Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Binaural beats voor betere concentratie en zelfs tegen chronische pijn?

Binaural beats: wat is het en wat doet het?

We weten allemaal dat muziek of geluid invloed kan hebben op je gemoedstoestand. Zo luistert hoofdredacteur Gabriëlle bijvoorbeeld graag naar reggae als ze aan het werk is. Ook favoriet? Binaural beats. Geen idee wat dat zijn, binaural beats? Komt-ie.

‘Binaural beats verwijst naar een technologie die twee verschillende tonen genereert, een toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Het verschil tussen deze tonen is meestal klein, van 1 Hz tot 20 Hz. Het kleine verschil tussen de twee tonen zorgt ervoor dat het brein een derde verschiltoon genereert als een zweving van de twee verschillende (maar op elkaar gelijkende) tonen in het linker- en rechteroor,’ aldus Wikipedia.

Je hersenen bestaan namelijk uit hersengolven of frequenties. Frequenties die geassocieerd worden met verschillende ‘states of mind’. Bijvoorbeeld, frequenties tussen 13 Hz en 30 Hz worden in verband gebracht met alertheid en stress. Lagere frequenties (tussen 8 Hz en 12 Hz) worden juist geassocieerd met een staat van lichte ontspanning in welke je eenvoudiger informatie tot je neemt. Ideaal als je aan het studeren bent, bijvoorbeeld. Door naar tonen in verschillende frequenties te luisteren, kunnen je hersengolven beïnvloed worden, zo stellen verschillende wetenschappers.

Terwijl ik dit artikel schrijf, luister ik naar de video getiteld Quantum Focus van YouTube-kanaal Magnetic Minds. De frequentie die hier wordt gebruikt? 13 Hz, met als ‘carrier frequency’ 222 Hz. De frequenties zouden mijn hersengolven beïnvloeden met als beoogd effect: meer concentratie. Maar op het internet vind je ook een heleboel video’s met andere frequenties die je gemoedstoestand zouden kunnen beïnvloeden. Maar ook frequenties die pijn zouden kunnen verminderen. Ook daar is uiteraard een heleboel onderzoek naar gedaan. Onderzoeker D.D. Zampi, bijvoorbeeld, onderzocht in ‘Efficacy of Theta Binaural Beats for the Treatment of Chronic Pain’ of binaural beats invloed hebben op chronische pijnklachten. De uitkomst van dit onderzoek ondersteunde de hypothese dat externe audio in de vorm van Theta Binaural Beats (TBB) effect had op het verminderen van de waarneming van de ernst van de pijn bij de deelnemers aan het onderzoek. Daarnaast gebruiken veel mensen binaural beats tijdens het mediteren of om zichzelf te ontwikkelen op spiritueel niveau. Het hele concept vind ik superinteressant, maar er zijn uiteraard ook een aantal studies naar binaural beats die het effect ontkrachten.

Net als ik, nieuwsgierig geworden naar meer? Er zijn een heleboel YouTube-kanalen met binaural beats-video’s zoals Magnetic Minds, I-Doser en Hemi-Sync. Goed om te weten: sommigen beweren dat YouTube Binaurals minder dan 3% effect hebben vanwege audiocompressie. Maar dat zou ook zomaar eens marketingpraat kunnen zijn. Ik vind het zelf altijd fijn om uit te zoeken wat het best bij mij past en de YouTube-video’s vind ik persoonlijk erg prettig. Maar je kunt natuurlijk beginnen met YouTube en dan eens een MP3-bestand proberen. Net wat jij fijn vindt.

Oja, het luisteren naar binaural beats gaat natuurlijk het best met een koptelefoon.

Bronnen
Zampi DD. Efficacy of Theta Binaural Beats for the Treatment of Chronic Pain; 2016 Jan-Feb.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |