Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Drie redenen waarom de positieve psychologie niet hetzelfde is als positief denken

Positief denken en dan komt het wel goed. Of affirmeer iedere dag en je gevoel verandert.

Wellicht heb je het geprobeerd en gemerkt dat het niet altijd de juiste uitwerking heeft. Het gevolg kan zijn dat je gevoelens van schaamte, schuld of falen ervaart, doordat anderen het wel lukt, maar jij nog steeds ups en downs ervaart.

Je kunt prima geluk ervaren als je een hoop ellende hebt meegemaakt

Onderzoek van professor Bradburn (University of Chicago) laat zien dat er slechts een klein verband bestaat tussen negatieve en positieve emoties. In die zin dat wanneer je veel negatieve emoties ervaart je mogelijk iets minder positieve emoties hebt dan gemiddeld, maar dat dit zeker niet betekent dat je geen hoop vreugde kunt ervaren. 

En andersom: als je veel positieve emoties ervaart, dan ‘beschermt’ dit je maar met geringe mate tegen zorgen. Oftewel je kunt prima geluk ervaren als je een hoop ellende hebt meegemaakt.

Tal van onderzoeken laten zien dat positieve en negatieve emoties niet iets is van tegenpolen, maar waarom wordt er dan zoveel gesproken over positief denken en het gebruik van affirmeren?

Hoe verschilt de positieve psychologie* (één van de zes wetenschappen die worden gebruikt in de cursus Geluk en Tegenslagen) met positief denken? Hier volgen 3 punten.

1. Leunstoelbezigheid

Volgens Martin Seligman (één van de grondleggers van de positieve psychologie) is positief denken een ‘leunstoelbezigheid’. De positieve psychologie is gebaseerd op een programma van activiteiten, die reproduceerbaar zijn (oftewel elke keer tot dezelfde resultaten leiden) → meer positieve emoties. 

2. Niet alleen positief denken

De positieve psychologie pleit niet alleen voor het positieve. Hoewel positief denken zeker voordelen heeft, zijn er situaties waarin ‘negatief’ denken beter is. Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat positief denken zorgt voor een betere gezondheid, een lang leven, betere relaties en succes, maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat negatief denken tot meer accuraatheid leidt. De positieve psychologie is gericht op een optimale balans tussen positief en negatief denken. 

3. Aanvulling op traditionele psychologie

De positieve psychologie is een aanvulling op de traditionele psychologie (waarin het ‘negatieve’ wordt onderzocht). De positieve psychologie richt zich op beiden: het beter maken van negatieve aspecten en het vergroten van positieve aspecten van het leven. 

Zelf meer regie krijgen op jouw gevoel?

Meer leren over de wetenschap van geluk en welke interventies jij echt kunt toepassen om meer regie te krijgen op jouw gevoel? Doe dan mee met de cursus Geluk en Tegenslagen

Liefs,

Sarah

*Bron: Martin Seligman, Gelukkig zijn kun je leren

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |