Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

5 tips wanneer jij vooral voor anderen zorgt (en jezelf vergeet)

Zorgen voor een ander lijkt vaak gemakkelijker dan voor onszelf. Zeker wij vrouwen zijn daar nogal eens toe geneigd. Herken je dat?

Wanneer loop je jezelf voorbij? Wanneer mag JIJ ruimte innemen? Marieke, lifestyle coach, krijgt regelmatig vrouwen in haar praktijk die hun eigen problemen wegcijferen. Met het idee; ze zijn niet zo belangrijk of het kan altijd erger. Maar kun je er wel voor een ander zijn, als je jezelf niet serieus neemt? Als je jouw probleem niet serieus neemt?

Zeker als je depressieve klachten hebt, een burn-out of een eetstoornis is dat belangrijk. Jij hebt net zoveel recht op zorg en liefde als de ander. Dit aangeven en vragen is vaak lastig. Begin daarom alvast bij jezelf. Wees lief voor jezelf. Zorg goed voor jezelf. Maar hoe doe je dat als een depressie hebt? Hoe pak je dat aan als je een eetstoornis hebt?

Marieke geeft je 5 tips en handvatten om toch goed voor jezelf kunt zorgen. Ongedwongen en in kleine stappen. Jij bepaalt zelf wat haalbaar is. Elke dag opnieuw. Heel bewust.

1. Houd ritme

Een ritme aanhouden geeft jou dag wat structuur. Maak voor jezelf of met je therapeut een dag planner, waarin je de dagelijkse routines een vaste tijd geeft zoals opstaan, eten en slapen. Plan ook in de activiteiten die je eerder altijd leuk vond om te doen, maar nu niet meer doet. Als je deze inplant geeft dit ook weer invulling aan jouw dag en hoef je niet terplekke iets te verzinnen. Vaak is het lastig op het moment zelf iets te bedenken. Zo pak je langzaam je de bezigheden en passies die je altijd leuk vond weer op.

2. Creëer een ochtendroutine

Opstaan, tandenpoetsen, douchen en aankleden. Het zijn normaal gesproken de makkelijkste handelingen. Maar dit is zowel tijdens een depressie, als een burn-out en eetstoornis een behoorlijke uitdaging.  Vaak is opstaan al een hele opgave. Weer een uitzichtloze dag. Met het creëren van een ochtend routine heb je niet alleen vastigheid, maar je ben ook bewust met jouw eigen zelfzorg bezig. Daarnaast kun je je gedachten omzetten naar iets positiefs.

In plaats van te denken: Ik wil niet opstaan, ik ben nog zo moe, vandaag heb ik weer niets te doen.
Denk aan: Ook al heb ik niet zoveel zin om op te staan, doe ik het toch. Eerst onder de warme douche, dan heb ik al iets gedaan vandaag!

Dit vergt wel tijd, energie en bewuste aandacht. Maar je gaat merken dat het na verloop van tijd automatisch gaat. Stapje voor stapje wordt dit een nieuwe gewoonte. En heb jij weer iets overwonnen.

3. Vermijd alcohol en eet gezond

Alcohol is een echte boosdoener. Het versterkt namelijk je negatieve gevoelens en/of depressie. Vaak wordt het gebruikt om niets meer te hoeven voelen of je voelt je heel even wat beter. Maar het werkt juist averechts. Daarnaast is het ook niet gezond voor jouw lichaam en geest. Bij een depressie kan de eetlust zowel afnemen als toenemen. In beide gevallen is het verstandig om regelmaat aan te houden of om samen met iemand te eten.

Wanneer je een eetstoornis hebt is het vaak wat lastiger om gezond te eten. Want wat voor de een gezond is hoeft dat nog niet voor de ander te zijn. Daarbij hangt het af van welke eetstoornis je hebt en het kan heel moeilijk zijn om dit alleen op te pakken. Vraag hierbij om hulp. Of dit nu is van jou therapeut, familie of vrienden, de momenten dat je samen eet of kookt kan heel waardevol zijn voor jouw herstel. Onthoud dat het daarbij niet gaat om grote stappen of grote hoeveelheden voeding. Het gaat er vooral om dat je erkent dat je hulp nodig hebt, dat je deze aanvaard en vraagt, dat je bewust bezig bent met goed voor jezelf zorgen. Dat je lichaam gezonde voeding nodig heeft om te kunnen functioneren, om jouw te helen zowel metaal als lichamelijk.

4. Kom in beweging

Het is erg belangrijk om te bewegen wanneer je last hebt van psychische problemen of sombere gevoelens. Zoek de natuur op. Loop een rondje om het huis of haal een boodschap bij de supermarkt. Hield je altijd van hardlopen of fitness. Pak het langzaam weer op. Ook al is het maar voor 10 minuten. Je zal je daarna echt beter voelen. Dit komt door de stof endorfine. Deze komt vrij tijdens het sporten en bevordert het geluksgevoel.

5. Creëer een avondroutine

Een avondroutine is net zo belangrijk als een ochtendroutine. Spreek met jezelf een vaste tijd af wanneer je je gaat klaarmaken voor het slapen. Zorg dat je minimaal een uur van te voren geen serie of film meer kijkt, hoe verleidelijk dit ook is. Neem bewust tijd om tanden te poetsen, om een masker of een bodylotion aan te brengen. Deze momenten zullen ook vergeten worden en niet vanzelf gaan elke dag. Hoe vaker je jezelf hier toe aanzet, des te normaler het voor jouw wordt. Wellicht val je ook positiever of rustiger in slaap, dan wanneer je na een serie of film naar bed gaat.

Heb je last van veel negatieve gedachten rond deze tijd? Schrijf ze allemaal op. De gedachten zijn dan even uit je hoofd.

Zelf kwam ik dagenlang mijn bed niet uit

Zelf kwam ik dagenlang mijn bed niet uit. Ik kon werkelijk niets meer. Tandenpoetsen was voor mij al een hele opgave. Vanaf daar ben ik begonnen met de dagelijkse zelfzorg weer op te pakken. Alles met kleine stapjes. Het ging daarnaast niet elke dag goed, maar dat hoort erbij.

Ik heb mezelf ook meerdere keren per dag moeten toespreken, mezelf een schop onder me kont moeten geven om even naar buiten of de sportschool te gaan. Maar elke keer als ik aan het sporten of wandelen was, voelde ik mij beter. Minder vermoeid. Het gevoel van; ik heb vandaag iets gedaan, dat is goed.

Daarnaast vond ik hulp vragen in het begin ook lastig. Ik wilde alles zelf oplossen en andere niet lastigvallen met mijn probleem. Toch heb ik de stap gezet en gezegd dat ik het niet alleen kon. Ik ging elke week wandelen in het bos met mijn moeder of even een paar boodschappen doen met mijn zus. Zelf merkte ik dat ik het heel fijn vond om deze dingen samen te doen. Om even niet alleen te zijn. Ik had even een uurtje afleiding, even een gesprek en wat energie.

Ik wil je op je hart drukken dat hulp vragen ook een vorm van zelfzorg is. Dat je het niet alleen hoeft te doen. Neem jezelf en je klachten of problemen serieus. Ook dat is een vorm van zelfzorg.  Jij kunt dit. Stap voor stap!

En mocht je hulp nodig hebben of wil je weten wat ik eventueel voor jouw kan betekenen? Stuur dan een mail naar [email protected] of kijk op mijn website www.maevitae.nl. Hier vind je ook mijn persoonlijke verhalen over depressie, eetstoornis en behandeling. Liefs Marieke, Leefstijl- en Vitaliteitscoach, Ervaringsdeskundige Coach Eetstoornissesn, Maevitae.

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |