Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

Alsjeblieft: een formule voor geluk

Een Chief Business Officer van Google X die ons komt vertellen hoe we nu echt gelukkig kunnen worden, zonder dat we miljoenen op de bank hebben of hoeven te verhuizen naar Bali? Even voorstellen: Mo Gawdat, je kent z’n naam ongetwijfeld. Deze ingenieur werkt al jaren voor Google X én sinds een jaar of drie reist Mo de wereld over met een missie: mensen vertellen hoe ze gelukkiger kunnen worden. Klinkt veelbelovend nietwaar? Wij woonden een masterclass bij en dit is wat Mo ons vertelde.

Miljoenen op de bank en ongelukkig

Mo begint met het vertellen over zichzelf en zijn eigen geluk. Toen hij 21 jaar was, was hij intens gelukkig. In de jaren erop werd hij een succesvol ingenieur en kocht hij een gigantisch huis met zwembad en stonden er meerdere auto’s voor zijn deur. Maar inmiddels was dat geluk verdwenen. Hij was, zo geeft hij aan, zelfs depressief. Hij besloot te gaan zoeken naar het achterliggende probleem. En dat deed hij zoals een ingenieur betaamd: hij onderzocht alle bewijsbare feiten en kwam met een formule (een vergelijking) voor permanent geluk.

Achteraf denkt Mo dat het leven hem daarmee heeft voorbereid op het ergste wat hem ooit is overkomen: zijn zoon overleed op 21-jarige leeftijd. Door het toepassen van zijn vergaarde kennis en de vergelijking die Mo had opgesteld werden Mo en zijn gezin bespaard van wanhoop. Mo besloot zijn vergelijking met de wereld te delen en zo veel mogelijk mensen helpen gelukkiger te worden.

Een pasgeboren… iPhone

En daarvoor duiken we in het ontstaan van Mo’s formule voor geluk. Want tijdens zijn zoektocht naar de vergelijking voor ultiem geluk, dacht hij terug aan momenten waarop hij zelf gelukkig was en realiseerde zich dat baby’s gelukkig worden geboren. Pasgeboren, gelukkige baby’s zijn eigenlijk net als gloednieuwe iPhones, zo stelt Mo. Zo’n iPhone doet namelijk, als je ‘m net aanzet, exact waar hij voor is bedoeld. Tot je er allerlei apps op zet en de batterij sneller leeg gaat en je telefoon trager wordt. Zo werkt het dus ook met baby’s, legt Mo uit. Eerst zijn ze gelukkig en zorgeloos. Tot ze apps gaan installeren. Geen echte apps, natuurlijk, maar Mo overtuigingen en verwachtingen die ons door het leven worden opgelegd. ‘Ik ben niet goed genoeg’. ‘Mijn lichaam moet er anders uitzien’. ‘Ik moet mijn Master halen’. ‘Ik moet voldoen aan wat mijn ouders van mij verwachten’. En al die ‘apps’ dragen niet bepaald bij aan ons geluk. ‘Happiness has always been there, inside of you. Then modern life happens’, Aldus Mo. En daar worden we kritisch en cynisch van, zo geeft hij aan.

‘We are all born happy, happiness is our default setting’

Mo Gawdat

Jouw apps

Het begin van geluk begint bij die ‘apps’. Welke ‘apps’ maken jou ongelukkig? Verwijder ze, stuk voor stuk. Denk vervolgens na over waar je gelukkig van wordt en schrijf dat op. Voor Mo was dat onder andere de lach van z’n dochter, een kopje koffie in de ochtend en het luisteren naar muziek. Tot zijn verbazing stond er in zijn gelukslijstje niets over het kopen van een Ferrari of het zwembad bij zijn huis.

Je kunt pas gelukkiger worden als je weet van welke dingen je gelukkig wordt, is de theorie van Mo. Dan pas kun je iets ‘herstellen naar good working order’. Het voorbeeld dat Mo hierbij geeft is het volgende: als iemand bij hem komt met een kapotte auto, diegene vraagt of hij de auto kan herstellen naar ‘good working order’ en Mo weet niet wat een auto doet dan kan hij deze ook niet herstellen. Als je dus niet weet waar je gelukkig van wordt, kun je er dus ook geen invloed op uitoefenen. Als je wél weet waar je gelukkig van wordt, kun je die momenten vaker opzoeken.

The equation

Maar dan zijn we nog steeds niet bij ‘de vergelijking’ aangekomen. Maar we zijn er bijna, ik beloof het.

Wat hebben al deze geluksmomentjes gemeen? Verwachtingen, zo is het antwoord van Mo. Als het regent in november, kun je daar verdrietig over zijn. Maar je kunt ook denken: het is november, logisch dat het regent. Je verwachting van hoe het leven zou moeten zijn draagt bij aan je geluk. En dat heeft Mo verwerkt in zijn vergelijking.

Komt-ie, de Solve for Happy volgens Mo Gawdat: The happiness equation > happiness the (way you think of events) of life – your expectations of how life should behave.

It’s not the event that makes you unhappy, it’s the thought

En zo kun je je bij alles afvragen: voldoet dit aan mijn verwachtingen of niet? Een voorbeeld dat Mo hier geeft is het voorbeeld van een onbeleefde taxichauffeur. Daar kun je behoorlijk geïrriteerd door raken en de kans is groot dat je op zoek gaat naar allerlei redenen waarom deze taxichauffeur zo onbeleefd is. ‘Hij heeft geen respect voor mij’. ‘Hij heeft een hekel aan vrouwen’. Etc. Maar guess what: ‘It’s not the event that makes you unhappy, it’s the thought,’ zo stelt Mo. En hierin heb je een keuze. Laat je de taxichauffeur invloed op je hebben of niet? De gebeurtenis blijft hetzelfde, maar jouw reactie er op maakt een wezenlijk verschil voor je persoonlijke gemoedstoestand. Je kunt tegen de gedachten in je hoofd zeggen: I don’t care. Zo simpel is het, volgens Mo. Want je kunt er niet zoveel mee, met die gedachten.

The Suffering Cycle

Die gedachten noemt Mo ‘The Suffering Cycle’. Nadat je uit de taxi bent gestapt denk je ‘de taxichauffeur was onbeleefd’, waarop je denkt ‘daar moet ik wat mee’ en drie minuten later denkt je brein weer ‘maar hey, de taxichauffeur was onbeleefd’. En zo gaat het door en kun je dagen later nog terugdenken aan hoe onbeleefd die taxichauffeur wel niet was. Tot je actie onderneemt. Hoe? Of je corrigeert die gedachtes, realiseert je dat jij niet je gedachtes bent en dus niet hoeft ‘te luisteren’ óf je leert die gedachtes sneller herkennen en zegt er iets van terwijl je nog in de taxi zit.

Van negatief naar positief

Ons brein is eerder geneigd om negatieve gedachten te hebben dan positieve gedachten, zo stelt Mo. Toen zijn zoon net was overleden waren er allerlei ‘wat als…’ gedachten waar Mo helemaal niets aan had. Ook gonsde er steeds ‘Ali is dood’ door zijn hoofd. Tot Mo die gedachten zág en antwoordde ‘ja, Ali is dood. Maar hij heeft geleefd. En die eenentwintig jaar dat ik mijn zoon heb mogen kennen waren fantastisch.’ En zo vormde hij de negatieve gedachten om in iets positiefs. En natuurlijk heeft Mo nog elke dag pijn door het verlies van zijn zoon. Maar die pijn omarmt hij en zet het om in iets positiefs. Zonder die vretende, negatieve gedachtenspiraal. Want die accepteert hij simpelweg gewoon niet. Belangrijk: de pijn zelf stopt Mo dus niet weg. Die mag er helemaal zijn. Want zodra je pijn negeert en bijvoorbeeld gaat feesten om die pijn maar niet te voelen, is het alsof je een pijnstiller hebt geslikt. Die pijn voel je op dat moment even niet, maar de reden voor die pijn blijft bestaan. Tot je die omarmt.

The 5 ultimate truths

Wat Mo betreft zijn er in het leven 5 waarheden, die – zodra je dat beseft – het perspectief op je verwachtingen sterk kunnen beïnvloeden. De 5 ultimate truths, die er altijd zijn, volgens Mo?

• Change
• Love
• Now
• Death
• Design

Zolang je je volgens Mo realiseert dat die bovenste vijf de enige waarheden zijn, komen er weinig teleurstellingen op je pad. Simpelweg omdat je verwachting anders is. En zo heeft Mo dus een wiskundige formule opgesteld (in zijn boek Solve for Happy lees je meer over de exacte totstandkoming van deze formule) voor geluk.

Meer weten over Mo en zijn missie om mensen gelukkiger te maken? Check http://www.onebillionhappy.org/.

Wil je meer van zulke extraordinary teachers ontmoeten en alles leren over Liefde, relaties, spiritualiteit, communicatie en in jouw kracht staan? De Bewustzijn School nodigt regelmatig grote namen uit om hun kennis met jou te delen.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |