Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Dit is wat elke vrouw wilt weten

Ladies opgelet, deze is voor jullie

Even heel iets anders, het heeft niets te maken met eten. Maar naast eten (veel en lekker!) omvat een green en happy lifestyle natuurlijk nog veel meer. Dit is iets waar wij zelf mee bezig zijn en waar we van jullie bijna dagelijks vragen over krijgen. Vandaar dat we dit met jullie delen! 

Wat kun je doen als alternatief voor de pil en hoe krijg je je hormonen weer in balans?

Even vooropgesteld: dit is geen gesponsorde post en wij zijn niet tegen de pil of spiraal. Wij vinden het belangrijk dat je een anticonceptiemiddel vindt dat bij je past. En wat dat is dat kan alleen jijzelf bepalen! Wij denken dat het belangrijk is om je te verdiepen in de verschillende anticonceptiemiddelen die er zijn, welke effecten deze hebben en wat de alternatieven zijn wanneer je geen hormonen wil gebruiken.

Woman power!

Wij waren zelf namelijk nogal verbaasd toen we leerden dat er ook nog iets anders bestaat dan hormonale anticonceptie. Dat we vaak blijkbaar maar een beperkt aantal dagen per maand écht vruchtbaar zijn en dat ons lichaam hele duidelijke signalen geeft waarmee we kunnen vaststellen of we vruchtbaar zijn of niet.

Dit hebben we geleerd bij Sensiplan. Een methode om die signalen van je lichaam te leren observeren en vervolgens te interpreteren. Al na les één heb ik (Tessa) zo veel geleerd over mijn eigen lichaam. En heb ik mij zo enorm verbaasd dat ik dit niet eerder (zeg maar, op de middelbare school, toen ik net ongesteld werd) heb geleerd. Dit is echt basiskennis, ladies! Heel eerlijk: hoe vaak heb jij je ook geschaamd vanwege de afscheiding in je onderbroek, heb je gedacht dat je misschien wel een schimmel had of wist je zeker dat er iets mis met je was omdat je ergens halverwege je cyclus wat druppels bloed verloor? Nou je kunt met een gerust hart ademhalen, you’re not crazy, je bent gewoon vruchtbaar!

Even een persoonlijk stukje van mij (Tessa)

Op mijn 16e ging ik aan de pil, de Diane pil. Ik had toen een vriendje (en wilde dus aan de pil als gemakkelijk anticonceptiemiddel). Mijn huid was redelijk onrustig (bij welke, niet zo heel gezond etende, puber niet?) dus ik dacht mooi; twee vliegen in een klap! De eerste maand was een hel, ik was nog nooit zo heftig ongesteld geweest. Ik kan me nog herinneren dat ik huilend naar m’n moeder ging vanwege de krampen. Een paar maanden doorslikken was het advies van de dokter. Daarna heb ik overigens nooit meer bewust last gehad van effecten van de pil. Op mijn 23e stopte ik met de pil, vooral omdat ik negatieve geluiden erover hoorde in mijn omgeving waardoor ik mij erin ging verdiepen. Mijn menstruatiecyclus is toen ruim 2,5 jaar (ja zo lang!) uitgebleven. Niet heel vervelend, maar het riep wel vragen op: was ik dan wel vruchtbaar? Of was ik misschien toch zwanger? Volgens de echo was er niets aan de hand. Mijn huid brak overigens wel enorm uit, alsof mijn pubertijd even tiendubbel moest inhalen. Pas ruim een jaar later werden de pukkels op mijn gezicht minder. En het heeft me vele aanpassingen in mijn voedingspatroon, alternatieve therapieën, cosmeticaproducten en huidverzorgingsproducten gekost om te komen waar ik nu ben (redelijk egaal, met alsnog zo nu en dan spontane uitbraken). Maar goed, dat is voor een andere keer.

Dit hele verhaal heeft ons wel enorm aan het denken gezet over de kunstmatige hormonen die we jarenlang zonder nadenken hebben geslikt. Wat nu als ik eind dertig geweest zou zijn wanneer ik stopte met de pil, een kinderwens had, maar ruim 2,5 jaar had moeten wachten op mijn cyclus?

Your female cycle

 • Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en de eerste vijf dagen van je cyclus ben je (tenzij je een hele korte cyclus hebt) meestal nog niet vruchtbaar. Vervolgens beginnen je mogelijk vruchtbare dagen. Dit duurt tot en met je ovulatie. Vanaf het moment dat je met zekerheid je ovulatie hebt kunnen vaststellen en hebt afgewacht tot het eitje niet meer levensvatbaar is ben je tot en met je menstruatie onvruchtbaar.
 • Je baarmoederhals / cervix maakt naarmate je eisprong nadert (steeds meer) kwalitatief beter cervixslijm aan. Vooral op de dagen naar je ovulatie toe kun je een natter gevoel waarnemen (alsof je opgewonden bent terwijl je het huishouden aan het doen bent of de hond aan het uitlaten bent, zoiets). Wanneer je aan de pil zit merk je overigens niet zo’n verschil in cervixslijm.
 • Je basale lichaamstemperatuur stijgt rond je ovulatie en blijft dan hoog tot de dag dat je ongesteld wordt, dan daalt ‘ie weer.
 • Met de dubbelcheckregels van Sensiplan (temperatuur en cervixslijm) kun je elke maand opnieuw vaststellen wanneer je ovulatie is geweest en dan weet je ook met zekerheid dat je de dagen daarna niet vruchtbaar bent.
 • Doordat je je cyclus zo goed leert kennen kun je ook precies bepalen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn en dit gebruiken wanneer je juist wel zwanger wil worden! Bij Merel bleef na het stoppen van de pil ook de menstruatie uit en werd zelfs PCOS vastgesteld (er werden veel eitjes aangemaakt die vervolgens niet loslieten waardoor je dus niet vruchtbaar bent). Na zo’n anderhalf jaar vooral haar voedingspatroon aan te passen kwam haar cyclus weer op gang. Doordat ze dagelijks haar temperatuur meet kreeg ze inzicht in haar vruchtbare dagen en had ze het geluk in één keer zwanger te zijn.

Ik dacht altijd dat een pilletje ervoor zorgde dat ik meer (seksuele) vrijheid had, maar ik merk dat ik me veel zekerder en meer in touch met mijn lichaam voel nu ik de signalen van mijn lichaam kan interpreteren. En oke, ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog wel lastig vind om mijn cervixslijm te interpreteren, ik moet wennen aan elke ochtend mijn temperatuur meten en ik vind het best een ding om het onderwerp te bespreken in bed (en vervolgens de gepaste actie te ondernemen). Inmiddels heb ik al drie lessen Sensiplan erop zitten, nog één les te gaan en over een half jaar een terugkombijeenkomst, dus ik heb nog even om te oefenen en vragen te stellen!

Nadelen van Sensiplan (of een andere sympto-thermale methode):

 • Het kost tijd om je cyclus te leren kennen. Aangezien je maar één cyclus per maand hebt duurt het dus wel een paar maanden voordat je echt vertrouwd raakt met de signalen die je lichaam je geeft (en hoe je die moet interpreteren). De cursus van Sensiplan bestaat uit vier lessen van 2,5 uur verspreid over ongeveer drie maanden en een facultatieve terugkombijeenkomst na een half jaar. In het werkboek leer je aan de hand van tientallen oefencycli de regels toe te passen.
 • Zeker als je een relatie hebt is het iets waar je je partner in moet betrekken en moet leren samen bewust te worden van de maandelijkse vruchtbare periode. Wat ook betekent dat je op sommige dagen misschien besluit seks nog even uit te stellen of soms de condooms weer uit de kast zal trekken.
 • Het is één keer best een investering wat betreft geld (265 euro voor de volledige cursus inclusief boeken en thermometer). Alhoewel, als je het vergelijkt met een spiraal of het hele jaar door de pil slikken (jaar in jaar uit) is het natuurlijk eigenlijk een stuk goedkoper.

Wanneer je hormonen uit balans zijn kun je dat dus niet alleen merken aan signalen van je lichaam (hele heftige menstruaties, huidklachten et cetera), maar wanneer je dit bijhoudt ook aan onregelmatigheden of bijzonderheden in de cyclus. Fijn, want dan kun je er tenminste wat aan doen! Dat lost zich niet in een paar weken op en voeding is niet alles, maar je voeding kan zeker een grote invloed hebben. De Your 50 Days of Green Happiness boeken brengen je op weg naar een bewuster eetpatroon om zo je lichaam te helpen om in balans te komen.

Leuk om te weten

Je cyclus kennen geeft je zoveel (vrouwelijke) kracht die nog veel verder gaat dan wel of niet een bevruchting laten plaatsvinden. Hormonen bepalen zoveel meer in je lichaam en op een subtiele manier voel je de impact daarvan op o.a. je energie en gemoedstoestand (no you’re not crazy, it are just your hormones). Wist je dat je naar je ovulatie toe (wanneer je lichaam zich klaarmaakt om een eventuele bevruchting te laten plaatsvinden) veel socialer en meer outgoing kan zijn? De dagen rondom je ovulatie vind je jezelf misschien terug in een onverklaarbare opruimdrang (soort van nesteldrang om een eventuele bevruchting te laten plaatsvinden). De onvruchtbare periode, na de ovulatie, wordt ook wel de fase van de ‘wilde vrouw’ genoemd… (just so you know). Meer lezen over de verschillende fases in je cyclus kun je hier.

Dit zette ons verder nog aan het denken….

 • Als een vrouw eigenlijk maar een beperkt aantal dagen per cyclus vruchtbaar is, waarom slikken we dan dag in dag uit anticonceptie? (En waarom de man niet terwijl die elke dag super vruchtbaar is?)
 • Wat probeert ons lichaam ons te vertellen wanneer we heftige PMS-klachten, acne of andere hormonale problemen hebben en zijn pillen dan niet alleen een quick fix?
 • Als we al in de pubertijd zijn gestart met de pil, hoe weten we dan eigenlijk echt welk effect kunstmatige hormonen op ons lichaam en gemoedstoestand heeft?

Bronnen en tips om te lezen:
♥ Sensiplan – Handboek Natuurlijk & Zeker. www.sensiplan.nl
♥ Taking Charge of Your Fertility – Toni Weschler (de fertility awareness bijbel uit Amerika)
♥ Hormoonbalans voor vrouwen – Barbara Havenith & Ralph Moorman

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |