![](https://mygreenhappiness.com/wp-content/uploads/2018/01/boodschappen-enummers-1.jpg)
Dessa E-nummer är inte veganska
Vi äter helst så rent och obearbetat som möjligt. Men även vi sträcker oss ibland efter en vegansk stroopwafel eller en enkel köttsubstitut. Men i vissa av dessa produkter kan icke-veganska E-nummer vara dolda.
Ja, du läste rätt. Vissa E-nummer är till exempel gjorda av gelatin eller till och med från insektsblod (usch!). Vilka E-nummer är inte veganska?
E-nummer som du borde undvika är:
– E120, gjort av insektsblod och används som färgämne.
– E441, gelatin.
– E472, består ofta av animaliskt fett.
– E542, benmjöl (fosfat).
– E640, gjord av slaktavfall och gelatin. Kallas också glycin.
– E901, bivax.
– E904, ett material utvunnits ur sekret från vissa löss (shellack).
– E913, även kallad lanolin och är en vaxartad substans erhållen från fårull.
– E966, även kallad laktitol och är gjord av mjölksocker (laktos).
– E1105, Lysozym är ett enzym som naturligt förekommer i saliv, tårvätska, blod och (mamma)mjölk.
Och det finns många fler E-nummer som du bör undvika om du är vegan. Den Nederländska Föreningen för Veganism har sammanställt alla E-nummer med animaliska produkter i ett praktiskt schema. Du hittar det här.