Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Ontspannen op een modern spijkerbed? We probeerden het uit

Accupunctuur uit India

In India gebruiken ze acupressuur al eeuwen. En van het spijkerbed of de spijkermat heb je vast ook weleens gehoord. De eeuwenoude methode die wordt toegepast in India en de Oosterse geneeskunde kun je tegenwoordig ook thuis toepassen. Met je eigen moderne spijkermat. Echt. Wij probeerden de Shakti Mat, een moderne vorm van de acupressuurmat gemaakt van stof en plastic ‘spikes’. Dit is wat we er van vonden.


Allereerst: wáárom zou je nu vrijwillig op zo’n pijnlijke mat gaan liggen?

Allemaal leuk en aardig hoor, die tradities. Maar omdat ze het vroeger deden betekent natuurlijk niet dat wij dit nu ook maar massaal moeten gaan doen. Want waarom is de spijkermat ooit bedacht en waar werd (en wordt!) deze voor gebruikt? Het zit zo: in India werd het spijkerbed traditioneel gebruikt om de geest te zuiveren en om verder te gaan dan het concept van pijn. Tegenwoordig wordt de mat voornamelijk gebruikt vanwege de acupressuurpunten die de zenuwuiteinden en de bloedsomloop van het lichaam stimuleren, wat voor een verzachtende en helende verlichting in je lijf kan zorgen. Ook kan het lichaam meer endorfine en oxytocine (geluks- en knuffelhormoon) aanmaken als reactie op het ongemakkelijke gevoel van de spikes. De mat dwingt je om volledig te ontspannen, waardoor je in een bepaalde meditatieve staat kunt komen.

Waarom gebruiken mensen de Shakti Mat?

– Tegen pijn in de rug, nek en schouders
– Spierpijn
– Stress
– Moeite met in slaap vallen of slaapproblemen
– Spanningshoofdpijn
– Voor meer energie
– Sneller herstel na sporten

En hoe werkt het dan?

Je kunt, met bijvoorbeeld een handdoek om je lijf of juist met je blote huid op de mat gaan liggen. Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen. Zo kun je op een stoel gaan zitten en je voeten op de mat plaatsen en ze langzaam bewegen. Maar je kunt de mat dus op de grond of op je bed leggen en er op gaan liggen, met je rug of buik. Maar er zijn ook tal van yoga-poses die je kunt aannemen op de mat. In eerste instantie kan het vrij pijnlijk zijn, maar al snel zou de pijn plaatsmaken voor een warm, tintelend en relaxed gevoel.

Klinkt best interessant, nietwaar? Maar wie dacht dat de moderne versie, de Shakti Mat dus, vrijwel pijnloos is heeft het mis. De spikes zijn namelijk best scherp. Iedereen heeft natuurlijk een andere pijngrens en zit anders in elkaar. Daarom zal iedereen de mat net even anders ervaren. En daarom hebben we een mini-testpanel opgericht, bestaande uit Tessa, Merel en Gabriëlle.

Ons oordeel?

Tessa gebruikt de mat voor haar buik en rug en legt hem op haar matras: ‘Pijn? Waar? Zodra ik op de mat ga liggen raak ik in diepe ontspanning. Wel goed om te weten: zodra ik mijn telefoon of een boek pak en ik iets ga ‘doen’, gaat het zeer doen. Dit werkt alleen als je echt volledig weet te ontspannen. Ik neem er ook echt de tijd voor, zet een rustig muziekje op en steek wat kaarsjes aan. Ik val soms zelfs in slaap op de mat en schrik dan een half uur later wakker.’

Voor Merel duurde het even voordat de mat meeging naar huis: ‘Het zag er zo pijnlijk uit dat ik niet echt zin had om die mat mee naar huis te nemen. En in eerste instantie schrik ik wel een beetje van de soort van pijn en het daarna gloeiende gevoel. Maar na een paar minuten vind ik het heel relaxt en wil ik er op blijven slapen! En na een aantal keren op mijn rug kon ik ook niet wachten om mijn hele lijf op de mat te leggen. Het is zo relaxt!’

En Gabriëlle? Die vond het in het begin voornamelijk erg pijnlijk. ‘De eerste keer dat ik de mat gebruikte heb ik ‘m op de grond gelegd (als een yogamat) en ben ik er op gaan liggen. En dat was echt allesbehalve ontspannen of aangenaam. Het was best pijnlijk en ik hield het écht niet tien minuten vol. Na een aantal pogingen heb ik de mat op mijn bed gelegd en dat was veel aangenamer. Ik begin met een paar minuten (eerst met shirt, daarna zonder shirt) en geleidelijk begint het steeds prettiger aan te voelen. Als ik plots een allergische reactie heb op iets wat ik heb gegeten (kortom: heel veel impulsen en stressreacties in mijn lijf) ga ik op de mat zitten en wil ik er niet meer vanaf. Iemand vertelde me ook dat de mat haar erg veel uitkomst biedt bij heftige eczeem. De tip van Tessa, om er echt een moment van te maken, vind ik een hele goede. Kaarsjes, rustig muziekje en echt de tijd nemen voor de mat in plaats van even tussendoor tien minuten gaan liggen helpt enorm. Je moet je er echt aan overgeven maar als je dat eenmaal kunt is het zalig. Echt, zo fijn! Je wordt echt gedwongen om te ontspannen, iets wat we in onze Westerse wereld zo nu en dan wel kunnen gebruiken.’

Eerlijk gemaakt

Extra fijn om te weten: de Shakti Mat wordt handgemaakt in de Gratitude Factory in Varanasi, India. Hier werken alleen vrouwen en onder juiste werkomstandigheden inclusief gratis maaltijden en gratis medische zorg voor hen en hun families. Scoor jouw Shakti Mat via onze webshop.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |