Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Essentiële oliën tijdens de zwangerschap en geboorte

Geweldige hulpmiddelen van Moeder Natuur

Om mijn lichaam te ondersteunen bij zowel fysieke ongemakken als voor emotionele support bent ik altijd op zoek naar natuurlijke middelen. Geen synthetische en chemische stoffen, maar voeding, kruiden, specerijen en afgeleiden daarvan. Moeder natuur geeft ons niet voor niets zoveel rijkdom binnen handbereik! Eigenlijk altijd, maar zeker tijdens de zwangerschap, wil ik mijn lichaam zo min mogelijk belasten met toxische stoffen. Dat kan helpen om minder fysieke klachten te ervaren, maar ik wil ook niet het risico lopen dat deze stoffen bij mijn baby terechtkomen. Essentiële oliën zijn voor mij een heel groot hulpmiddel geweest en altijd een heerlijke traktatie! Welke oliën heb ik gebruikt en wanneer? Je kunt het lezen in deze blog.

Let op: zorg dat je altijd 100% pure oliën gebruik!

De meeste oliën zijn niet getest en bevatten chemicaliën of synthetische geuren. Gebruik een merk dat je helemaal vertrouwt. Zelf gebruik ik oliën van het merk doTERRA. Wanneer je daar meer informatie over wilt hebben of oliën zou willen aanschaffen kun je mij altijd een berichtje sturen, dan help ik je daarbij! 

Van een pure essentiële olie heb je slechts enkele druppels nodig om al effect te merken. Wanneer je een olie op de huid gebruikt meng deze dan altijd met een draagolie, zoals kokosolie, jojoba olie of andere neutrale olie. Hierdoor wordt de essentiële olie beter opgenomen door de huid, kun je de olie beter verspreiden over een groter oppervlakte en heb je minder kans op huidirritaties. Voordat je een olie inneemt check per olie bij de fabrikant of dit kan.

Mijn favorieten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ervaren sommige vrouwen een verandering in geur. Misschien dat sommige oliën je daardoor totaal niet aanstaan. Wat je kunt doen is de olie dan aanbrengen onder je voeten of langs je ruggengraat zodat je deze minder ruikt. Wanneer een bepaalde olie niet veel voor je doet en je vindt ook de geur niet lekker, laat deze dan vooral staan! Laat je vooral ook leiden door je intuïtie. Wellicht wordt je enorm aangetrokken door een bepaalde olie zonder precies te weten waarom. Wanneer je meer informatie over de olie opzoekt (zeker ook de emotionele of spirituele connectie) kan ineens het kwartje vallen. Ik had dit in het geval van Magnolia. Absoluut mijn favoriete olie gedurende vrijwel mijn gehele zwangerschap, maar vooral de eerste helft. Je kunt dat terugzien in deze video. Mooie boeken als naslagwerk voor de emotionele en spirituele werking van oliën zijn ‘Essential Emotions’ en ‘Gifts of the Essential Oils’.

MISSELIJKHEID

 • Citroen: of een andere citrusolie, zoals Limoen, Groene Mandarijn, Grapefruit of Wilde Sinaasappel. Deze helpen om afvalstoffen af te voeren en geven het water een lekkere smaak. Doe 1-2 druppels in een groot glas water of waterfles. Geen plastic flesje, maar RVS of glas.
 • Pepermunt: een druppel tegen je gehemelte geeft directe verfrissing en werkte voor mij vaak goed bij misselijkheid of een soort weeïg gevoel.
 • Kardemom: kan ook goed werken wanneer je een druppel achter je oren en op je oorlellen masseert. 
 • Gember: zowel verse gember als de essentiële olie kun je toevoegen aan een kop thee. Aan de olie ruiken kan helpen of smeer een druppel achter je oren.
 • ZenGest: een blend van doTERRA die de spijsvertering ondersteunt. Ook bij misselijkheid kan deze helpen. Smeer een druppel rond je navel en/of doe een druppel in een glas water of kop thee.

Ik merkte ook dat ik misselijk werd wanneer er te lang tussen twee maaltijden zaten. Een droge cracker tussendoor werkte dan goed. Daarnaast werd ik misselijk wanneer mijn dag eigenlijk te druk was. Rust was dan de remedie. En dat waren meer rustmomentjes dan ik had gedacht…

VERMOEIDHEID
Allereerst; neem meer rust! Een baby maken kost hartstikke veel energie, dus hoogstwaarschijnlijk moet je behoorlijk wat versnellingen achteruit. Middagdutjes of een yoga nidra zijn een hartstikke goed idee. Het is fijn om minder afspraken te plannen en te luisteren naar de signalen die je lichaam in deze (relatief korte) tijd geeft. Misselijk, moe, geen focus, emotionele uitbarstingen… Allemaal tekenen dat je een tandje terug mag doen! 

Maar voor als je toch echt die energieboost kunt gebruiken dan zijn twee essentiële oliën te gek.

 • Pepermunt + Wilde Sinaasappel: Doe een druppel van beide oliën in je hand. Wrijf je handen tegen elkaar aan, cup je handen rond je neus en adem een paar keer diep in en uit. Je voelt het effect direct!

LEKKER SLAPEN

 • Lavendel + Vetiver: lavendel is dé olie die kalmerend werkt. Je kunt deze los gebruiken, maar vetiver doet daar nog een schepje bovenop. De combinatie ruikt niet alleen heerlijk, maar is voor veel mensen ook bijzonder effectief. Je kunt voor het slapengaan een druppel van elke olie onder je voeten masseren, achter je oren of doe ze in de diffuser. Je kunt ook een roller maken. Ik heb een roller van 10 ml op mijn nachtkastje staan. Van beide oliën heb ik daar 10 druppels in gedaan en vervolgens aangevuld met kokosolie. 
 • Serenity: dit is een blend van doTERRA die rustgevend werkt en de diepe slaap ondersteunt. Ik doe graag enkele druppels in de diffuser of neem twee softgels met deze olie in. Met name wanneer ik niet kan slapen of nog erg druk ben in mijn hoofd werkt dit geweldig. 

EMOTIONELE SUPPORT
Tijdens een zwangerschap ga je door ontzettend veel veranderingen heen, zowel lichamelijk als emotioneel. Essentiële oliën zijn voor mij een geweldig hulpmiddel hierbij. Hieronder vind je de vier oliën die ik heel erg fijn heb gevonden gedurende mijn zwangerschap. Er zijn nog een legio aan anderen oliën, dus laat vooral je intuïtie leiden en kies oliën waar je je toe aangetrokken voelt.

 • Frankincense: werkt kalmerend en versterkend. Brengt je terug naar je eigen waarheid en kracht. Ik gebruik deze als roller langs m’n ruggengraat en op m’n polsen (om in te ademen).
 • Rose: olie van de liefde en het hart. Helpt om je hart te openen en stimuleert de afgifte van dopamine. Ik gebruik deze als roller, op m’n polsen en over mijn hart.
 • Magnolia: verbindt met de moederenergie. Zoet, verzorgend en ontspannend. Sinds ik zwanger ben vind ik het heerlijk om deze op m’n buik te smeren.
 • Balance: is een blend van doTERRA die aardend en ontspannend werkt. Helpt om meer in je lichaam te komen en even te pauzeren. Ik doe regelmatig een druppel achter m’n oren (als een soort parfum). Ook lekker in de diffuser en om in te ademen (vanuit m’n handen cuppen rond m’n neus).
 • Melissa: de olie van het licht. Helpt om de eerste stap te nemen en nervositeit te kalmeren. Ik breng een klein beetje aan tegen m’n gehemelte.

In deze video kun je ook terugzien hoe ik ze gebruik. 

Welke oliën kun je niet gebruiken?

De ene therapeut en verloskundige is daar voorzichtiger mee dan de andere. Luister naar je intuïtie. Voelt een olie niet goed, laat deze dan staan. Daarnaast is het dus heel belangrijk dat je echt 100% pure oliën pakt. De waarschuwingen rondom essentiële oliën zijn vaak gebaseerd op de chemicaliën die er in worden teruggevonden, die wil je echt vermijden. Niet alleen als je zwanger bent…

Een baby komt wanneer de tijd daarvoor klaar is. Essentiële oliën kunnen niet zomaar een geboorte op gang brengen, maar aangezien onderstaande oliën wel versterkend werken op de aanspanningen van je baarmoeder is het aan te raden om de drie onderstaande niet te gebruiken voordat de geboorte op gang is gekomen. 

 • Clary Sage 
 • Myrre
 • Jasmijn

Fijne oliën voor in de diffuser tijdens de bevalling

Voor je bevalling wil je een zo’n fijn mogelijke sfeer creëren in de ruimte. Of je nu thuis bent, in een bevalcentrum of in het ziekenhuis. Dit kunnen lekkere blends zijn. Experimenteer ruim voor de bevalling om je favoriete geur/blend te vinden en kies vooral uit waar jij je goed bij voelt!

 • Serenity: een rustgevende blend. Zeker fijn als je wat gestrest of angstig bent.
 • Balance: eventueel in combinatie met Grapefruit of Bergamot om naast een geaard gevoel ook zelfvertrouwen en een positieve stemming te bevorderen. 
 • Elevation: een opliftende blend die tegelijk ontspannend als verfrissend werkt.
 • Citrus bliss: een zonnige blend waar je direct vrolijk van wordt.
 • Adaptiv + Passion: fijn bij stress én stimuleert de passie. Heerlijk om in de juiste stemming te komen om geboorte te geven. 

Let op: doe vlak voor de daadwerkelijke geboorte de diffuser uit. Fijn voor de baby als het direct jouw/jullie geur kan ruiken. Wees daarom ook spaarzaam met geparfumeerde verzorgingsproducten en essentiële oliën in de eerste dagen. 

Oliën ter voorbereiding op de bevalling

Ter voorbereiding op de bevalling én voor tijdens de bevalling zelf kun je verschillende essentiële oliën inzetten. Zelf heb ik een blend gemaakt voor de perineum massage en een roller die ondersteunend werkt tijdens de bevalling zelf. 

PERINEUM MASSAGE
Om het perineum voor te bereiden op het enorm uitrekken (wat gebeurt tijdens de geboorte) kan het fijn zijn om deze regelmatig in te masseren met olie. Je kunt dat zowel intern als extern doen. Ik heb vanaf week 34 de perineum massageolie van Weleda gebruikt. Daarnaast heb ik een roller van 10 ml gemaakt met ongeveer 30 druppels van verschillende essentiële oliën, aangevuld met de perineum olie van Weleda. Je kunt deze blend zowel van te voren als tijdens de bevalling (met name tijdens de persfase) rond het perineum masseren.

 • Helichrysum + Frankincense + Roman Chamomile + Geranium 

GEBOORTE BLEND
In een roller van 10 ml heb ik ongeveer 30 druppels van de verschillende onderstaande essentiële oliën gedaan en aangevuld met gefractioneerde (vloeibare) kokosolie. De verhouding tussen de verschillende oliën kun je naar eigen wens (ruik tussendoor aan je blend) invullen. Deze blend helpt o.a. bij het verlichten van pijn bij de bevalling en om de weeën goed op gang te helpen. Smeer op je polsen (om tussendoor aan te ruiken), de binnenkant van je enkels en je onderrug. Gebruik de blend pas wanneer de bevalling al begonnen is! 

 • Clary Sage: is een olie die de weeën kunnen versterken wanneer ze op gang zijn gekomen. Een geweldig hulpmiddel wanneer de geboorte een beetje stil lijkt te liggen of om deze verder op gang te brengen. Daarnaast kalmeert het aroma het zenuwstelsel. Je kunt de olie aanbrengen op bijvoorbeeld de onderbuik en aan de binnenkant van de enkels.
 • Myrre: kan helpen om de weeën te versterken en is daarom geweldig in combinatie met Clary Sage. Een fijn hulpmiddel wanneer de geboorte een beetje stil lijkt te liggen. 
 • Geranium: een olie met een bloemige geur. Zorgt voor een ontspannen sfeer én bevordert de circulatie. Daarom een fijne olie om bijvoorbeeld op je rug en schouders te smeren wanneer deze wat gespannen zijn. 
 • Basilicum: is een mooi olie die kan helpen om pijn te verzachten tijdens de bevalling en je de kracht kan geven om nog even door te gaan. Laat je geboortepartner de olie masseren in je onderrug.
 • Zwarte Peper: kan op dezelfde manier als basilicum helpen om de pijn te verlichten, zeker wanneer je rug weeën hebt.
 • Bergamot: citrus oliën hebben een opbeurend effect en bergamot voegt een heerlijk fris aroma toe aan deze blend. Bergamot in het bijzonder helpt om stress te verminderen en zelfliefde te bevorderen. 

Andere oliën die ondersteunend kunnen werken tijdens je bevalling zijn Jasmijn en Neroli. Deze oliën werken kalmerend en jasmijn werkt daarnaast ook nog ondersteunend bij de weeën. Ze zijn verkrijgbaar als roller waardoor je ze gemakkelijk op je polsen kunt aanbrengen.

In deze video kun je de rollers zien die ik heb gemaakt.

Wel even opletten

Let op: essentiële oliën kunnen geweldige natuurlijke tools zijn voor zowel jezelf als voor je kindje. Zowel op emotioneel vlak (om tot rust te komen of jezelf op te beuren) als op fysiek vlak (melktoevoer ondersteunen, ontstekingen tegen gaan). Maar wanneer je baby net geboren is wil je wellicht wat voorzichtig zijn met sterke geuren in de kamer en op je huid. Doe dus rustig aan, ook met essentiële oliën. Wat voor jou prima is in de diffuser in de slaapkamer is voor een baby te veel. Voor een klein kind wil je een véél lagere dosering gebruiken. Zorg dus dat je er in verdiept voordat je oliën gebruikt en vraag advies. Je kunt mij ook altijd een berichtje sturen ([email protected]) voor meer informatie. Denk er daarnaast nog even aan dat PEPERMUNT de melktoevoer vermindert. Wanneer je borstvoeding geeft wil je daar dus voorzichtig mee zijn. Venkel kan juist melktoevoer stimuleren.

Meer informatie over essentiële oliën tijdens de zwangerschap, maar ook voor de postpartumperiode en voor je baby kun je o.a. vinden in deze boeken:

 • Essential OIls for Pregnancy, Birth, Babies – Stephanie Fritz
 • Natuurlijk in balans tijdens de zwangerschap – Tanja Daniels & Petra Lomartire


Heb jij essentiële oliën gebruikt in je zwangerschap of tijdens je bevalling? En wat zijn jouw favorieten? Deel ze in de reacties!

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |