Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Must-read voor alle conscious (en natural) beauty lovers

Hoe weet je zeker dat het label 100% natural ook écht betekent dat je cosmeticaproducten natuurlijk zijn? En hoe kun je nu zeker weten dat jouw make-up niet op dieren is getest (en dus dierproefvrij is)?

Wist je dat: er in de gemiddelde lipstick zware metalen als chroom, cadmium en mangaan zitten, aldus onderzoekers van University of California–Berkeley? Komt bij dat er in veel cosmetica stoffen zitten waar je lijf niet bepaald gelukkig van wordt. En dan zijn er ook nog eens veel merken die hun cosmetica testen op dieren… Maar om nu helemaal make-uploos te gaan, dat vinden we ook niet altijd even leuk. Dit zijn de ins en outs over cosmetica die je als bewuste consument echt moet weten.

Laten we beginnen bij het begin: de nare stofjes in cosmetica

Heb je ooit weleens gekeken naar de ingrediëntenlijst van je potje crème? En heb je dan weleens de termen Methylisothiazolinone, Cetyl Alcohol, Methylparabeen of Sodium Lauryl Sulfate gezien? Maar heb je geen idee wat dat dan betekent? Een chemische naam betekent niet direct dat een stof ‘slecht is’. Tocopherol, bijvoorbeeld, betekent vitamine E. En als er ‘natuurlijk’ staat op de verpakking of als een merk zichzelf neerzet als natuurlijk, betekent het niet dat er vervolgens geen ‘slechte’ stofjes inzitten. Dit moet je weten over de volgende stoffen.

Een korte scheikundeles

• Methylisothiazolinone is een conserveermiddel. Deze stof wordt vaak geassocieerd met huidklachten.

• Ook parabenen zijn een conserveermiddel. Je hebt verschillende soorten, o.a. methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen en ethylparabeen. Flink wat mensen zijn allergisch voor parabenen en kunnen zorgen voor een zwaar geïrriteerde huid en eczeemklachten.

• Coco glucoside, Decyl glucoside en Lauryl glucoside vind je vooral in shampoo en reiniger. Deze stofjes worden gemaakt van kokosolie en suikers, zijn het minst agressief in de categorie reinigers en zijn biologisch afbreekbaar.

• Oxybenzone (benzofenon-3) is een stofje in zonnebrandcrème. Er zijn een aantal onderzoeken waarin naar voren kwam dat bij blootstelling aan zonlicht, oxybenzone kan zorgen voor een sterke toename van vrije radicalen welke kunnen leiden tot DNA-beschadiging en een verstoring van de hormoonbalans.

• Cocoamidopropyl Betaine is een reiniger met anti-bacteriële werking. Dit stofje zorgt ervoor dat shampoo en zeep schuimen, wat veel shampoos en zepen helemaal niet uit zichzelf doen. Veel mensen zijn allergisch voor deze stof.

• Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) behoren tot de categorie ‘tensiden’, ook wel oppervlakte reinigingsmiddelen. Je kunt ze vinden in álles dat ‘reinigt’, van tandpasta tot wasmiddel. Wederom worden deze stoffen vaak toegevoegd vanwege het schuimend effect. Deze stofjes dringen de huid binnen en verwijderen grote delen van de natuurlijke oliën op je huid en haar.

• Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) is een milde reiniger, veel minder dan SLS of SLES. Deze stof laat dan ook het grootste gedeelte van de natuurlijke oliën op je huid en hoofd zitten en droogt de boel ook niet zo uit als SLS en SLES doen. De reiniger is biologisch afbreekbaar.

• Cetearyl alcohol, Stearyl Alcohol en Cetyl Alcohol. Deze drie alcoholsoorten kunnen je huid iets zachter maken en schijnen verder weinig schade aan te richten. Benzyl alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel en conserveermiddel, maar wordt soms geassocieerd met contactallergie.

Hoe weet je of je cosmetica nu echt natuurlijk is?

Met bovenstaande kennis weet je in elk geval welke stoffen je wil vermijden en welke gevaarlijker klinken dan ze zijn. Welke stoffen nog meer gevaarlijker klinken, maar stiekem 100% natuurlijk zijn? Tocopherol, waar ik het al eerder over had, wordt veel gebruikt in cosmetica en betekent simpelweg ‘vitamine E’. Dan zijn er nog scheikundige benamingen voor verschillende soorten oliën, zoals Helianthus Annuus (zonnebloemolie), Cocos Nucifera (kokosolie), Simmondsia Chinensis (jojoba-olie), Prunus Amygdalus (Dulcis) betekent (zoete) amandelolie, Prunus Armeniaca (abrikozenpitolie) en Olea Europaea (olijf). Een andere bekende is wellicht Butyrospermum Parkii, wat sheaboter betekent. Ubiquinone, ook wel Coenzyme Q 10, is een stof die lichaamseigen is. Deze stofjes, hoe ‘chemisch’ ze ook klinken, zijn dus helemaal natuurlijk. Als er Cera Alba in je beautyproduct zit, betekent het dat er bijenwas inzit.

Hoe weet je of je cosmetica niet op dieren wordt getest?

Ook belangrijk: veel cosmetica wordt nog getest op dieren. Maar hoe weet je nu welke merken er niet op dieren testen? Dat is zo simpel nog niet. Sophie van Naoki.nl: “je zou misschien denken dat alle cosmetica in Nederland dierproefvrij is, omdat dierproeven in de EU op cosmetica verboden zijn. Helaas is dit nog niet het geval, omdat veel bedrijven sinds het verbod in de EU nu in het buitenland op dieren testen, om zo nieuwe ingrediënten en producten te ontwikkelen voor overige markten.” Sophie houdt een lijst bij met merken die dierproefvrij zijn en geeft daarin ook aan welke merken vervolgens vegan zijn. De hele lijst vind je op Naoki.nl. Zo weet je altijd welke merken diervriendelijk zijn en welke niet.

En waarom zou je dan kiezen voor cruelty free en natuurlijke cosmetica?

Het kan voorkomen dat de mascara of dagcrème waarvan je het idee hebt dat-ie zo goed werkt helemaal niet natuurlijk en cruelty free is en dat die natuurlijke mascara of crème die je hebt geprobeerd veel minder goed werkt. Er zijn steeds meer goede merken op de markt, maar omdat nog niet iedereen kiest voor natuurlijk en cruelty free komt het soms voor dat de kwaliteit iets minder is. Maar dat is absoluut niet het geval met alle merken! En de lijst met cruelty free en 100% natural cosmetica wordt steeds groter. Als steeds meer consumenten kiezen voor cruelty free en natuurlijk zullen steeds meer bedrijven ook die kant op gaan. En dat zorgt uiteindelijk voor een grotere keuze in ‘groene’ cosmetica. Tot die tijd nemen wij in elk geval soms graag genoegen met het net-iets-minder vavavoom effect van een mascara.

Over mascara’s gesproken, wij hebben flink wat natuurlijke mascara’s getest. Dit was het resultaat.

Waar let jij op als je cosmetica koopt?

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |