Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

De oude/nieuwe gezondheidstrent: fermenteren voor betere darmgezondheid

In de keukens van New York, San Francisco en Portland is het al helemaal trendy en ook hier in Nederland komt het steeds meer terug. De oude bewaartechniek: fermenteren! Je kent het wel, het fermentatieproces waarmee onze oma’s zelf zuurkool maakten en zuurdesem brood bakten. Momenteel één van de hipste food trends.

Niet alleen omdat het groenten een heerlijke smaak geeft, maar ook omdat steeds bekender wordt hoe blij onze darmen hiervan worden. Een goede darmflora is weer belangrijk voor ons immuunsysteem, hormoonhuishouding en een mooie huid.

Gezondheidseffect

De trend om te fermenteren combineert gezondheidsbewustzijn met het verlangen naar eerlijke voeding met natuurlijke ingrediënten. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat gefermenteerde produkten de beste voeding zijn voor gezonde darmen! Onze spijsvertering is dus heel blij met gefermenteerde ‘probiotische’ voeding.

Door het voorstadium van het fermentatieproces groeien en vermenigvuldigen gunstige bacteriën en worden enzymen aangemaakt. Hiermee ondersteun je de conditie van je darmen en daarmee je algehele weerstand.

Fermenteren betekent ‘gecontroleerd vergisten’ en is eigenlijk een verzamelbegrip voor verschillende processen waarbij micro-organismen zorgen voor het conserveren van levensmiddelen. Tijdens het fermenteren breken bacterieën koolhydraten in de groente af tot melkzuren. Melkzuurbacterieën veranderen de groenten, het toegevoegde zout en het onttrekken van zuurstof ondersteunen dit proces.

Gefermenteerde groenten bevatten veel vitamines, melkzuren en zoals gezegd, actieve probiotische micro-organismen die zorgen voor verrijkende smaken en spannende aroma’s. Het fermentatieproces zorgt ook voor een langere houdbaarheid van de groentes!

Voor het fermenteren zijn vrijwel alle groenten geschikt: koolsoorten, paprika’s, venkel, tomaten, bladgroenten, bleekselderij, courgettes. De mogelijkheden en smaakvariaties zijn echt eindeloos. Je kunt zelfs gefermenteerde pesto en guacamole maken.

Hoe werkt het?

Er zijn 2 technieken om te fermenteren: 

  1. je voegt zout water toe (ook wel pekel genoemd)
  2. je voegt alleen zout toe

Fermenteren wordt van oudsher veel gedaan in Japan. De verzamelnaam in het Japans voor gefermenteerde gerechtjes is: tsukémono. In het nederlands heet het: pickles. In Japan worden Tsukémono pickles bij iedere maaltijd als bijgerecht gegeten. Door het fermenteren kun je groenten langer gebruiken, maar het houdt ook zijn knapperigheid en krijgt een heerlijke smaak!

Een smakelijke, knapperige en gezonde Tsukémono pickle maak je het makkelijkst met een pickle pers. De pickle pers zet de gezouten groente onder druk waardoor het fermentatieproces een boost krijgt en versnelt wordt. Hierdoor vindt een snelle transformate plaats. Het werkt heel eenvoudig: doe de groente met fijn zeezout in de pers, draai of zet het deksel erop en schroef de pers aan tot er druk op de groente komt te staan.

Wanneer je geen pickle pers hebt kun je de fijngesneden groenten kneden met 2% zout. Doe de groenten samen met het zout en vrijgekomen vocht in een schone glazen pot. Druk goed aan en zorg dat de groenten helemaal onder water staan. Sluit de pot af en laat zo’n 3 weken (afhankelijk van de kamertemperatuur) op kamertemperatuur fermenteren. Na 3 weken zet je de pot in de koelkast en kun je het zo minstens een jaar bewaren.

Wat heb je nodig?

Een compacte basisuitrusting is voldoende als je gaat fermenteren. Wij adviseren: een fijn snijmes, een snelle pickle pers en een boek met inspirerende recepten. En als je de gefermenteerde groente langer wilt bewaren: schone glazen (wek)potten.

Begin alvast met: GEMEPTE KOMKOMMER PICKLE

Ben je nieuwsgierig geworden? We delen vast een super leuk en makkelijk recept: Gemepte komkommer pickle! Ja, je leest het goed: je mept met een hard voorwerp op de komkommer! Ook nog een therapeutische bezigheid dus voor als je met iets of iemand nog een appeltje te schillen hebt… Het culinaire effect na de slag die je geleverd hebt is dat de celstructuur van de komkommer gekneusd is waardoor de groente sneller vocht loslaat. Bekijk het recept.

Bekijk hier onze pickle persen, afkomstig uit Japan. De compacte pers met een inhoud van 0,8 liter is al voldoende voor dagelijks gebruik. De pickle pers is bpa-vrij en je bestelt hem al vanaf EUR 25,95 inclusief een handig e-book met  4 recepten.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |