Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Eten volgens de Ayurveda

Direct na het opstaan (eigenlijk nog preciezer: om 6 uur ’s ochtends) moet ik de dag beginnen met een kruidendrankje. Verschrikkelijk smerig, maar, zo leer ik later, goed om de algehele detoxprocessen te stimuleren. Ik ben in een Ayurvedische resort in Sri Lanka waar ik van alles leer over hoe je volgens de Ayurveda kunt eten om zo optimaal mogelijk in balans te komen. Ik heb nog meer kruidenmengsels gehad om gedurende dag, op specifieke tijden op te drinken. De één beter drinkbaar (lees: met minder moeite weg te krijgen) dan de andere. Waar ben ik aan begonnen?

In de Ayurvedische levensfilosofie (meer daarover in deze blog) speelt voeding een hele grote rol. Om alle dosha’s in balans te houden is het belangrijk dat het voedsel goed wordt verteerd zodat alle voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Gebeurt dat niet dan kunnen er namelijk disbalansen ontstaan en krijg je dus klachten. Wát je eet is ook van belang. Het ene voedsel werkt verwarmend en wanneer je vuurelement pitta al te hoog is kun je dat dus juist beter niet nemen. Alle drankjes en maaltijden die ik hier krijg zijn met zorg uitgekozen om de balans tussen de dosha’s in mijn lichaam te herstellen. Wat ik wel en niet mag eten is bepaald door de Ayurvedische arts na mijn intakegesprek en verandert gedurende de week met mijn behandelplan mee.

Bij elk gerecht uit het buffet in het restaurant staat vermeld waar het goed voor is, welke dosha het verhoogt of verlaagd en wanneer dit gerecht niet voor jou geschikt is. I like! Wanneer ik weet dat deze curry of salade niet alleen m’n gezichtsvermogen verbetert, maar ook helpt bij menstruatieklachten, urineweginfecties of huidklachten wordt-ie toch nét iets lekkerder. Tomaten komen niet voor in de Ayurvedische keuken hier. Net zoals ananas en citroenen. Die kunnen de gebruikte kruidenmedicijnen tegenwerken. Daarnaast verhogen ze pitta in het lichaam en wanneer westerse mensen in dit resort aankomen zijn bij de meeste pitta verhoogd (we zijn te gestresst…).

Terwijl ik de kruidendrankjes en curry’s z’n werk laat doen lees ik in het boek van Dr. M. Gregor (How Not to Die) over de wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan naar kurkuma en de geweldige gezondheidseffecten die het kan hebben. Nou dat zit wel goed deze week, kurkuma gaat óveral doorheen! En is het niet ook heel goed voor een zuivere huid? Klopt zegt de dokter, vandaar dat drankje met kurkuma dat ik dagelijks om 11.00 uur moet drinken. En ze voegt het vandaag ook toe aan m’n gezichtsmasker (receptje voor dat gezichtsmasker vind je hier).

Tijdens de tour door de kruidentuin leer ik meer over welke kruiden er worden gebruikt. De planten worden niet uitsluitend gebruikt voor de behandelingen en ‘’medicine’’ die we krijgen, maar ook veelvuldig gebruikt in de keuken. Werkelijk waar elke curry, salade en soep is met een bepaalde reden samengesteld. Dat glas hibiscuswater bij de lunch die ik steeds niet opdrink is voor sterker haar! Morgen maar wel drinken dus… En gemberthee (waar ik thuis liters van weg drink) blijf ik voorlopig maar even vanaf. Gember is verwarmend en verhoogt pitta in het lichaam. Pitta is nu juist in mijn lichaam al te hoog. Aloë vera werkt goed op de huid, maar ook als drankje helpt het om pitta te verlagen (en kapha te verhogen), net zoals jasmijn. Dat wordt jasmijnthee drinken als ik weer thuis ben!

*Geraffineerde koolhydraatproducten (koekjes, chips, witte meelproducten), suikerrijke producten of hele vette voedingsmiddelen (gefrituurd voedsel) wordt sowieso afgewezen in de Ayurveda. Net zoals het gebruik van koffie, frisdranken en alcohol.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |