Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Ik kwam erachter hoeveel impact mijn shopgedrag had op het milieu, dit is hoe het anders kan

Kleding speelt een hele belangrijke rol in mijn leven, dit klinkt misschien een beetje oppervlakkig, maar het is wel waar. Ik stond vrijwel nooit stil bij wát ik nou eigenlijk aanhad. Natuurlijk heb ik nagedacht over hoe dat leuke rokje bij dat mooie bloesje staat, maar niet hoe die kledingstukken gemaakt zijn, waar en door wie, en wat voor effect deze kledingstukken hebben op het milieu, andere mensen en dieren.

Tot ongeveer een jaar geleden wist ik niet dat de kleren die ik kocht zoveel impact konden hebben op mijn omgeving. Ik ben erachter gekomen dat er ontzettend veel water gebruikt is bij het produceren van mijn lievelingst-shirts en favoriete spijkerbroeken. En wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 550 kilo CO2 uitstoot alleen door nieuwe kleren te kopen. Shocking? Dat vond ik dus ook. De werkomstandigheden van de mensen die deze kledingstukken moeten maken, laat vaak ook te wensen over. Zo moeten ze vaak werken met giftige synthetische kleuring en maken ze veel te lange werkdagen. Gelukkig ben ik erachter gekomen dat het ook anders kan.

Ajbilou & Rosdorff

Yasmina Ajbilou en Lynn Kate Rosdorff hebben afgelopen week een ‘zero waste’-collectie gepresenteerd tijdens Amsterdam Fashion Week. De collectie is gemaakt van tweedehands stoffen en restmateriaal. Lynn kleurt stoffen met etenswaren, zoals bijvoorbeeld kurkuma. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het schijnt een goed alternatief te zijn voor de schadelijke synthetische kleuren die vrijwel altijd gebruikt worden. Hoe leuk zou het zijn als we straks met een ‘bietjesrode’ trui kunnen lopen, of een ‘kurkumagele’ jas.

De twee modeontwerpers en hun team hebben 3 maanden lang gewerkt aan het ontwerpen en maken van tien outfits en 7 paar schoenen, een goed voorbeeld van slow fashion dus. Lynn Kate heeft alle stoffen bewerkt en geborduurd en Yasmina heeft alles uitgevoerd en ontworpen, een enorm intensieve klus dus. Het duo wil dan ook graag mensen bewust maken van de impact van fast fashion, met als doel dat we bewuster gaan consumeren.

Bewuster en duurzamer shoppen

Maar hoe doe je dat nou, ‘bewuster consumeren’? We zijn allemaal gewend om op een zaterdagmiddag een winkel binnen te lopen en te kopen wat we mooi vinden, voor een redelijk klein prijsje (ik tenminste wel). Vaak realiseren we ons niet zo goed waar onze kleren vandaan komen, wie ze gemaakt heeft en wat voor impact ze hebben. Wanneer ik weer in m’n lievelingswinkel sta vraag ik me nu af: waar is dit kledingstuk gemaakt, hoe ver heeft het over de wereld gereisd? Door wie is mijn kledingstuk gemaakt en in welke omstandigheden? Van welke materialen is dit kledingstuk gemaakt? Maar vooral: heb ik het echt nodig?

Op de eerste vragen is niet altijd een antwoord te vinden. Gelukkig komt hier verandering in. Steeds meer mensen stellen deze vragen en dit zorgt ervoor dat bedrijven transparanter worden en steeds bewuster en duurzamer gaan ondernemen.

Wat kun je nou zelf doen om bewuster en duurzamer te shoppen?

Shop bij vintage of tweedehands winkels. Wanneer je een vintage of tweedehands kledingstuk koopt, is het nieuw voor jou, maar de impact ervan is minimaal vergeleken met een nieuw kledingstuk. Het kan wel lastig zijn om iets te vinden wat je mooi vindt en in jouw maat is. Neem dus wel de tijd als je vintage of tweedehands gaat shoppen. Het is ook handig om van tevoren een beeld te krijgen van wat nou jouw kledingstijl is. Wat vind je mooi? Wat zit lekker? Welke stoffen vind je het fijnst? Zo maak je het makkelijker voor jezelf en voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Organiseer een leuke ruilmiddag met vriendinnen. In plaats van gezellig een dagje shoppen, gezellig een dagje ruilen. Verzamel kleding die je niet meer draagt of die je niet meer past, maar wel nog mooi is. Ruil deze voor items uit de verzameling van vriendinnen. Zo heb je allemaal leuke nieuwe items gescoord, zonder iets nieuws te kopen.

Kwaliteit boven kwantiteit. Besteed minder geld aan goedkope kleren die kwalitatief minder goed zijn en meer geld aan duurzame items, waar je voor een lange tijd plezier van kan hebben. Waarschijnlijk geef je in totaal nog minder geld uit ook!

Wil je meer informatie over de impact van de textielindustrie op het milieu? Kijk dan even op de websites van Schone Kleren Campagne en Milieu Centraal. Wil je graag weten of jouw lievelingsmerk een beetje duurzaam te werk gaat? Dit kan je checken op www.rankabrand.nl.

Leuke tip: er zijn een heleboel leuke apps waarmee je tweedehands kleding kunt kopen en jouw eigen kleding kan verkopen. Denk hierbij aan apps zoals ‘Depop’ en ‘United Wardrobe’. Lees ook ons artikel over het hebben van een capsule wardrobe een super milieubewuste manier om tegen de inhoud van je kast aan te kijken!

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |