Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Meditatie voor beginners (en waarom meditatie echt niet suf of zweverig hoeft te zijn)

Mediteren, dat houdt in dat je heel lang stilzit zonder aan iets te denken toch? Nou, nee. Er bestaan zelfs zoveel verschillende soorten meditatie dat er niet één specifieke definitie voor gegeven kan worden. Maar in de basis komt het er op neer dat je tijdens meditatie de tijd neemt om je op je ademhaling te concentreren en zo rustig te worden in je lijf.

Je kunt bijvoorbeeld een begeleide meditatie volgen, wat vaak neerkomt op een gevisualiseerde meditatie (waarin je bijvoorbeeld door een prachtige tuin loopt en de vogels hoort zingen) of een stille meditatie waarin je je puur en alleen focust op je ademhaling. Maar er zijn nog veel meer type meditaties. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: dat je je gedachten moet zien te stoppen, is een grote mythe. Het is zelfs niet eens mogelijk om te stoppen met denken. Tijdens een meditatie is het vaak wel zo dat als er gedachten opkomen (van de boodschappen die je niet moet vergeten tot die nare opmerking die je collega maakte), je deze kunt observeren, er geen oordeel over probeert te hebben, en ze vervolgens weg kunt laten waaien.

Waarom zou je mediteren?

Zelf mediteer ik (Gabriëlle, redacteur bij The Green Happiness) om de aanmaak van stresshormonen in mijn lichaam zo laag mogelijk te houden en om even ‘terug te komen naar mezelf’. Als ik bijvoorbeeld een nare situatie heb meegemaakt geeft een meditatie me rust en kan ik eventuele boosheid of verdriet loslaten. ‘Vaak is er ook een concrete aanleiding waardoor mensen gaan mediteren zoals overspannenheid, depressiviteit, angsten en slapeloosheid. Zodra mensen enige tijd mediteren komen ze er achter dat de meditatie meer te bieden heeft dan het reduceren en leren omgaan met dergelijke aanleidingen. Als je eenmaal dit inzicht hebt, dan stop je er niet meer mee. Wist je bijvoorbeeld dat meditatie je innerlijke discipline verbetert? En dat je een betere concentratie ontwikkelt?’, aldus Gerjan Schoemaker van Meditatiecentrum Zwolle. Nog meer voordelen van meditatie volgens Gerjan? Komen ze:

– meer evenwichtig (beter omgaan met emoties)
– vergroot helderheid
– meer creativiteit
– minder obsessief denken
– minder onnodige spierspanning
– verhoogt het empathisch vermogen
– minder zorgen

Maar hoe mediteer je nu precies?

Hier hoeft heus geen klankschaal of ‘ohm’-geroep aan toe te komen. Dat kán, maar het hoeft niet. Om het jezelf makkelijk te maken kun je beginnen met zo’n tien minuten concentreren op je ademhaling in een stille ruimte of een begeleide meditatie van een aantal minuten volgen. Zo’n begeleide meditatie kun je volgen via bijvoorbeeld YouTube, een meditatie-app, een te downloaden bestand (bijv deze) of in een yoga- of zenschool (in Amsterdam bijvoorbeeld bij De Bewustzijn School). Gerjan adviseert ons om te beginnen met onze aandacht te richten op de ademhaling, bij voorkeur zoals je deze kan waarnemen in de buik. Dan kun je de volgende stappen doorlopen:

1. ‘Kom in een comfortabele zithouding. Rechtop en toch ontspannen. Dit hoeft echt niet per se in een lotushouding, dit mag ook op een stoel.’

2. ‘Voel eerst het contact van de voeten met de vloer en vervolgens het contact van de billen met de stoel of het kussen. Dit helpt om te aarden.’

3. ‘Vervolgens richt je de aandacht op de ademhaling in de buik. Merk op dat de buik uitzet bij een inademing en weer daalt bij een uitademing. Spreek de intentie uit om de hele sessie (bijvoorbeeld eerst eens 10 minuten) je concentratie bij deze adembeweging te houden. Je hebt de intentie om je niet te laten afleiden.’

Probeer het maar even. Als dat niet lukt is het niet erg. Sterker nog, de kans is groot dat je het lastig vindt. En dat geeft niet, want dat is niet het doel. ‘Je kunt dan opmerken dat, hoewel je de intentie had om geconcentreerd op de adembeweging te blijven, je toch afgeleid raakt. Dan kun je datgene waardoor je bent afgeleid benoemen (als je gedachten hebt kun je het bijvoorbeeld benoemen als ‘denken’) en als het weer naar de achtergrond verdwijnt keer je weer terug naar datgene waarvan je de intentie had om bij te zijn. Je anker, het rijzen en dalen van de buik,’ aldus Gerjan.

Nou, there you go! Heb je zomaar tussen het lezen door even gemediteerd! Want zo makkelijk is het: als je in de trein zit, wacht in een wachtruimte, over straat loopt of zelfs als je op het toilet zit kun je mediteren.

Goed om te weten: kan mediteren gevaarlijk zijn?

Als je bang bent dat een meditatie iets met je doet wat je niet wilt, is het handig om te kijken naar meditaties die bij je passen en je altijd bewust te zijn van de dingen die gezegd worden. Verder weet Gerjan ons te vertellen: ‘Als je een onverwerkt trauma of psychische klachten hebt, is het verstandig om niet zomaar te beginnen met meditatie. Bezoek hiervoor een arts en vraag hoe deze hier tegenaan kijkt. Soms kan meditatie namelijk niet bevorderend zijn bij dergelijke klachten.’

Mijn favo online meditatie is het YouTube-kanaal van The Honest Guys en daarnaast ga ik graag naar de Bewustzijn School voor de Begeleide Visualisatie van Ralph Sweet en de Metta Meditatie (betekenis: liefdevolle vriendelijkheid) van Jeanette Heinen.

Quiet the mind, and the soul will speak.” – Ma Jaya Sati Bhagavati

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |