Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Boost je lymfesysteem (en daarmee je immuunsysteem)

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, Debbie is door een ernstig motorongeluk haar milt verloren. De milt draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Na haar ongeluk heeft ze zich verdiept in hoe je zelf je immuunsysteem kunt boosten en hier draagt een gezond lymfesysteem voor een groot deel aan bij.

Het lymfesysteem is vaak nog onderbelicht, gelukkig komt daar steeds meer verandering in.

In dit artikel vertellen we je hoe het lymfesysteem werkt en wat je zelf kunt doen het te boosten. 

Wat is je Lymfestelsel nu precies?

Het is een groot systeem van kleine en grote vaten die zich overal in ons lichaam bevinden. In de vaatjes zit een kleurloze vloeistof: het lymfevocht.

Het lymfevocht vervoert ook stoffen, net als je bloedvaten. Geen voedingsstoffen, maar juist afvalstoffen, kapotte lichaamscellen, ziekteverwekkers en andere indringers die niet welkom zijn in ons lichaam. De lymfe haalt deze op en maakt ze onschadelijk waarna ze worden afgevoerd. Het lymfesysteem is dus een heel belangrijke filter. Je kunt het zien als de reinigingsdienst van het lichaam.

Je lymfevaten zijn in staat wat grotere deeltjes op te nemen dan je bloedvaten. In je bloedbaan kunnen grotere en moeilijker te verwerken deeltjes niet komen, maar deze stoffen kunnen door lymfevaten wél worden opgenomen. En ze ruimen op wat er opgeruimd moet worden.

Mooi he?

Dit onschadelijk maken gebeurt in o.a. de hals, liezen, rond het hart en de oksels. Daar zitten lymfeklieren en zij zijn de knooppunten waaruit de lymfevaten samen komen en waar weefselvocht met al die te verwerken stoffen doorheen gaat.

In onze lymfeklieren worden afvalstoffen en eventuele ziekteverwekkers gedood of onschadelijk gemaakt. Hierna worden ze overgedragen aan de bloedbaan, zodat de afvalstoffen via ontlasting/urine worden afgevoerd voordat ze schade aan kunnen richten. Het onschadelijk maken van bacteriën en virussen gebeurt door de witte bloedcellen, lymfocyten, die in de lymfeklieren zitten.

Het lymfestelsel is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de afweer in ons lichaam. Het is een essentieel onderdeel van je immuunsysteem!

Vocht afvoeren

Als je dacht dat dit alles is… nee! Want het lymfesysteem heeft nog een andere functie, het voert ook overtollig vocht af uit ons lichaam. Dit proces vindt plaats doordat lymfevocht door de vaten wordt voortgestuwd door een kleppensysteem in onze bloedsomloop. Deze kleppen zorgen ervoor dat lymfevocht niet terugstroomt maar verder wordt gestuwd.

Deze voortstuwing gaat via ontspannende en samentrekkende bewegingen van de spieren van ons lichaam. Vandaar dat beweging dus zo belangrijk is voor ons. En dat doe je bij voorkeur door ieder uur eventjes te bewegen.

Gevolgen voor je gelaat

Als je lymfesysteem niet optimaal werkt, kun je dit vaak terugzien in je gezicht. Er zijn dan teveel afvalstoffen nog in je huid aanwezig waardoor je wallen kunt krijgen, je huid minder stevig is en er bleek, grauw of puffy uitziet.

Wat je zelf kunt doen om je lymfesysteem te boosten:

Move: zoals we al schreven, door beweging stuwt lymfevocht goed door je lichaam. Elke beweging werkt hieraan mee, maar wil je extra boosten dan ga je springtouwen of trampoline springen!

Gua Sha: je kunt dagelijks of meerdaags (hoeveel tijd je ervoor over hebt ) je gezicht met de BeautyStone van Loïs Lee een Gua Sha massage geven. Hierdoor stimuleer je je lymfesysteem afvalstoffen af te voeren. Ook stimuleert dit de doorbloeding en de aanmaak van collageen = mooi huidje!

Drink: het lymfesysteem heeft alles met vochtbalans te maken en daarom is voldoende vocht in je lichaam van essentieel belang. Drink het liefst gefilterd water en pak lekker een kruidenthee.

Sweat: dit helpt je lichaam ook te reinigen en ontgiften, ga naast sporten ook regelmatig naar de sauna. Als je dit lekker vindt.

Drybrush: deze methode komt uit de Ayurveda en wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Het dagelijks borstelen van je lichaam stimuleert de bloedcirculatie, verwijdert op een milde manier dode huidcellen, bevordert je stofwisseling én helpt het om afvalstoffen af te voeren door het ondersteunen van je lymfesysteem. Wij hebben een BodyBrush en Facebrush in onze lijn.

Hot ‘n Cold: neem wisseldouches, want wat we al schreven, je lymfesysteem werkt door samentrekking en ontspanning. Daarom zijn wisseldouches erg goed. Warm water zorgt er voor dat bloedvaten uitzetten en koud water zorgt voor samentrekken van de bloedvaten. Deze pompwerking zorgt dat vocht in je lichaam goed blijft stromen.

Last, but not least:

Breathe: een simpele manier om het lymfestelsel een ‘pompfunctie’ te geven is door diep adem te halen. Dit doe je gewoon de hele dag door natuurlijk .

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |