Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Ik probeerde de Wim Hof Methode uit…

Wat houdt de Wim Hof Methode in

Een methode die belooft de helingsprocessen in je lijf te versnellen en ervoor zorgt dat je het bijna nooit meer koud hebt? Dat klonk als iets dat ik móest proberen…

Over welke methode ik het heb? De Wim Hof-methode, ook wel de Ice Man-methode. Wim Hof is inmiddels wereldberoemd als The Ice Man en geeft workshops aan onder andere Oprah Winfrey en Orlando Bloom. Je hebt Wim ongetwijfeld weleens gezien op televisie, in de krant of op het internet. Zo zat hij twee uur in een met 700 kilogram ijs gevulde cabine, beklom hij de koudste gebergten in een korte broek en liep hij een halve marathon op blote voeten door sneeuw en over ijs. Geen kattenpis, dus. Nu heb ik niet per se de ambitie om twee uur in een met ijs gevulde cabine te zitten en dat hoeft gelukkig ook niet. Maar geïnteresseerd in het geheim achter The Ice Man ben ik wel! Ik meld me aan op de website en boek een workshop bij Wim zelf (Note: Inmiddels geeft Wim geen kleine workshops meer – tenzij je naam Orlando Bloom is – maar heeft hij een aantal teachers onder zich, die de methode wel nog in kleine groepen geven).

Ik was doodsbang voor het ijsbad! – Mijn ervaring van de workshop

Om eerlijk te zijn had ik verwacht dat we allerlei ingewikkelde dingen zouden gaan doen, waar ik op z’n minst heel uitgeput van zou raken. Niets was minder waar! Wim vertelt eerst honderduit over de methode en de onderzoeken uitgevoerd door Radboud Universiteit Nijmegen die zijn methode bevestigen. Daarna begeleidt Wim met zijn gitaar en gezang ons door de methode. We sluiten af met een ijsbad. Je leest het goed… Een ijsbad! Hartje november stap ik, gekleed in slechts een dun badpak, in een bad gevuld met ijs. De eerste seconden van het bad schrikt mijn lijf zo enorm dat ik amper nog kan ademhalen. Wim staat naast het bad en kalmeert me waarna hij me herinnert aan de ademhalingstechniek. Voor ik het weet zit ik met gemak een aantal minuten in dat ijsbad. Maar ehm… waarom precies ben ik zojuist in dat ijsbad gaan zitten?! De website van de Wim Hof Methode weet me het volgende te vertellen: ‘na ademhaling- en meditatie-oefeningen is je lichaam voorbereid om de volgende uitdaging aan te gaan: De confrontatie met kou. Om je lichaam sterker te maken en te laten wennen aan kou, kun je thuis beginnen met oefenen. Eindig bijvoorbeeld je warme douche met een koude douche. Hiermee train je de spieren in je aderen. Als je vorderingen maakt, kun je wandelen of hardlopen door sneeuw en over ijs of zelfs zittend in de sneeuw mediteren’.

De methode maakt zoveel indruk op me dat ik nogmaals een workshop bijwoon, dit keer bij Wim Hof-teacher Joren de Bruin. Joren is in de leer gegaan bij Wim zelf en geeft nu workshops in de ademhalingstechniek en begeleidt mensen tijdens Wim Hof Method-excursies. ‘De essentie van de WHM (Wim Hof Methode) voor mij, is dat wij veel meer kunnen dan we zelf denken. Zoals ik het zie brengt de WHM je terug naar een meer natuurlijke staat van zijn. Zowel fysiek als mentaal. Met relatief eenvoudige en effectieve technieken middels ademhalingstechnieken, graduele kou blootstelling en focus/concentratie technieken, wakkeren we oerkrachten aan die iedereen al bezit, maar die we verloren zijn geraakt of nooit hebben gekend. Het is een methode om een sterke mindset mee te kunnen creëren, weer vertrouwd te raken met je lichaam en de samenwerking tussen beiden te optimaliseren.’

Voordelen van de Wim Hof Methode

• Verhoogt je energie level
• Beter slapen
• Verhoogt je focus en vastberadenheid
• Verbeterd je sportprestaties
• Verminderd je stressniveau
• Je kunt beter tegen de kou
• Draagt bij aan een sneller herstel
• Verbeterd je creativiteit

Joren herinnert mij er tijdens zijn workshop weer aan waarom ik in eerste instantie de methode ben gaan volgen. Het gevoel in mijn lijf is een gevoel dat ik hiervoor nog nooit had ervaren en mijn lijf tintelt aan alle kanten. Ook Joren zingt en speelt gitaar tijdens de methode, waardoor het meditatieve effect versterkt wordt.

”Ik kreeg een hernia, de kou hielp” – Het verhaal van WMH teacher Joren de Bruin

Joren kwam zelf in aanraking met deze technieken nadat hij een hernia kreeg in zijn lage onderrug. ‘Vanaf het moment dat ik dit opliep begon een reis van anderhalf jaar aan toenemende pijn en een afname in mijn bewegingsvrijheid. Fysiek en mentaal gezien voelde ik mij compleet gevangen in eigen lichaam. Na een hoop geprobeerd te hebben binnen de reguliere geneeskunde kon mij geen oplossing meer aangereikt worden. Van een cortison-injectie, fysiotherapie, volledige rust en chiropractie tot en met het laatste alternatief: Een recept van 600mg Ibuprofen dat ik kon ophalen bij de apotheek en het advies was: Medicatie, rusten en hopen dat het beter gaat. Ik heb dit twee dagen geprobeerd en had toen het gevoel van ‘dit klopt niet’. Ik ben 23 jaar, lig hier op de grond te draaien van medicatie en ik kan m’n eigen benen amper optillen. Eigenlijk begon hier mijn eigen zoektocht pas echt. Ik ben altijd gefascineerd geweest in de menselijke geest, de kracht ervan en een grote interesse in waar wij allemaal toe in staat zijn. Ik besloot zelf op ontdekking te gaan. Ik wilde alles op alles zetten om de regie van mijn eigen lichaam terug te krijgen. Voor ik het wist paste ik de verschillende ademhalingstechnieken van Wim Hof toe en stond ik onder die (tot dan toe verdomde) koude douche. Ik voelde tijdens en na die sessie direct dat mijn pijn afnam en dat er iets gebeurde in mijn lichaam wat ik niet eerder had gevoeld: Een opluchting, beïnvloeding en controle. Het voelde goed en ik ben hier dagelijks mee aan de slag gegaan. De pijn vanuit mijn lichaam werd mijn raadgever om de WHM toe te passen. Na een maand voelde ik mij compleet hersteld, heb ik een ticket geboekt naar India om te backpacken en kon ik alles weer. Ik moest van ver komen, maar na het zelf concreet ervaren van deze effecten is het mijn missie geworden om de WHM te delen met de wereld.’ Joren is niet de enige die veel baat heeft gehad bij de methode. Een Braziliaanse vriend van hem had al sinds zijn jeugd last van dagelijkse, intense hoofdpijn. ‘Afgelopen zomer woonde hij een aantal maanden bij mij en kon ik hem intensief trainen. Op dit moment had hij ook wekelijks last van een huidallergie. Hij is sindsdien zeer gemotiveerd met de technieken aan de slag gegaan. Na een aantal dagen merkte hij op dat hij voor het eerst sinds jaren een dag géén hoofdpijn had. Nu een aantal maanden later heeft hij nergens last meer van. De technieken past hij nog dagelijks toe ter voorkoming van de pijn en hij voelt zich er ontzettend goed door!’

”We kunnen ons immuunsysteem vanuit vrije wil beïnvloeden”

Moeilijk te geloven dat een simpele ademhalingsoefening zoveel effect kan hebben? ‘De WHM is een methode die voor het eerst wetenschappelijk heeft aangetoond dat wij ons immuunsysteem vanuit vrije wil kunnen beïnvloeden, door toepassing van deze specifieke ademhalingstechnieken en graduele blootstelling aan koude en focus/concentratie technieken. Dit is bijzonder te noemen, omdat hiervoor algemeen werd aangenomen dat bewuste beïnvloeding van (autonome) processen in het lichaam helemaal niet mogelijk was. Iedere pillar heeft verschillende effecten en toepassingen van deze technieken. Ze hebben interactie met elkaar en dat zorgt voor een versterkende werking om dieper in het lichaam te komen,’ vertelt teacher Joren enthousiast.

In samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen werd onderzoek verricht. Hierbij werd een verdeling gemaakt tussen twee groepen. Één testgroep werd in 10 dagen tijd getraind met technieken van de WHM. De controlegroep was ongetraind. Na deze dagen werd bij beide groepen een virus in het lichaam gespoten. Normaal gesproken worden mensen hier ziek van met symptomen als hoofdpijn, rillen, zweten en spierpijn. De personen die de methode niet hadden geleerd werden allemaal ziek. Van de testgroep wist iedereen binnen 20 minuten vrijwillig zijn immuunrespons te onderdrukken en vertoonde niemand griepverschijnselen. In deze korte tijd had de testgroep klaarblijkelijk de fysieke en mentale vermogens zo geoptimaliseerd, dat zij hiertoe in staat waren. Dit onderzoek op zich is natuurlijk al machtig interessant. Als we een virus kunnen onderdrukken waar normaal gesproken mensen ziek van worden met toepassing van deze simpele technieken en in zo’n kort tijdsbestek, wat kunnen we dan nog meer in relatie tot onze geluk, kracht en gezondheid?’ gaat Joren verder.

Wetenschappelijk aangetoond of niet: Ik ben in elk geval enorm onder de indruk, ben fan van de methode en het effect hiervan. Ik merk dat ik beter slaap en dat mijn lichaam sterker aanvoelt. Ook heb ik het niet meer koud gehad sinds ik zo nu en dan de methode gebruik.

Ook benieuwd geworden? Via WimHofMethod.com of via de Facebookpagina van Joren kun je je opgeven voor workshops.

Katja Schuurman ging ook op bezoek bij Wim en probeerde de methode uit. Je kunt haar ervaring zien in een video via de link – Dutch Actress Katja Schuurman Takes An Icebath – YouTube .


Auteur: Gabriëlle Koster

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |