Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Na de bevalling – 10x wat ze je níet vertellen

Je kunt je voorbereiden wat je wilt op de zwangerschap, de bevalling en zelfs de kraamtijd daarna. Maar is je dit al verteld? Een opsomming van 10 dingen die gebeurde ná mijn bevalling.

1. Oxytocine spuit tijdens je oxytocine piek?

Nadat je baby dan ein-de-lijk geboren is en je hem/haar op je borst hebt liggen krijg je van je lichaam de grootste boost aan oxytocine. Dit is biologisch gezien belangrijk, want het helpt je om te verbinden met je baby. Van levensbelang dus voor je baby. Het is ook de reden waarom je je misschien wel een beetje high voelt en méga verliefd. De oxytocine zorgt er daarnaast voor dat je baarmoeder begint samen te trekken. Dit helpt bloeden te verminderen en de placenta geboren te laten worden. Veel verloskundigen (zowel bij een thuisgeboorte als in het ziekenhuis) willen je direct een spuit synthetische oxytocine geven. Van levensbelang wanneer je veel bloed verliest, maar in veel gevallen wordt het uit voorzorg gegeven om heftig bloeden te voorkomen. Echter je natuurlijke oxytocine is juist op het moment dat je net je baby hebt gekregen op zijn hoogst. Dus wanneer er niet al heftige bloedingen zijn kun je je verloskundige vragen om nog even te wachten met zo’n injectie. Zo kan de placenta in haar eigen tijd worden geboren. Soms is dit al na 10 minuten (zoals bij mij), maar het kan ook een uur duren. Kun jij ondertussen lekker genieten van die kleine op je borst en de mega prestatie die je hebt geleverd!

2. Magic placenta – die kun je eten

Je baby wordt geboren, navelstreng doorgeknipt en oh ja, die placenta er nog even uitpersen. Misschien werp je er nog een blik op, maar vervolgens wordt het de prullenbak ingegooid. Wacht! Heb je de placenta wel eens écht goed bekeken? Dit magische orgaan is ontstaan vanuit het eerste klompje met cellen die zich hebben gedeeld. Uit het ene gedeelte is jouw kindje gegroeid, uit het andere de placenta. De placenta heeft al die maanden jouw baby gevoed, maar het is óók het huisje geweest van je baby. Wat ik zelf niet wist, maar wat de verloskundige me heel mooi liet zien toen ze de placenta voor me omhoog hield, is dat om de placenta een vlies zit. Daar zit het vruchtwater in waar jouw baby heeft gewoond. Op zich al genoeg om de placenta iets langer te bewonderen, toch? 

In sommige culturen wordt de placenta begraven en wordt er een boom op geplant. Direct de navelstreng doorknippen wordt hier in het Westen vaak al niet meer gedaan. Via de navelstreng stroomt er in de eerste minuten nog flink wat bloed (en voedingsstoffen) terug naar je kindje. Om je baby niet direct af te knippen van de placenta waar het al zijn hele leven mee verbonden is, kun je de placenta ook nog enkele uren (soms zelfs enkele dagen) verbonden laten aan je baby. Dit wordt een halve lotus of hele lotusbevalling genoemd. In het laatste geval wordt de placenta drooggedept en vervolgens ingewreven met zout en kruiden. Je houdt deze in een mandje of bakje naast de baby totdat de navelstreng vanzelf, na enkele dagen loslaat. 

Wanneer je de placenta nog wilt gebruiken om zelf te consumeren (ja dat kan ook!) knip je de navelstreng binnen 4 uur door. Het consumeren van de placenta is niets nieuws, het wordt al jaren in traditionele culturen gedaan. De placenta eten levert verschillende voedingsstoffen, zoals ijzer en b-vitaminen. Maar het helpt ook om je hormoonspiegels opnieuw in balans te brengen en lactogen en prolactine te versterken, waardoor de borstvoeding gemakkelijker op gang komt. Ik was hier nieuwsgierig door geworden! Je kunt de placenta laten bereiden door een specialist die er capsules of een tinctuur van kan maken. Maar je kunt de placenta ook vers bereiden! Dat betekent zelf in stukjes snijden, bewaren in de koelkast en de vriezer en de stukjes verwerken in een smoothie. Klinkt misschien gruwelijk, maar in combinatie met o.a. rood fruit en kokoswater proef je van de placenta zelf helemaal niets. Mijn partner heeft de placenta voor me verwerkt en dagelijks een heerlijke smoothie voor me gemaakt. Dit overzicht had ik voor hem gemaakt zodat hij precies wist wat hij moest doen. De smoothie recepten waren een leidraad, maar hij heeft steeds gebruikt wat er op voorraad was. 

Er zijn wel een aantal contra-indicaties voor het consumeren van je placenta, dus wil je dit gaan doen zorg dan dat je je er in verdiept. Er zijn verschillende specialisten, zoals Gentle Beginnings die het bereiden van de placenta aanbieden. 

3. Au, mijn baarmoeder krimpt

Je baarmoeder, die eerst niet boven je schaambot uitkwam, is tijdens je zwangerschap uitgerekt tot aan de onderkant van je ribben. Nu je baby geboren is krimpt deze in no-time weer terug naar zijn oude formaat. En dat voel je. Wanneer je borstvoeding geeft kun je bij elke keer voeden krampen voelen in je onderbuik. Dit is je baarmoeder die samentrekt. Hartstikke fijn natuurlijk, hierdoor vermindert/stopt het bloeden ook sneller, maar het kan ook best wel ongemakkelijk zijn. Vrouwenmantel thee drinken helpt om je baarmoeder sneller te doen laten krimpen. Ook je buik inmasseren met castorolie. En die pijn? Daarvoor helpt het wanneer iemand je voeten masseert terwijl jij de baby voedt. Helemaal fijn met een magnesiumspray. Een heerlijke liefdevolle en verbindende taak voor je partner, moeder of een vriendin. 

4. Huilerig en verliefd tegelijkertijd

Moeder worden is niet niks en zit vol tegenstrijdigheden, dat merk je al direct in de eerste dagen en weken na je bevalling. Voor mij betekent een ouder worden;

 • Je intens verliefd voelen op dit wezentje die je eigenlijk pas net kent. Terwijl je ondertussen verdrietig afscheid neemt van de persoon die je ooit was (en de vrijheid die je had). 
 • Niets anders willen dan knuffelen met je baby en deze tegen je borst aan laten liggen, terwijl je je tegelijkertijd benauwd voelt en gevangen in dit nieuwe leven wat non-stop doorgaat. 
 • Intens gelukkig wakker worden naast het meest schattige schepsel, terwijl je ook verlangt naar die 8 uur diepe slaap die je ooit kende. 
 • Volledig vervuld zijn met het staren naar je baby die de gekste bekken trekt en vreemde geluiden maakt, terwijl de saaiheid je soms overvalt. 
 • Je volledig overgeven aan de behoeftes van dit prachtige schepsel en ondertussen zoekend om ook jezelf nog te blijven voelen. 

Alsof het leven de volumeknop heeft aangedraaid terwijl je ook teruggaat naar de rijkheid van de eenvoud in het dagelijks leven. 

5. Poepen is een nieuwe ervaring

Je hoeft nog niet eens uitgescheurd of ingeknipt te zijn geweest om de rauwheid daar beneden te voelen in de eerste dagen na je bevalling. Poepen? Hell no, veels te spannend. Het kan voelen als een mini geboorte vertelde mijn verloskundige mij. Maar het tegenhouden is ook geen optie, dan gaat het verstoppen en wordt je ontlasting hard. Nooit geweten dat poepen zo spannend kan zijn! Wat kan helpen om je ontlasting weer op gang te brengen en het poepen iets gemakkelijker te maken, is licht verteerbare dingen eten met veel vezels. Havermoutpapjes bijvoorbeeld en kitchari. Ook de placenta smoothie drinken in de ochtend (niet koud, maar op kamertemperatuur) hielp mij om daarna naar de wc te kunnen. 

6. Nieuwe bewondering voor mijn lichaam

Enkele dagen na de geboorte van onze dochter, terwijl ik de douche in stap, kijk ik vol ontzag naar mijn buik. Die zacht is, maar nu alweer zóveel platter dan de dikke zwangere buik van enkele dagen geleden. Nog nooit heb ik zoveel bewondering, liefde en waardering gevoeld voor mijn lichaam. Hoe heb ik ooit negatieve gedachten kunnen hebben over de ‘imperfecties’ van mijn lichaam? Een deukje hier te veel, net iets te vol daar, te weinig hier. Terwijl ik me nu besef dat het alleen perfectie is wat zo’n prachtig wezentje (mijn dochter) heeft kunnen produceren. Niets aan het lichaam is een foutje geweest, niets aan haar lichaam en niets aan dat van mij. Negen maanden lang heeft het zich flexibel getoond en allerlei veranderingen ondergaan om een volledig nieuw leven te produceren. Om vervolgens volledig zacht te worden en te openen in de meest intense ervaring om haar geboren te laten worden. Nu hervind het langzaamaan weer haar stevigheid. Niet terug in haar oude vorm, maar in een vernieuwde versie van hetzelfde. Ik hoop dat ik dit gevoel van bewondering, liefde en waardering voor mijn lichaam mag blijven herinneren en goed voor mijn lichaam mag blijven zorgen. 

7. Spierpijn!

Dat een bevalling ook wel wordt vergeleken met het lopen van een marathon begrijp ik pas echt wanneer ik de dagen daarna mijn spieren voel. Mijn benen voelen inderdaad alsof het een flinke workout achter de rug heeft. Als ik de houdingen voor me zie die ik heb aangenomen tijdens de bevalling en me herinner hoe lang de bevalling duurde, verbaast het me niets. Wat helpt? Rust nemen, goed eten en magnesium. Ik gebruik het liefst een magnesiumspray die ik op de bovenkant van mijn voeten spuit en inmasseer, daar wordt het goed opgenomen. Ook een voetenbad nemen met het magnesiumvlokken of het 8. Wie is hier nu de baby?

De behoeftes van mijn baby lijken zo gek nog niet, volgens mij willen we alle twee precies hetzelfde. 

 • Eten, en dan het liefst warme zachte dingen. Die iemand anders dan voor me klaar maakt en als het me dan ook nog eens liefdevol wordt gevoerd terwijl ik achterover kan leunen in een berg kussens terwijl ik de baby aan de borst heb, ben ik helemaal in de hemel.
 • Slapen, maar dan wel steeds maar zo’n 1.5 tot 2 uur. En daar dan nog verrassend opgeladen van raken ook. 
 • Zelfs poepen was iets om trots op te zijn in die eerste kraamweek. Niet alleen bij de baby…
 • Het liefst lig ik ingewikkeld. Niet mijn volledige lichaam, zoals de baby. Maar door middel van een zogenaamde belly binding waardoor ik me ondersteunt voel.
 • Beiden liggen we het liefst dicht tegen iemand aan. Gewoon, om de warmte en hartslag te voelen. Om helemaal tegenaan te kunnen vleien en ons dan geborgen te voelen. Helemaal niets anders meer te hoeven. Totdat we honger krijgen of naar de wc moeten 😉
 • We huilen en ik weet niet waarom. Misschien om te ontladen, misschien omdat het allemaal gewoon even zwaar is, misschien omdat we moe zijn. 

Misschien zijn babies wel gewoon mensen. Of groeien wij nooit op van het baby-zijn.

9. Jeej wat is daar beneden veel gebeurd

We hebben samen even een uurtje op bed. De kraamhulp zit beneden met de baby. Hij masseert liefdevol mijn buik en mijn benen, zoals hij dat ook vaak deed toen de baby nog ín de buik zat. Hij legt voorzichtig z’n handpalm tegen mijn yoni (naam voor het hele bekken/baarmoeder/vagina-gebied). Tranen biggelen uit het niets over mijn wangen. Ik voel ineens het contact met mijn yoni en hoeveel daar beneden gebeurd is. De handoplegging en de aandacht die er daarmee heen gaat voelt als een erkenning. Ja, het was ook zwaar en wat heb je het goed gedaan. Ik kijk mijn vriend aan en trek hem dicht tegen me aan. Zo blijven we liggen totdat de kraamverzorgster boven komt om onze dochter te brengen, ze heeft honger. 

Volgens mij was dat moment belangrijk. Dat contact met het baarmoeder gebied. Ongeacht hoe je bevalling is gegaan (zelfs wanneer je een keizersnede hebt gehad), daar beneden is veel gebeurd. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en energetisch kun je dat voelen. Door de heftigheid van zoiets als een geboorte kunnen we ons terugtrekken uit dat gebied, er niet echt meer aanwezig zijn. Daarbij gaat ook een heel stuk gevoeligheid weg. Om straks weer echt te kunnen genieten van seks wil je die gevoeligheid juist wél hebben! Daar is die liefdevolle aandacht voor nodig. Aandacht en aanraking zonder dat het ergens heen hoeft te gaan, er iets moet gebeuren of iets moet veranderen. Gewoon er even bij zijn. Dat kun je zelf doen, of zoals ik dat deed met mijn partner. 

10. Een nieuwe man

Van te voren hoorde ik dat een kind krijgen een behoorlijke aanslag is op je relatie. Zeker die eerste twee jaar moet je maar zien te overleven. Minder aandacht hebben voor je partner, geen puf meer hebben voor intimiteit en naar elkaar snauwen door slaapgebrek. Dat is een beetje waar ik me op had ingesteld. Niemand had me verteld dat je juist nóg verliefder kunt worden op je partner. Dat hij zich kan ontpoppen tot vader en huisman waardoor er nog meer is om van te houden. Hij verzorgt me terwijl ik op bed lig, brengt me eten (voert me zelfs als dat nodig is), haalt keer op keer een glas water voor me (borstvoeding geven maakt je dorstig!), masseert mijn voeten terwijl ik de baby voedt om zo de pijn van de krampen in mijn baarmoeder te verminderen en doet eindeloos vaak de was. Ik smelt wanneer ik hem samen met onze dochter zie. Als ze slaapt op zijn borst, hij apetrots met haar in de draagzak een kopje koffie gaat halen om de hoek. Wanneer hij eindeloos met haar hupst, bounced en danst als ze huilt, hij elke keer weer opstaat in de nacht om haar luier te verschonen, hij voor haar zingt en schaterlacht wanneer ze gekke bekken trekt of gewoon haar armen uitstrekt.

Zijn het de hormonen die dit veroorzaken? De oxytocine boost die door mijn lichaam heen gaat elke keer dat de baby aan mijn borst ligt? Oké het is echt niet alleen maar een roze wolk geweest deze afgelopen weken. Maar we kunnen samen huilen over dat het toch ook écht wel zwaar is. En dat het lastig is om een nieuwe vorm te vinden, waarin we allebei ook nog onze eigen dingen kunnen doen en dan óók nog tijd samen vinden, zonder baby. Maar tot nu toe voelt het niet als ‘overleven’. Het voelt rijk en het voelt verdiepend. Een noodzaak om echt eerlijk met elkaar te blijven communiceren en in het nu te leven. Een nieuwe fase in ons leven…

Wat zijn dingen die jij niet wist of had verwacht na de geboorte van je kindje? Deel het hieronder!

Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |