Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Koken met Essentiële Oliën

Meer dan een heerlijke geurbeleving

Essentiële oliën zijn meer dan alleen een heerlijke geurbeleving. Wanneer je 100% pure essentiële oliën gebruikt die je intern kunt innemen, dan kunnen ze dienen als krachtige smaakmaker en de gezondheid ondersteunen. Essentiële oliën zijn de aromatische verbindingen van een plant en zeer geconcentreerd. Je hebt dus per keer slechts enkele druppels nodig! Belangrijke do’s en don’ts, favoriete oliën in de keuken en ideeën hoe je ze gebruikt vind je in dit artikel.

Meer over essentiële oliën en hoe je deze veilig kunt gebruiken (ook in gerechten) kun je lezen in ons nieuwe boek Koken met Essentiële Oliën.

Do’s & Don’ts

De eerste keer dat wij scheutig wat druppels essentiële olie door de pastasaus roerden was ons hele gerecht verpest. Om dit te voorkomen voor jou bij deze een aantal do’s en don’ts!

Niet doen:

 • Zonder proeven meerdere druppels olie toevoegen aan je gerecht. Begin met 1 druppel (of via een sample flesje met 1/3de druppel), proef en voeg daarna pas meer olie toe.
 • Olie toevoegen en daarna het gerecht koken of in de oven doen. Je verliest op deze manier een gedeelte van de smaak en de therapeutische werking door de hoge verhitting, zonde! Wil je het tóch doen, voeg dan wat extra druppels olie toe, zodat je voldoende smaak behoudt.
 • Plastic gebruiken in combinatie met essentiële oliën. Zeker wanneer je een citrusolie toevoegt aan je drankje, zorg dan dat het flesje niet van plastic is.  Citrusoliën kunnen plastic afbreken, waardoor er kleine deeltjes plastic in je drankje terecht kunnen komen.

Wel doen:

 • Altijd even checken of de olie die je wilt gaan gebruiken ook daadwerkelijk geschikt is voor intern gebruik. Voor de oliën die in onze recepten worden gebruikt hebben wij dat uiteraard al gedaan.
 • Een sample flesje gebruiken om essentiële olie toe te voegen aan je gerecht. Uit een sample flesje (1-2 ml) komt ongeveer 1/3de druppel wanneer je op de achterkant tikt. Daardoor wordt de kans op té veel olie in je gerecht is een stuk kleiner.
 • Een satéprikker gebruiken om olie vanuit het flesje door je gerecht te roeren. Dit is handig wanneer je geen sample flesje gebruikt.
 • Toch te veel olie in je gerecht? Verwarm het dan even, zodat je weer een gedeelte van de smaak verliest.
 • Alleen koken met oliën waarvan je zeker weet dat het 100% essentiële oliën zijn waar geen synthetische of chemische stoffen in kunnen zitten.


Deze oliën kun je NIET innemen

 • Arbovitae
 • Cedarwood
 • Cypress
 • Douglas Fir
 • Eucalyptus
 • Spikenard
 • Wintergreen

Let ook op de blends waar deze oliën inzitten! Wanneer je twijfelt volg dan altijd de informatie van de fabrikant. Lang niet alle oliën op de markt zijn pure essentiële oliën en veilig om intern te gebruiken. Zorg dat je onderzoek doet en een merk gebruikt dat je volledig vertrouwt.

Favoriete oliën om mee te koken

Er zijn heel veel verschillende essentiële oliën die een verrassende smaak geven aan je gerechten. In ons boek Koken met Essentiële Oliën behandelen we diverse oliën en geven we ideeën hoe je ze kunt verwerken in gerechten. Hieronder vind je vijf favoriete essentiële oliën die niet in je kruidenkastje mogen ontbreken!

Lemon: Citroen essentiële olie gebruiken wij dagelijks in een glas water in de ochtend. Het geeft water een verfrissende smaak. Je kunt ook een druppeltje olie toevoegen aan dressings of spreads. Zeker een handige om in huis te hebben voor het geval je geen verse citroenen bij de hand hebt! Citrusoliën hebben een verkwikkend aroma.

Ginger: Gember wordt veel gebruik in Aziatische gerechten. Je kunt de essentiële olie toevoegen aan gerechten in plaats van verse gember. Gember heeft een warm, aards aroma. Ik vind deze olie ook heerlijk in een kop thee of door een smoothie. De smaak is vrij sterk, dus voor een kopje thee heb je wellicht slechts een derde druppeltje nodig. Je kunt deze olie ook toevoegen wanneer je koekjes bakt of door je havermout.

Cinnamon: Kaneel essentiële olie is verrassend veelzijdig. Je kunt het toevoegen aan gerechten, zoals een cake, koekjes of havermout. Ook een druppeltje in een glas water of thee is verrassend verfrissend en verwarmend.
Als mondreiniger kun je een druppeltje kaneel essentiële olie toevoegen aan een glas water en hiermee gorgelen voor een frisse adem.

Rosemary: Rozemarijn is een kruidige, energieke geur en wordt vaak gebruikt bij aroma- en massagetherapie. Ik vind dit een heerlijke geur om in een diffuser te vernevelen in combinatie met sinaasappel of kruidnagel en mandarijn. Je kunt de essentiële olie in gerechten gebruiken in plaats van gedroogde of verse rozemarijn. Lekker in combinatie met aardappels of in stoofpotjes.

Turmeric: Kurkuma essentiële olie heeft een warm, pittig aroma. Het is een heerlijke smaakmaker in zowel zoete als hartige gerechten. Voeg een druppel toe aan een curry, soep of stoofpotje voor een subtiele, kruidige en peperige smaak. Je kunt ook kurkuma toevoegen aan warme dranken van bijvoorbeeld kokosmelk, kaneel en honing.


Voorbeelden van oliën in gerechten

Havermout: met een druppeltje On Guard, Cinnamon of Cardamom.

Latte: matcha latte met een druppeltje Lavender, Golden milk met Turmeric en Black Pepper of een warme amandelmelk met een druppeltje On Guard.

Fruitsalade of smoothie: met een druppel Lime, Green Mandarin of Ginger essentiële olie.

Bliss balls: met Fennel, Wild Orange of Peppermint essentiële olie.

Chocolade: met Pink Pepper, Rosemary, Wild Orange of Peppermint.

Dressings en spreads: met een druppel Lime, Lemon of Cilantro essentiële olie.

Soep of stoofpotje: met Rosemary, Thyme, Oregano, Turmeric of Black Pepper.

Kookboek: Koken met Essentiële Oliën

Koken met Essentiële Oliën neemt je mee in de wondere wereld van essentiële oliën. Het boek zit boordevol inspiratie om de oliën in de keuken te gebruiken, maar legt je ook uit wat je er nog meer mee kunt doen, zodat je de oliën echt onderdeel kunt maken van je dagelijkse leven. De basis van het boek is gezonde, plantaardige voeding.

Of je nu wel of geen oliën in de gerechten gebruikt, de recepten helpen je om gezonde keuzes te maken.  
Bestel het boek hier.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |