Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Mijn derde trimester; babymoon, parent blessing & bloedverlies

Ineens zit ik alweer in het derde trimester. De buik wordt steeds dikker, maar het lijkt ook wel alsof ik me energieker voel dan hiervoor. Volgens mij begin ik te wennen aan het zwanger zijn. Ik voel me meer geaard, stevig, minder een emotionele achtbaan. Ik geniet extra van de schopjes in m’n buik, wetende dat het niet lang meer duurt voordat dat weer over is. Maar allereerst op de planning: vakantie! Ofwel, baby moon. 

Babymoon

Denkende dat het waarschijnlijk de laatste keer is dat we met z’n tweetjes weg zijn. Blijkt niets van waar te zijn. In de komende weken, en zeker in de laatste maand, gaan we nog regelmatig er even op uit. Samen en met vrienden. Even de stad ontvluchten met dit warme weer. En dachten we echt dat we dan met z’n tweetjes zouden zijn? De buik gaat gewoon mee en daar moeten we steeds meer rekening mee houden. Extra middagdutje, minder lange wandelingen, überhaupt minder intensieve activiteiten en seks met zo’n grote buik er tussen betekent toch ook steeds weer nieuwe posities vinden. Desalniettemin is het heerlijk om op Babymoon te zijn. We zitten bij vrienden langs in de intieme community Dima op Mallorca. Aangezien het bijna 40 graden is doet iedereen hier een middagdutje en een boekje lezen in de hangmat of op het strand is dagelijkse kost net zoals de dag starten met yoga en meditatie. Perfect. 

Bloed in het toilet, help dit is nog te vroeg!

Ook in Nederland stijgt het kwik en daarmee zie ik ook mijn enkels dikker worden. Ondanks de warmte voel ik me energieker dan ooit in mijn zwangerschap. Ik fiets naar de andere kant van de stad om te zwemmen in het buitenzwembad (zo heerlijk met die grote buik en deze warmte!), doe nog wat laatste dingen voor werk en ‘s avonds ga ik naar een ecstatic dance. Maar dan de volgende dag… Ik ga naar de wc en zie bloed. Help! Dit is nog veels te vroeg. Als de baby nu wordt geboren moet het in de couveuse, dat wil ik niet. Wat zou het betekenen? Ik app m’n verloskundige. ‘’Even afwachten of het bloeden doorzet’’ zegt zij. Ik bel m’n moeder, ‘’meer rust nemen’’ hoor ik haar geschrokken zeggen. Zelf daalt de schrik er toch behoorlijk in. Bang om dit kleine mensje in m’n buik, waar ik al zo aan gehecht ben geraakt te verliezen. Gelukkig blijft het bij die enkele druppels bloed. De verloskundige legt uit dat het waarschijnlijk een geknapt bloedvat was door een combinatie van de warmte en veel activiteit. Toch maar wat rustiger aan doen dus…

Geen babyshower, maar een parent blessing

‘’Ik wil geen babyshower’’ zeg ik tegen m’n vriend. ‘’Liever een Mother blessing.’’ Een ceremonie om stil te staan bij de overgang van vrouw naar moeder. ‘’Eigenlijk beter nog een Parent blessing’’ zeg ik nadat ik even heb nagedacht. ‘’Voor jou is het tenslotte ook een hele overgang van man naar vader.’’ Voordat ik het zelf begin te organiseren roept mijn vriend me tot een halt en schakelt zijn neef in. En halverwege augustus is het dan zover, de Parent blessing. Met een mix van mensen voor wie ceremonies en sharing circles inmiddels de normaalste zaak van de wereld is en mensen voor wie dat nog volledig nieuw is. Maar allemaal mensen die heel dicht bij ons staan en die we enorm lief hebben. Familie, oude vrienden en nieuwe vrienden. Iedereen heeft wat te eten meegenomen en we picknicken in het gras. Vervolgens zitten we in een cirkel. Iedereen heeft iets betekenisvols meegenomen voor ons en de baby wat wordt gedeelt in de cirkel. Ik voel de enorme rijkdom van het hebben van deze mensen om me heen. Ik realiseer me dat ik het toch echt best spannend vind dat we straks een kind krijgen. Kunnen wij dat eigenlijk wel? Moeten we dat allemaal alleen doen? Kunnen we dan nog dezelfde dingen doen met deze mensen, blijven we dan vrienden? Naarmate meer mensen in de cirkel spreken voel ik me rustiger worden. Ik realiseer me dat er een heel netwerk van enorm lieve mensen om ons heen staat die met alle liefde willen helpen dit kleine mensje de wereld te laten zien. Ja het wordt anders, maar het wordt ook rijker en ik kijk na vandaag nog meer uit naar deze nieuwe fase. 

De laatste loodjes

De laatste maand voor de uitgerekende datum voel ik me steeds zwaarder en minder mobieler worden. De buik begint in de weg te zitten, schoenen aantrekken is ineens een uitdaging! Wandelingen worden steeds kleiner, wat maakt dat ik me behoorlijk opgesloten voel in ons appartement in het centrum van Amsterdam terwijl het hoogzomer is. Aangezien mijn vriend de laatste weken steeds minder werk heeft gepland (je weet maar nooit, misschien komt de baby wel vroeger…) besluiten we lekker vaak de stad te ontvluchten. Bij vrienden langs op Texel, een weekend in het huis van de neef in de duinen van Santpoort en naar het bos in de buurt van Nijmegen, waar we bezig zijn met vrienden boshuisjes te bouwen.

Ik merk dat alles me steeds meer moeite kost en dat ik natuurlijker wijs m’n ‘verlof’ in ga. Lekker een beetje kleertjes wassen, de wasbare luiers preppen en ik maak wat snacks voor in de vriezer (van borstvoeding geven ga je honger krijgen heb ik gehoord). Ik heb het idee dat de baby elk moment kan komen, terwijl de verloskundige me waarschuwt vooral te rekenen op 1-2 weken later dan de uitgerekende datum. Maar steeds vaker voel ik krampen in m’n buik, volgens mij zijn dit voorweeen…

Is de bevalling al begonnen?

We zijn een aantal dagen in het bos, samen met vrienden. Het is een paar dagen voor de uitgerekende datum en het is bloedheet. Ik merk dat m’n hoofd steeds minder ruimte heeft voor de gesprekken om me heen, maar meer naar binnen aan het keren is. Die krampen blijven regelmatig terugkomen dus ik doe het rustig aan. Beetje yoga, wandelen en een boekje lezen. De geboortebal/fitness bal is mee, want dat zit op dit moment toch echt lekkerder dan een stoel. Het is vrijdagnacht wanneer ik continu wakker wordt van de krampen. Nog veels te licht voor echte weeën vermoed ik, maar genoeg om me steeds weer wakker te maken. M’n vriend en ik slapen bijna niet en de volgende ochtend kijk ik hem bedenkelijk aan. ‘’Moeten we al naar huis of kan dit nog dagen duren?’’ Ik besluit de verloskundige te bellen. ‘’Klinkt inderdaad als voorweeën’’ zegt ze. ‘’Doe maar wat goed voelt, blijven of alvast terug naar Amsterdam. Maar bedenk wel dat weeën onder invloed van melatonine, in de avond en in de nacht vaak sterker worden.’’ Ik besluit vandaag maar even af te wachten en er worden plannen gemaakt om deze warme dag bij een watertje in de buurt door te brengen. Als ik naar de wc ga zie ik bloed en slijm, volgens mij is dit de slijmprop… Ik loop terug de huiskamer in, ‘’Volgens mij moeten we zo naar huis’’ zeg ik. Maar ik wil nog wel even een kleine wandeling maken in het bos. Even wat groen opsnuiven voordat we dagenlang in de stad zullen zijn. Ook al moeten we om de zoveel meter even stoppen om uit te puffen, voel ik me na de wandeling goed. ‘’Volgens mij kunnen we prima nog even naar dat watertje,’’ zeg ik, ‘’Laten we na het avondeten naar huis gaan.’’ Ik maak nog een laatste foto van mijn buik en dan gaan we naar huis.

Om 22.00 uur liggen we in Amsterdam in ons eigen bed. Nog geen twee uur later wordt ik wakker van de krampen. Oeh dit voelt toch wel écht anders dan gisternacht…


Benieuwd naar de rest van mijn zwangerschap? Lees hier over mijn weg naar zwanger worden, het eerste trimester en het tweede trimester

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |