Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Hoe zorg je goed voor je lichaam tijdens je zwangerschap en erna?

Voor alle mommies to be: hoe zorg je goed voor jezelf (en je kindje!) als je zwanger bent en wat kun je doen om sneller te herstellen na de bevalling? Onze voedingsdeskundige Anouk Hoving vertelt over haar eerste zwangerschap en geeft je tips.

Zoals veel van mijn cliënten weten ben ik in oktober moeder geworden. Tijdens een consult wordt me vaak gevraagd hoe ik het deed tijdens mijn zwangerschap en hoe ik zo snel herstelde na de bevalling.

Ik vond mijn zwangerschap een feestje! Ik voelde me fit en energiek, was trots op mijn buik en heb onwijs kunnen genieten. Elke week kreeg ik weer de standaard vragen zoals: “Hoe voel je je? Heb je nog nergens last van? Ben je misselijk? Ben je moe?” De typische “zwangerschapskwaaltjes” waarvan veel mensen denken dat ze er gewoon maar bij horen.

Ik ben heel dankbaar dat ik zo’n fijne zwangerschap heb gehad, maar ik heb dan ook geprobeerd om zo goed mogelijk voor mijn lijf te zorgen. Ik heb gezond gegeten en af en toe ook gezondigd. Ik had weinig cravings, maar een enkele keer eindigde ik bij de Vegan Junk Food Bar of met een lekker ijsje in mijn hand. Ik kreeg opeens heel veel zin in stamppot, erwtensoep en havermout, de dingen die ik als kind ook graag at. Omdat ik weet wat gezond eten doet met die kleine uk in je buik had ik juist een mega drive om extra goed voor mijn lijf te zorgen.

Voeding

Ik veranderde niet veel aan mijn voeding. Veel groenten, fruit, (glutenvrije) granen, plantaardige eiwitten en gezonde vetten vormde al de basis van mijn eetpatroon. Wanneer je zwanger bent en borstvoeding geeft heb je meer eiwitten en meer essentiële vetzuren nodig.  Ik zorgde voor extra Omega 3 in de vorm van bijvoorbeeld hennepzaad, lijnzaad, chiazaad, walnoten, zeewieren en een goed algenolie supplement. DHA is super belangrijk voor de hersenontwikkeling van de foetus. Wel eens last van geheugenverlies tijdens je zwangerschap? Misschien heb je wel een omega 3 tekort, aangezien die kleine uk in je buik alles wegsnoept. Een goede vetzuurbalans (dit kun je testen!) zegt eigenlijk heel veel over de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen in je cellen. Aangezien er veel voedingsstoffen naar je foetus gaan nam ik een goed plantaardig Natal Multivitamine supplement en strooide ik elke dag een aantal theelepels Wurzelkraft over mijn havermout of door mijn smoothies. Belangrijke suppletie tijdens je zwangerschap zijn bijvoorbeeld folaat (foliumzuur) voor de vorming van het zenuwstelsel en choline voor de aanleg van zenuwcellen. Ook nam ik dagelijks vitamine D en vitamine C. Je vitamine C behoefte is zo’n 30% hoger dan normaal. Wat liet ik weg uit mijn voeding? Bijna niks, op een aantal kruiden en kiemen na. Wel beperkte ik mijn koffie-inname; maximaal 1 keer in de week genoot ik van een cappuccino met havermelk.

Rust & ontspanning

Ik voelde me energiek, dus ik kon eigenlijk alles blijven doen. Toch zorgde ik wél voor voldoende rust. Zo lag ik twee keer in de week zo’n 1,5 tot 2 uur in een bad met basisch mineralenzout. Echt even een momentje van ontspanning en tegelijkertijd zorgt het zout ervoor dat afvalstoffen via de huid uitgescheiden kunnen worden en je huid wordt er superzacht van! Het zout heeft een pH-waarde van 8,5 en dat is vergelijkbaar met het (gezonde) vruchtwater van je baby. Wat ik nog meer voor mijn huid gebruikte (tegen striae bijvoorbeeld) was Rescue zalf van Bach. Ik nam een keer in de week een (voetreflex)massage (ook een aanrader voor vrouwen die gevoelig zijn voor blaasontsteking tijdens zwangerschap of veel vocht vasthouden) en zocht regelmatig de natuur op, zodat ik echt even kon aarden.

Beweging

Ik ben totaal geen fan van sportscholen en vind het zelf heerlijk om buiten te sporten. Ik hoorde over de lessen “Mom in Balance” en schreef me in voor de bootcamps in het park speciaal voor zwangere vrouwen. Wat zo fijn is aan deze lessen is dat je echt je eigen intensiteit kan bepalen en dat je je geen zorgen hoeft te maken over wat je wel en niet mag tijdens je zwangerschap. Tot vier dagen voor mijn bevalling stond ik op zondagochtend met een leuke groep zwangere dames te sporten. En zes weken na mijn bevalling weer elke zondag met alle “Back in Shape” mommies. 

Bevalling & herstel

Ik had geen idee wat me te wachten stond voor de bevalling, aangezien ik zoveel verschillende verhalen had gehoord. Ik had me voorgenomen om het maar gewoon over me heen te laten komen. Precies om 12 uur ’s nachts op de uitgerekende datum begonnen de weeën en om 9 uur ’s ochtends werd onze zoon geboren. De weeën waren intens, de ontsluiting ging snel maar het persen duurde heel lang. Zoals de verloskundige na de bevalling zei: “ik was helemaal in mijn eigen bubbel”. Het enige wat de hele tijd door mijn hoofd ging was: “ik kan dit en het gaat me gewoon lukken”.

Het herstel ging snel. Ik had een superfijne kraamhulp, een lieve vriend en familie om me heen. De eerste week wordt er heerlijk voor je gezorgd. Mijn kraamhulp maakte elke ochtend een havermout als ontbijt op bed (okay, dit was de eerste keer best even wennen ) In de middag had ik lekker de tijd om lunch te maken en ’s avonds kookte mijn vriend. Alles helemaal relaxed. Totdat de kraamhulp opeens weg is en je alles zelf moet doen. Waar ik voorheen alle tijd nam om bewust te eten en echt kon genieten van mijn ochtendritueel, was ik nu al blij dat ik even “snel” kon douchen en mijn tanden kon poetsen. Toch vond en vind ik gezond eten zo belangrijk, niet alleen omdat ik borstvoeding gaf, maar ook omdat ik merk dat ik me daardoor veel energieker voel. En nee, mijn zoon sliep niet meteen door en nog steeds niet elke nacht, dus die extra energie kon (en kan!) ik wel gebruiken. Ik merkte dat ik snel mijn oude lijf weer terug had door gezond eten en veel te bewegen (voor mijn gevoel had ik nog nooit zo veel bewogen als met een baby). Wat bij mij heel goed hielp was mijn eten in de avond voorbereiden en ’s avonds dubbele porties koken.

Zo maakte ik bijvoorbeeld:

  • Overnight oats of een chiapudding (binnen 5 minuten gemaakt)
  • In de avond extra granen en/of aardappelen en een extra portie groenten voor lunch
  • En als dit niet lukte dan koos ik soms ook gewoon voor de makkelijke weg zoals een aantal boterhammen of wat tortillawraps met groentespread of hummus en wat rauwkost, verse kruiden, kiemen of hennepzaadjes
  • Fruit is mijn nummer één tussendoortje (die eerste weken stond ik echt niet in de keuken om een bananenbrood te bakken, hoe lekker het ook is!)

Ondertussen (na zo’n drie maanden) ben ik weer aan het werk en hebben we een ritme, waardoor ik zelf ook mijn handen weer vrij heb, voldoende tijd voor mezelf en mijn vriend vrij probeer te maken, leuke dingen onderneem met mijn beste vriendinnen en zo veel mogelijk geniet van het moeder zijn.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |