Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Hoe mijn tanden sterker zijn geworden sinds ik plantaardig eet

De mond wordt vaak gezien als een hele goede pijler voor iemands algehele gezondheid, en andersom geldt over het algemeen ook dat een gezond lichaam zorgt voor een gezonde mond. Hoe zit dat dan met de mondgezondheid van een plant-based foodie zoals ik?

Interesse voor mondgezondheid werd mij, Aranea (redacteur bij TheGreenHappiness.com) al met de paplepel ingegoten. Mijn vader is namelijk parodontoloog. Ik krijg vaak complimentjes over mijn gebit en mijn vader heeft opgemerkt dat mijn gebit verbeterd is. Ik heb zelf het vermoeden dat dit te maken heeft met de verandering in mijn eetpatroon, ik ben namelijk volledig plantaardig gaan eten. Om uit te zoeken of mijn tanden inderdaad sterker zijn geworden door het eten van meer planten, voelde ik Maartje (tandarts bij tandartspraktijk ‘De Liefde’) aan de tand.

Een holistische kijk op tandheelkunde

Maartje beoefent geen reguliere tandheelkunde, maar bio-holistische tandheelkunde (ook wel integrale tandheelkunde genoemd). Bio-holistische tandheelkunde gaat uit van het idee dat de gezondheid van de mond in verband gebracht kan worden met de algehele lichamelijke gesteldheid van een patiënt. Als jij een gezond lichaam hebt, kan dit dus heel veel invloed hebben op jouw mondgezondheid, aldus de theorie achter integrale tandheelkunde. En bij een gezond lichaam, hoort natuurlijk gezonde voeding. Bij The Green Happiness geloven we dat plantaardig eten een positief effect kan hebben op je gezondheid en dat ervaren we persoonlijk ook zo.

Plantaardig eten

Hoe zit dan met al die fruitzuren als je plantaardig eet? Maartje maakt zich, net als wij, geen zorgen over het effect van het eten van (veel) fruit op je tanden. Op het moment dat je iets eet, worden er bacteriën ‘aangezet’ in je mond, vertelt ze. Deze bacteriën zorgen voor een zuur milieu. Dit is belangrijk want zo kunnen voedingsstoffen oplossen in je speeksel. Om te zorgen dat deze voedingsstoffen ook opgenomen kunnen worden in de bloedbaan, moet de mond terug naar een neutrale PH-waarde. Wanneer jij een appel gegeten hebt, kost dit jouw lichaam ongeveer 20 min, bij een glas frisdrank duurt dit wel 45 minuten! Na het drinken van een glas frisdrank blijft jouw mond dus veel langer zuur, en dat is slecht voor je tanden. Wanneer we ervan uitgaan dat de gezondheid van je lichaam in verband staat met de gezondheid van je mond, is het dus juist essentieel om de vitamines en mineralen uit planten binnen te krijgen. Kom maar op met die Boerenkool Smoothie met Kaki!

Wel een tip: wacht na het eten minimaal een half uur voordat je je tanden poetst! De zuren uit het eten maken je glazuur namelijk zacht en anders poets je dat beschermlaagje van je tanden eraf. ‘s Ochtends geen tijd om na het ontbijt nog je tanden te poetsen? Poets je tanden dan vóór het ontbijt of neem een tandenborstel mee in je tas!

Acupunctuur bij de tandarts?

Maar bij bio-holistische tandheelkunde komt nog veel meer kijken. Zo is het ook belangrijk dat een ingreep in de mond de rest van het lichaam zo min mogelijk verstoort. Maartje test of de ingrepen die zij uitvoert, gevolgen hebben op andere plekken in het lichaam. Zij test dit met acupunctuur. Acupunctuur bij de tandarts? Dat klinkt misschien een beetje gek, maar met elektro-acupunctuur kan Maartje meten of haar ingreep effect heeft op de energiestroom in jouw lichaam, en op welke organen het een impact zou kunnen hebben. Zo kan een verkeerde vulling zorgen voor pijnklachten in de maag.

Op deze afbeelding kan je zien welke tanden of kiezen, door middel van energiestromen, in verband staan met welke organen. Heb jij heel vaak last van je darmen? Misschien zit het probleem wel in je mond!

Natuurlijke Tandpasta

Naast gezonde voeding is ook een goede mondhygiëne belangrijk, weet Maartje te vertellen. Toen ik (Aranea) vegan ben gaan eten, kwam ik erachter dat een heleboel verzorgingsproducten die ik gebruikte niet vegan waren, waaronder mijn tandpasta. Tegenwoordig zitten er een heleboel chemische ingrediënten in tandpasta, gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke alternatieven. Ik dook de natuurlijke drogist in, op zoek naar plantaardige tandpasta en vond een aantal kandidaten. Himalaya, bijvoorbeeld, maakt tandpasta’s die, vegan, glutenvrij, fluoridevrij, SLS-vrij en carrageen-vrij zijn. Wat zit er wel in deze tandpasta, vraag je je af? Planten! Een van de hoofdbestanddelen van al hun tandpasta’s is Neembladextract, dit reinigt de tanden en gaat van nature bacteriën tegen. Daarnaast vind je in de tandpasta’s ook granaatappelextract en haritaki (een sterk geneeskrachtige vrucht uit India), beide zorgen voor het behoud van een gezond tandvlees. Plant power to the rescue!

Sterke tanden door planten?

Ik eet nu sinds twee jaar volledig plantaardig en ik merk dat ik, naast dat ik veel lekkerder in mijn vel zit en minder vaak ziek ben, ook veel minder problemen heb met mijn tandvlees. Ik heb minder vaak wondjes, aften, bloedend tandvlees of pijnlijke drukpunten. Omdat mijn vader parodontoloog is, checkt hij regelmatig mijn mond. Het is hem opgevallen dat ik voorheen meer tandsteen had. Wanneer ik nu bij hem in de stoel lig, is het klusje zo geklaard. Dat vind ik natuurlijk niet zo heel erg, want tandsteen laten verwijderen is toch een beetje naar. Als ik uitga van mijn ervaring, kan ik zeggen dat planten mijn tanden (en de rest van mijn lichaam) sterker hebben gemaakt.

Merk jij verschil in jouw mondgezondheid sinds je plantaardig(er) bent gaan eten? Laat het ons weten in de reacties, of stuur een mailtje!

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |