Your Daily Portion of Happiness

Green Happiness is your expertly blended green juice powder, making daily nutritional health care effortless for you.

Vegan

Gluten free

High in fibre

Soy free

5 Praktische tips bij depressie

Wist jij dat er ongeveer 1 miljoen Nederlanders antidepressiva gebruiken?

Superfijn dat we onze beschikking hebben tot moderne geneeskunde, maar gelukkig zijn er ook heel wat levensstijl dingen die zélf kunt doen om te ondersteunen bij depressieve gevoelens. Voedings- en vitaliteitscoach Marieke weet uit eigen ervaring dat je door bepaalde adviezen op te volgen je niet alleen mentaal sterker kunt worden, maar óók lichamelijk minder klachten! Je voelt je energieker, je gaat anders denken, kunt langzaam weer gaan genieten van de kleine dingen en je krijgt weer hoop. Je krijgt weer zin om naar buiten te gaan, om iets te ondernemen of iets leuks te doen met een ander.

In dit artikel lees je vijf praktische tips van Marieke die haar tijdens haar herstel hebben geholpen. Pas deze toe op jouw tempo. Vraag niet gelijk teveel van jezelf, oordeel niet gelijk als het even niet gaat zoals je had gehoopt, gun jezelf de tijd om te herstellen. Elke depressie is anders dus pas de tips toe in hoeverre dat haalbaar is in jouw herstel op dit moment.

1.       Ga gezond leven en creëer regelmaat

Tijdens een depressie kan het heel lastig om gezond te eten en een dag-structuur te behouden. Het vergt namelijk al een hoop energie en kracht om zelf een maaltijd te koken. Vaak wordt er eten besteld, kant–en–klaar gekocht in de supermarkt of er wordt niet tot eenzijdig gegeten. Daarnaast ontbreekt het ook vaan aan een dag-structuur wat er voor zorgt dat jouw negatieve gevoelens worden versterkt.  Zelfs jouw zelfbeeld en gevoel voor eigenwaarde worden een stuk negatiever. Het is daarom erg belangrijk om wel gezond te blijven eten en een dag-structuur te behouden.

Kies bijvoorbeeld voor graanproducten, groenten en fruit en drink veel water. Houd vaste tijden aan waarop je eet, ga vroeg slapen maar zet ook een wekker om op een normale tijd op te staan. Dit geeft jou een hou vast, regelmaat en structuur. In het begin zal kan dit een hele opgave zijn, maar houd vol! Na een paar dagen ga je echt al verschil merken. Je gaat merken dat het een routine wordt, je voelt je misschien wat minder negatief en hebt zelfs zin om een stukje te gaan wandelen. Gebruik de dagmenu’s uit Your 50 Days of Green Happiness voor ideeën om je dag een gezonde structuur te geven.

2.       Doe elke dag een vorm van lichaamsbeweging

Bewegen. Alleen bij het woord had ik al geen zin. Met tegenzin 30 minuten naar de sportschool of toch een rondje lopen. Maar één ding kan ik jou beloven jij voelt je stukken beter als je wel die wandeling hebt gemaakt of naar de sportschool bent gegaan. Het zorgt er namelijk voor dat de stofjes dopamine en serotonine worden aangemaakt in de hersenen. Dopamine en serotonine hebben een antidepressie werking. Wetenschappelijke onderzoeken hebben zelfs bewijzen dat running-therapie en duursporten effectief ingezet kunnen worden om te herstellen van een depressie.

Vind je het echt een hele opgave om naar de sportschool te gaan of toch die wandeling te maken? Vraag een vriend, vriendin, moeder of zus om mee te gaan wandelen of schrijf je in voor een groep les die jij altijd als leuk hebt ervaren. Het helpt om een stok achter de deur te hebben of om te weten dat je niet alleen hoeft te gaan. Je kunt ook thuis een workout doen. Gebruik de workout video’s van 10-45 minuten uit het Rock Your Body boek.

3.       Onderhoud je sociale contacten, voorkom een isolement

Laat af en toe iets van je horen op Whatsapp of via de E-mail. Zelf had ik nauwelijks contact met vrienden en familie. Regelmatig kwam mijn moeder kijken of alles goed ging en deed ik boodschappen met mijn zus, omdat ik dit alleen niet meer kon of durfde. Wanneer je te lang niet meer onder de mensen bent, wordt de stap om naar buiten te gaan steeds groter. Iets wat je eerst deed zonder na te denken, wordt dan ineens een heel obstakel. Je raakt in een isolement, wat jouw depressie versterkt.
Wat mij erg heeft geholpen is dat de ander het initiatief nam.  Iemand belde mij of kwam langs op een vast moment. Niet elke dag maar 2 a 3 keer per week was voor mij al even voldoende.

4.       Ga iets leuks doen met familie of vrienden

Vraag vrienden en familie om iets af te spreken of om iets te ondernemen. Begin ook hiermee klein ga samen wat drinken of eten bij een restaurant of café in de omgeving of ga samen naar de bioscoop. Ben je al wat verder in je herstel dan kan je ervoor kiezen om een dag naar een andere stad te gaan, de dierentuin of een attractiepark, zolang het maar goed voelt voor jou. Wel is het belangrijk om tijdens deze dag afspraken te maken. Gaat het niet, geef het op tijd aan. Iedereen zal dat kunnen begrijpen en hier ook rekening mee houden.

Is het nog een brug te ver om iets leuks met vrienden en familie te doen? Vraag of ze even iets komen drinken of een wandeling met je willen maken. Op deze manier ben je niet alleen, je komt in beweging wat niet alleen jouw hersteld bevorderd maar er ook goed is voor je lichamelijke gezondheid en je hebt een andere omgeving. Met deze activiteiten dwing jij je hersenen om zich te focussen op iets anders waardoor jouw depressieve gevoelens even minder aanwezig zijn.

5.       Geef jezelf de tijd en wees trots op de kleine stappen die je maakt.

Een depressie heb je niet van de een op andere dag gekregen. Hier is ook veel tijd overheen gegaan. Verwacht niet van jezelf dat je binnen één week of maand weer springend en vol energie in het leven staat. Ook al zou je dat nog zo graag willen, het is simpelweg niet haalbaar.

Sta even stil bij elke stap die jij al hebt gemaakt richting herstel. Ben je vandaag uit bed gekomen, heb je een maaltijd gemaakt of ben je even naar buiten geweest. Alle stappen, groot of klein leiden en brengen jou dichterbij jouw einddoel.

Als ik het kan dan kun jij het ook, vertrouw op jezelf!

Ik hoop dat mijn tips ook jou kunnen helpen, je een houvast geven en hoop. Dat je echt uit jouw depressie kunt komen. Misschien voelt het op dit moment voor jou uitzichtloos of heb jij lichte depressieve klachten? Pas ze toe. Ga ermee aan de slag en je zal zien dat jij je beter gaat voelen.

In het begin is het ongemakkelijk, kost het heel veel energie en vergt het veel kracht en doorzettingsvermogen, maar weet dat jij het kan! Je mag om hulp vragen van een psycholoog, vrienden, familie of stuur gerust mij een bericht naar [email protected]. Je hoeft en kan het niet alleen oplossen. Liefs Marieke

Bestel Green Happiness

Vitamins, minerals, good bacteria, and whole food sourced ingredients in one convenient daily serving. One scoop, 250–350 ml of cold water. Once a day, every day.

Eénmalige aankoop

€ 79,00
€ 2,33 per portie / day

Abonnement

€ 59,00
€ 1,96 per portie / dag
Information on this site is provided for informational purposes only. It is not meant to substitute for medical advice from your physician or other medical professional. You should not use the information contained herein for diagnosing or treating a health problem or disease, or prescribing any medication. Carefully read all product documentation. If you have or suspect that you have a medical problem, promptly contact your regular health care provider.

Follow Green Happiness

© 2023 Green Happiness  |  Algemene voorwaarden  | FAQ | Blog | Recepten |