Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Help inflatie, hoe profiteer je er juist van?

Meer financiële vrijheid creëren, dat is waar Janneke (ook wel Fiancieel Vrije Vrouw) ons over leert in haar FIRE masterclass. Hartstikke leuk allemaal, maar hoe zit het nou bijvoorbeeld met inflatie? Voordat jij je vakantiegeld de prullenbak in ziet gaan, lees nog even verder! Janneke legt uit.

Kan jij volgend jaar nog met vakantie?

De hoge inflatie in Nederland heeft meerdere factoren, maar één ervan is dat er veel geld is bijgedrukt. En of jij het bijdrukken van geld voor de coronasteun en de oorlog in Oekraïne nou uitlegbaar vindt of niet; feit blijft dat er mensen zijn die onder de inflatie lijden en dat er mensen zijn die er juist van profiteren. In dit blog schrijf ik hoe dit financiële systeem werkt. Ook geef ik voorbeelden van hoe jij zelf, op maatschappelijk verantwoorde wijze, jouw situatie hierbinnen kan beïnvloeden.

Tijdens onze financieel vrije reis langs Curaçao, Panama, Mexico en Portugal komen we naast ondernemers ook veel Nederlandse vakantiegangers tegen. Niet anders dan hoe ik vroeger deed, jagen deze vakantiegangers er in twee weken hun vakantiegeld en een deel van hun spaargeld doorheen. Na de vakantie maak je snel nieuwe reisdoelen en begin je weer te sparen. Ja toch?

Komend jaar zal dat sparen voor velen zwaarder worden. De inflatie (12%) is hoger opgelopen dan het percentage vakantiegeld (8%) dat je krijgt. Voor Nederlanders die hun vakantiegeld gebruikten om financiële gaten te dichten zullen de problemen groter zijn.

Zelf blijf ik het een vreemd gegeven vinden dat huizenprijzen, en daarmee een eerste levensbehoefte (wonen) niet wordt meegenomen in de berekening van het inflatiecijfer. Gezien de prijzen van Nederlandse woningen dit jaar 17% stegen, geldt voor alle Nederlanders die ergens willen wonen (of je nou koopt of huurt), dat de inflatie nog veel harder is toegeslagen.

You don’t have to like how it is – but you do have to learn how it is (Jim Rohn)

Je hebt grofweg twee verschillende groepen.

1 Mensen die lijden aan inflatie:
Dit zijn veelal arbeiders en middenstanders. Het zijn mensen die leven van één inkomstenstroom (loon of onderneming) en mensen die onder de huidige omstandigheden hun spaargeld en koopkracht in 6 jaar zien halveren (uitleg 6 jaar x 12% inflatie = 50% verlies).

Mensen die lijden, wanen zich vaak veilig in het huidige geldsysteem. Niemand heeft hen verteld dat het geld dat ze bij banken plaatsen niet langer van hun is. Dat hun vermogen nog slechts een vordering op die bank is. Men is zich niet bewust van de financiële chaos die zich voordoet binnen veel van deze banken. Mogelijk hebben ze in de gaten dat ze inmiddels negatieve spaarrente betalen of hebben gehoord dat ze voor grotere opnames gaan betalen, maar zich bezighouden met hoeveel geld deze bank verdient aan hun verdiende geld door dit uit te lenen of ermee te handelen, doet men niet. Laat staan dat men zich bewust is van de gevaren die er zijn om hun “eigen vermogen” letterlijk te zien verdampen.

Tevens zijn het mensen die leningen aangaan welke geld kosten i.p.v. opleveren (slechte schulden). Men ziet de aankoop van deze zaken als bezit, terwijl dit dure huis, deze dikke auto en dure kleding er nu juist voor zorgen dat ze zichzelf vastdraaien in de ratrace. In deze categorie maken schulden je armer i.p.v. rijker. 

2. Mensen die profiteren van inflatie

Zij die profiteren van inflatie, begrijpen hoe geld werkt. Het zijn de mensen die tijdig bezig waren/zijn het geld dat zij verdienden om te zetten in *échte bezittingen (assets) die:
 

  1. niet door de bank kunnen worden bijgedrukt
  2. voor hen werkt (en een passief inkomen genereren)


* Echte bezittingen/assets: bezittingen die geld opleveren i.p.v. geld kosten

Je kunt denken aan vastgoed, aandelen, edelmetalen, crypto, whisky, NFT’s en nog veel meer. Mensen die hun geld niet direct uitgaven maar in deze assets staken, hebben voorkomen dat de inflatie hun raakt en hebben assets die in tijden als deze juist veel meer waard zijn geworden. Schulden die worden aangegaan, zijn schulden die geld opleveren (goede schulden).

Geld lenen is gevaarlijk of geld lenen kost geld” hoor ik je denken.

Dit klopt, maar mensen die profiteren van schulden en inflatie, hebben geleerd verantwoorde leningen te nemen die per maand meer opleveren dan dat ze kosten. Ze houden er hierdoor per maand meer aan over dan dat ze ervoor betalen. Ernaast is een belangrijk kenmerk dat de leningen die worden aangegaan, niet worden betaald vanuit arbeid, maar vanuit het geld dat aan het werk is gezet (passief inkomen).

Van een deel van het genereerde vermogen worden weer assets aangekocht die meer passieve inkomsten opleveren en waarmee spreiding kan worden aangebracht (voor vermogensbehoud). Hierdoor blijft hun maandelijkse inkomsten en vermogen groeien.


Note: Anders dan veel denken is de werking van het geld niet moeilijk om te begrijpen. Het lijkt misschien noodzakelijk te starten met een flink startkapitaal, maar de miljonairs die ik heb leren kennen beleggen met amper eigen geld. Zij gebruiken geld van andere partijen en zetten dit vermogen in voor hun eigen plannen. Natuurlijk moeten ze een deel van hun winsten delen, maar hier staat tegenover dat hun eigen risico wordt beperkt. Ze maken dus gebruik van hun opgebouwde kennis, netwerk, money mindset en andermans geld (OPM= Other Peoples Money). Als jij in jezelf investeert, heb je dus helemaal geen kapitaal nodig om te starten en geld voor jou te laten werken.

Waarom is Inflatie extra goed voor de rijken (ook wel: rijk denkenden), overheden en centrale banken?

Hoewel ook voor hen alles duurder wordt, zal de inflatie zorgen dat ook hun schulden met 12% in waarde dalen. Dit is exact de reden dat goede beleggers weinig geld op de bank en nagenoeg altijd schulden hebben. Uiteraard moeten die schulden in tijden van inflatie wel betaalbaar blijven.  

De zogenoemde superrijken van de aarde, profiteren nog harder van inflatie. Zij zetten hun schulden handig weg tegenover hun bezittingen waardoor ze geen belasting betalen en optimaal profiteren van de waardedaling van hun schuld. Dit is o.a. waardoor de scheefgroei tussen rijk en arm tijdens corona zo enorm is toegenomen.

Banken en overheden profiteren mee:

Wie ook maximaal profiteren van inflatie zijn onze overheden en centrale banken. Juist zij hebben (niet te verantwoorden) schulden die onder inflatie in waarde dalen.

Uiteraard kun je van mening zijn dat staatssteun i.v.m. corona of oorlog nodig is, maar weet wel dat het niet de overheid is en centrale banken of superrijken zijn deze schuld zullen betalen. Mits niet op de hoogte van de werking van geld, zullen jij en je kinderen deze schulden moeten ophoesten middels belasting en inflatie.


Financieel vrijer

Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik me gaan verdiepen in financiën en de werking van geld. Vaak wordt gedacht dat geld en beleggen een egoïstisch motief en een ontwrichtende werking op de balans in de maatschappij heeft. Een beeld dat ik graag nuanceer.

Investeerders hebben – anders dan de overheid – vaak de durf, het vermogen en creativiteit om maatschappelijk bij te dragen. Ik zou er een heel blog aan kunnen weiden maar hou het bij vier voorbeelden uit eigen ervaring:

  1. Met een van onze vastgoedprojecten bieden we woonruimte aan autistische jongeren, waarvoor de gemeente geen oplossing had. Met een ander project bouwen we een leegstaand en verloederd deel van een schoolgebouw om tot een extra woning op de woningmarkt. Met weer een ander project hebben we een vergunning verkregen op een winkelpand, appartement en pakhuis om 7 woningen te ontwikkelen voor op de woningmarkt.
  2. Met een investering in een crypto-node dragen we bij aan een functie voor Web3. Dit wordt een nieuwe vorm van het internet die het mogelijk maakt dat niet alleen grote bedrijven als Google en Facebook, maar echt álle gebruikers aan het web kunnen gaan verdienen.
  3. Binnen een NFT-project verdienen mensen in de Filipijnen een passief inkomen aan onze investering.
  4. Met een nieuw ontwikkeld plan gaan we vanuit de investeerders-community die we hebben opgebouwd, het MKB van financiële slagkracht voorzien.

Het is voor eenieder en vanuit iedere positie mogelijk om extra inkomstenbronnen op te bouwen en je te wapenen tegen inflatie. Het is ons gelukt in korte tijd meerdere inkomstenstromen op te bouwen, waardoor ik mijn passie ben gaan leven. Ik reis de wereld rond met man en dochter, we leven en werken volledig op onze eigen voorwaarden en vanuit onze eigen kernwaarden.

If I can do it, you can do it!

Alles wat jij nodig hebt is het investeren in je mindset, kennis en netwerk. Hierna maak je een eigen FIRE-plan. Over wat FIRE is en hoe je zo’n plan kunt maken, kun leren op ons relatief nieuwe YouTube kanaal en uiteraard in ons FIRE masterclass! Er komen nog zulke gave interviews aan met mensen die wij hier onderweg tegenkomen tijdens onze reis. We kunnen zelf niet wachten om alles met je te delen.

Groet, Financieel Vrije Vrouw en Financieel Vrije Vent.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |