leuke stad om een dagje te zien met de onverwachte hoge gebouwen, maar veel langer dan een paar dagen hoef je hier niet te zitten. Wij vonden vooral het oude centrum Casco Viejo tof. Mooie gekleurde gebouwen, gezellige pleintjes en leuke restaurantjes. Ook de oude ruïnes vonden we de moeite waard om te bezoeken.

Wanneer je in Panama City toch een beetje natuur op wilt zoeken kun je naar Cerro Ancón. Een park waar je kunt wandelen en vanaf de berg mooi uitzicht hebt over de stad.

Wij zijn ook een dag naar de Amador geweest. De grote pier/boulevard vanaf waar je uitzicht hebt over de stad. Dat was een stuk minder boeiend dan het boekje deed geloven! Wel grappig om langs het bio museum te gaan waar je meer kunt leren over de cultuur van Panama en hoe de Spanjaarden hier zijn gekomen.

Boquete 
Een dagje reizen met de boot en de bus bracht ons in het bergachtige Boquete. Het is hier een stuk frisser (zeker ‘s avonds wil je hier een lange broek aan en een trui), ongeveer 20 graden en wij hadden flink wat wind. Het is hier prachtig om te hiken! Als je zin hebt om actief te zijn is het zeker leuk om hier een paar dagen te blijven. Wij hebben de watervallen hike gedaan en de andere wandelingen daar omheen. De hikes zijn goed aangegeven dus je kunt die prima zonder gids doen. Je kunt ook een tour doen met een zipline of de rotswand beklimmen. De koffie hier is echt een specialiteit en een tourtje naar een plantage (die heel duurzaam wordt geteelt!) is zeker leuk om te doen. Wij zaten eerst in het hostel Eco Horqueta iets buiten het stadje. Ontzettend lieve eigenaren en heerlijk eten, maar wel een beetje afgelegen. Daarom sliepen we ook nog een nachtje in Boquete zelf (hostel Boquete, een heel basic hostel).

Eco mamalena 
Hostel Eco Mamalena ligt een stukje onder Panama City. Misschien een beetje een gekke route, maar wij gingen terug die kant op omdat we aan het einde van de maand naar de Tribal Gathering gingen die ten noorden van Panama City was. Voor ons was dit een hele chille plek met aangenamere temperaturen dan Boquete, prima eten, prachtige plek en goed WiFi waardoor ik even wat dagen kon werken.


Tribal Gathering Festival

Bijna 2,5 week zijn we op het Tribal Gathering festival geweest. Festival is misschien niet het goede woord, het voelde meer als een hippie camping waar van alles te doen is. Helemaal in het noord-oosten van Panama ergens aan het einde van het strand (nog verder dan Portobello bij playa Chiquita) is het festival opgebouwd. Je telefoon heeft geen bereik, wifi werkt nauwelijks dus je bent echt even ‘’afgesloten’’ van de rest van de wereld. Het ligt aan een prachtig strand met jungle ernaast. Allerlei indigenous tribes van over de hele wereld kwamen samen om hun cultuur, ceremonies en gewoonten over te brengen. Daarnaast waren er allerlei workshops te doen, van yoga, meditatie en intensive breathing tot hoelahoepen, over slack lines lopen en allerlei soorten creatieve art workshops. Tussendoor was er muziek en op het einde van het festival ging de party los. Een heel bijzondere mix van mensen, iedereen is super vriendelijk dus je maakt heel gemakkelijk toffe contacten. Er zijn ongeveer 1500 mensen op het festival dus vrij snel leer je ‘’iedereen’’ wel kennen. Wij hebben er een hele toffe tijd gehad!

Portobello 
Dit was onze (internet)escape halverwege het tribal gathering festival. Een leuk stadje, de eerste plek waar de slavernij werd afgeschaft! Van te voren wist ik niet wat je hier kon doen, maar het is lekker plekje om verschillende tochtjes te doen (de jungle in, kayaken of naar de San Blas eilanden gaan). Wij zaten in het hostel Llena Luna. Een leuk hostel waar lekker wordt gekookt! Er zijn alleen dorms, maar er is een groot terras met uitzicht op het stadje en het water. Het internet was hier wel wat langzaam, maar midden op het plein is ook er gratis wifi iedereen gebruik van kan maken en wat goed werkt!

Na de tribal gathering zijn we nog een paar nachtjes in Portobello geweest, toen sliepen we in het restaurant/hostel Il Castillo. Net buiten het stadje maar direct aan het water. Er was goed internet en fijne hangmatjes om in te chillen. Voor eten zijn we twee keer naar een Duits restaurantje Casa Velageweest die de lekkerste pizza’s maakte.

Van Panama naar Costa Rica
Vanaf Panama City namen we de nachtbus naar de grens met Costa Rica. Dit was prima te doen, in zeven uurtjes waren we bij de grens zonder over te stappen! Heb jij nog leuke tips voor Panama?  Meer over Costa Rica lees je in deze blog. Laat hieronder een berichtje achter!

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |