Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Dit werkt wél echt voor je immuunsysteem

Het zal je niet zijn ontgaan: Het immuunsysteem. Social Media staat vol met tips, wat je zou moeten doen en welke supplementen je echt moet inslaan om jouw immuunsysteem een boost te geven. Zie jij door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee welke informatie kloppend is? Of wat goed is voor jou? Want ben eens eerlijk naar jezelf, heb je echt al deze voedingssupplementen nodig om jouw immuunsysteem te verbeteren of kan je deze voedingsstoffen ook uit voeding halen? Ik ga jou op weg helpen zodat jij voor jezelf een goede keuze kunt maken.

Het immuunsysteem heeft maar één doel

Het immuunsysteem heeft maar één doel en dat is, het lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Dit belangrijke systeem herkent gevaar zoals bacteriën, schimmels en virussen en dood deze direct. Tegenwoordig komen er een hoop ziekten voor door gebrek aan het goed functioneren van het immuunsysteem. Een van de grootste oorzaken is verkeerde voeding, medicijngebruik en het hebben van een ongezonde leefstijl. De eerste lijn houdt bij een optimaal functionerend immuunsysteem de indringers buiten. Als deze pathogenen toch jouw lichaam binnen komen, komt je immuunsysteem in actie, op verschillende niveaus in het lichaam. Zo blijf jij gezond. Hierbij zijn de witte bloedcellen zeer actief op diverse plaatsen in het lichaam.

De functie van het immuunsysteem

Eigenlijk zijn de belangrijkste functies van het immuunsysteem het herkennen en doden van pathogenen, lichaamsvreemde stoffen, gevaar en tumorcellen. Daarnaast speelt deze ook nog een belangrijke rol binnen de communicatie tussen verschillende barrières en immuun cellen. Je immuunsysteem bestaat uit 3 verschillende mechanismes:

  • Het eerstelijns immuunsysteem
  • Het tweedelijns immuunsysteem
  • Het derdelijns immuunsysteem

Eerstelijns immuunsysteem

De belangrijkste functie van het eerstelijns immuunsysteem is het tegengaan van binnendringende bacteriën, schimmels en virussen. Hierin spelen de huid, de slijmlagen van de luchtwegen en darmen een belangrijke rol.

Tweedelijns immuunsysteem

Het tweedelijns immuunsysteem wordt ook wel het aangeboren immuunsysteem genoemd. Deze heb je al bij je geboorte en richt zich voornamelijk op de algemene afweer. Je algemene afweer pakt niet één specifieke ziekteverwekker aan, maar pakt alle ziekteverwekkers die in jouw lichaam voorkomen. Het aangeboren immuunsysteem bestaat bijna helemaal uit witte bloedcellen.

Derdelijns immuunsysteem

Het laatste en derdelijns immuunsysteem is ook wel bekend onder de naam, het adaptieve immuunsysteem en is daarmee het verworven immuunsysteem.

Een verzwakt immuunsysteem

Je hebt jouw immuunsysteem hard nodig omdat het jouw lichaam bescherming biedt. Nu komt het ook wel eens voor dat je ziekt wordt. Dat is een teken dat het immuunsysteem is verzwakt. Pathogenen hebben meer kan om het lichaam ziek te maken en te verzwakken. Mede daarom is het belangrijk om je immuunsysteem te versterken.

Wanneer je immuunsysteem is verzwakt neemt daarmee ook jouw weerstand af. Je bent eerder verkouden dan normaal of wordt ziek. Een verzwakt immuunsysteem kan ook voor chronische ziekte zorgen. Is het immuunsysteem een langere tijd erg verzwakt dan kan dit leiden tot auto-immuunziekten. Hierbij wordt je eigen lichaam aangevallen door jouw immuunsysteem waardoor je MS of reuma kan ontstaan.

Hoe jij jouw immuunsysteem kunt versterken

Begint met het verbeteren van je voedingspatroon. Over het algemeen halen we niet voldoende vitamines en mineralen uit onze voeding. Zeker wanneer je vegetarisch of veganistisch eet kan het lastig zijn om van alles voldoende binnen te krijgen. Geldt dit voor jou? Dan is het zinvol, zeker wanneer je vegetariër of veganist bent, om suppletie te gebruiken. Je voorziet niet alleen jouw lichaam van alle benodigde voedingsstoffen maar je ondersteunt ook je immuunsysteem. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de dosering en in welke verhouding je deze voedingssupplementen moet gaan gebruiken. Kies voor een orthomoleculaire of andere natuurlijke therapievormen, zodat je ook zeker weet dat je de beste suppletie gebruikt.

De drie verschillende lagen binnen ons immuunsysteem hebben allemaal een eigen functie voor het tegengaan van ziektekiemen. Om de lagen optimaal te laten functioneren en te zorgen dat je immuunsysteem sterk blijft, zijn goede voeding en voldoende slaap erg belangrijk. Is jouw immuunsysteem verzwakt? Homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde dragen bij aan het versterken van je immuunsysteem

De belangrijkste taak van het aangeboren immuunsysteem is het voorkomen en het te lang voortduren van ontstekingen. Omega 3 bevat DHA en EPA die de ontstekingsreactie weer uitzet, als de pathogenen zijn opgeruimd. Het is dus belangrijk dat deze terugkomt in je voeding. Eet je geen vis of vetrijke producten dan is deze vetzuur zeker een aanrader om te suppleren. Kurkuma (Curcumine, geelwortel) is een van de meest bekende antioxidant. Voeg deze toe aan je gerechten om chronische ontstekingen te voorkomen. Heb je een tekort aan vitamine A of D dan ben je extra vatbaar voor ontstekingen. Zorg daarom voor veel variatie in je voeding en eet voldoende groenten, fruit en gezonde vetten.

Met alleen goede voeding ben je er nog niet

Zoals al eerder is verteld is gezonde voeding erg belangrijk voor het immuunsysteem, maar met alleen goede voeding ben je er nog niet. Voor het immuunsysteem is het zijn werk kan doen om geheugen op te bouwen, zodat de signalen of ziekteverwekkers in het vervolg eerder worden herkent. Onderdruk koorts niet altijd omdat dit een goede reactie is van het immuunsysteem. Beweging is één van de belangrijkste factoren om het immuunsysteem sterk te houden. De endorfines die vrijkomen tijdens beweging, zijn een enorme boost voor je immuunsysteem.

Flavonoïden zijn voedingsstoffen in onze voeding en werken ontstekingsremmend. Ze normaliseren de vorming van histamine en verbeteren de stabiliteit van het celmembraan. De werking van vitamine C wordt ook versterkt.

Dit gebeurt er met je immuunsysteem tijdens stress

Tijdens stress vragen we veel van ons immuunsysteem. Bij acute stress wordt het sympathische zenuwstelsel geactiveerd. Verschillende studies tonen aan dat de gevolgen van stress zorgen voor een versterkende, chronische ontstekingsactiviteit in het lichaam en een immuunsysteem dat altijd aanstaat. Het wordt steeds lastiger om ziekteverwekkers te herkennen, met als gevolg meer kan of verergering van allergieën. Het verlagen van je stress is een belangrijk onderdeel voor het verbeteren van je immuunsysteem.

Conclusie

Als jij jouw immuunsysteem een boost wil geven, is de eerste stap gezonde voeding. Vermijd producten met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zoals, witte pasta, bloem en witte rijst. Eet veel groenten, fruit, vezelrijke producten en meer Omega 3 vetzuren. Vraag een orthomoleculair therapeut om advies als het gaat over voedingssupplementen en verlaag je stressniveau. Ga wandelen in de natuur, duik het krachthonk in of lees een boek. Jouw immuunsysteem en je lichaam zullen je dankbaar zijn.Dit artikel is geschreven door vitaliteitscoach Marieke Geurds

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |